Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio
Com anar-hi

En Imatges

 • Casa Guix de la Meda

 • Casa Guix de la Meda

 • Casa Guix de la Meda

 • Casa Guix de la Meda

 • Casa Guix de la Meda

 • Casa Guix de la Meda

 • Casa Guix de la Meda

 • Casa Guix de la Meda

 • Casa Guix de la Meda

 • Casa Guix de la Meda

 • Casa Guix de la Meda

 • Casa Guix de la Meda

 • Casa Guix de la Meda

 • Casa Guix de la Meda

Memòria

La casa se situa entre dos carrers a cotes molt diferents, i amb accés des del carrer superior. Així, la terrassa d’accés revesteix un caràcter especial, amb la vista al fons d’una roca triangular molt significada. L’emplaçament del programa es fa distribuint els diferents usos entre els dos nivells existents, estrets i molt allargats. La força de la secció s’expressa en els diferents materials emprats a les successives filades, des de la pedra tosca de la part baixa fins a la delicada construcció de maó de l’entrada, coronada per un triangle de coure i vidre, metàfora de la illeta que inspira tota la casa.

Autor: Maurici Pla

Font: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

Suposo que poques vegades un es troba amb el fet de realitzar un planejament arquitectònic, en aquest cas un habitatge unifamiliar, en una ubicació en la que les condicions del paisatge tinguin unes característiques o connotacions tan marcades. La casa, situada a l’extrem nord de la Badia de l’Estartit, s’orienta a llevant frontalment a les Illes Medes, domina el front i protegida per un barranc i el <Molinet> de la tramuntana. L’accés es produeix per una carretera de cornisa des de la part superior. Frontalment a la casa es troba el petit illot triangular i brillant anomenat <el guix de la Meda> , punt de referència nàutica. La petita coberta triangular de coure i vidre que permet l’accés a l’habitatge fa la rèplica des de la costa. És una casa excavada a la muntanya en la que el projecte es planteja des de la secció degut al desnivell existent superior al cent per cent, i es creen en el centre geomètric plataformes de terrasses, piscina, menjador... La casa vista des del mar es por entendre com una superposició de plans murals que van ascendint des dels més rústics de la pedra engaltada, murs de tanca de xiprer, murs aplicats amb lloses de pedra, murs aterrassats de fusta, murs de fàbrica amb totxanes artesanals, fins a arribar al coronament superior amb les marquesines de formigó i la petita coberta de coure. A l’interior un petit ascensor i una escala va recorrent les diferents zones de l’habitatge. A l’exterior és una escala en un extrem la que comunica els dos nivells de dormitoris. Algunes precisions sobre materials i tècniques emprats: murs de contenció de tipus pantalla i forjat.

Autor: Carlos Ferrater i Lambarri

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa