Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

  • Biblioteca Pública Sant Valentí de Navarcles

  • Biblioteca Pública Sant Valentí de Navarcles

  • Biblioteca Pública Sant Valentí de Navarcles

  • Biblioteca Pública Sant Valentí de Navarcles

  • Biblioteca Pública Sant Valentí de Navarcles

  • Biblioteca Pública Sant Valentí de Navarcles

  • Biblioteca Pública Sant Valentí de Navarcles

  • Biblioteca Pública Sant Valentí de Navarcles

  • Biblioteca Pública Sant Valentí de Navarcles

  • Biblioteca Pública Sant Valentí de Navarcles

Memòria

L'ampliació del Centre Cultural es concentra en un únic volum de 3 plantes i compta amb una biblioteca pública en planta baixa i rimera, hotel d'entitats en planta primera i segona, i ampliació d eles dependències del Teatre-Auditori existent a la segona planta. El solar té forma trapezoïdal i es troba deprimit repsecte als carrers que el conformen. La part restant de l'illa està ocupada per l'edifici del Teatre-Auditori i l'Escola Municipal de Música, allotjats en un edifici de dues plantes construït l'any 2003. El nou volum es col·loca adossat al Teatre-Auditori, deixant entre elles un pati que adquireix les funcions d'entrada de llum i d'espai de relació visual entre totes les parts de l'edifici. La part restant del solar serà destinada a espai públic. La pronunciada topografia dels carrers laterals fa que l'edifici quedi semi-soterrat, amb la planta baixa a nivell de l'espai públic per la part frontal i la segona planta a la cota del Teatre-Auditori.

Font: Mostres d'arquitectura

Autors

Sobre el mapa