Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio
Com anar-hi

En Imatges

 • Casa Club del Fontanals Golf

 • Casa Club del Fontanals Golf

 • Casa Club del Fontanals Golf

 • Casa Club del Fontanals Golf

 • Casa Club del Fontanals Golf

 • Casa Club del Fontanals Golf

 • Casa Club del Fontanals Golf

 • Casa Club del Fontanals Golf

 • Casa Club del Fontanals Golf

 • Casa Club del Fontanals Golf

 • Casa Club del Fontanals Golf

 • Casa Club del Fontanals Golf

 • Casa Club del Fontanals Golf

 • Casa Club del Fontanals Golf

 • Casa Club del Fontanals Golf

Memòria

La gran superfície exigida pel programa ha donat lloc a un edifici dipositat sobre la topografia i que n’adopta el relleu. L’edifici té una part soterrada que acull el centre de salut i esportiu, i una planta superior de caràcter més social, amb les sales de reunió, el bar i el restaurant. Els espais inferiors queden il·luminats amb lluernes i no formen part del paisatge. El nivell superior queda cobert amb una gran superfície fosca, un llençol dipositat sobre l’estructura portant, de fusta, de manera que deixa veure tot el paisatge, ja que no toca a terra. L’estructura de la coberta queda suportada per un sistema de pilars metàl·lics de secció molt petita. L’edifici no ofereix resistència a la topografia ja existent, sinó que permet contemplar-la en continuïtat amb la nova construcció.

Autor: Maurici Pla

Font: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

Preteníem que l'edifici fos capaç de pertànyer al lloc en el sentit de no oferir resistència a la topografia existent, ajudant a veure aquesta com una possibilitat. Pertànyer al lloc com camuflatge, en el sentit més topogràfic i també en el sentit de l'ús dels materials, de les tècniques constructives, del temps... Aquesta condició suposa arrossegar qualitats de l'exterior, del mateix entorn, a l'edifici i utilitzar-les en el seu interior i a l'inrevés. El projecte insisteix en la integració de l'edifici en el seu entorn, a sotmetre el projecte a les condicions del lloc, topogràficament, climàticament, de paisatge ... i utilitzant també els seus materials tradicionals, les seves tècniques constructives, la seva gent. Els nostres projectes desenvolupen aquestes condicions del lloc; aquests animals han de poder camuflar-se, desaparèixer, com si els haguessis de descobrir; aprofitant la llum, el sòl, la vegetació existent, les vistes, els accessos... adaptant, movent-se, fins a trobar la posició justa.

Autor: Josep Miàs i Gifré

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa