Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

  • Edifici Públic Multifuncional Sant Martí

  • Edifici Públic Multifuncional Sant Martí

  • Edifici Públic Multifuncional Sant Martí

  • Edifici Públic Multifuncional Sant Martí

  • Edifici Públic Multifuncional Sant Martí

  • Edifici Públic Multifuncional Sant Martí

  • Edifici Públic Multifuncional Sant Martí

  • Edifici Públic Multifuncional Sant Martí

  • Edifici Públic Multifuncional Sant Martí

  • Edifici Públic Multifuncional Sant Martí

Memòria

L'Edifici el formen una Escola, un aparcament soterrat i una Escola d'Adults. S'ubica en un entorn d'alta densitat on l'Eixample Cerdà topa amb el teixit industrial del Poblenou. La densitat del programa, les limitacions urbanístiques i la posició inamovible de l'aparcament convida a organitzar l'escola mitjançant un sistema de franges alternes, de buits i plens. Aquesta alternança millora la il·luminació, ventilació i les vistes dels espais interiors. La màxima disposició del programa es col·loca en planta baixa i totes les cobertes es converteixen en els patis de jocs de l'escola. Les façanes laterals es materialitzen de manera pesada, molt tectònica, amb murs de formigó texturat i tancament d'acer perforat formant un patró abstracte. La resta de façanes es construeixen amb un sistema industrialitzat, de muntatge en sec i ràpida execució, amb altes prestacions energètiques. L'escola ha estat una de les primeres a Barcelona en obtenir una Certificació Energètica Classe A.

Font: Mostres d'arquitectura

Autors

Sobre el mapa