Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio
Com anar-hi

En Imatges

  • Escola Bressol 'Els Pins'

  • Escola Bressol 'Els Pins'

  • Escola Bressol 'Els Pins'

  • Escola Bressol 'Els Pins'

  • Escola Bressol 'Els Pins'

  • Escola Bressol 'Els Pins'

  • Escola Bressol 'Els Pins'

  • Escola Bressol 'Els Pins'

Memòria

L’escola s’organitza com una trama d’aules i patis vertebrats al llarg d’un corredor central. Les aules estan agrupades de 2 en 2, compartint un nucli de serveis higiènics. Aquest nucli té accés i control visual independent, des de cada una de les aules. Cada grup disposa d’un pati de jocs privat, que fa la funció d’estendre les activitats docents a l’aire lliure. Pròxim a l’entrada principal, situem la sala d’usos múltiples, lligada funcionalment al vestíbul. La sala de professors amb un nucli de serveis higiènics adaptats a persones amb mobilitat reduïda, i la cuina i els magatzems. La connexió amb l’edifici de l’escola Bressol existent, es fa mitjançant un porxo perllongació del corredor interior. Aquesta connexió ha obligat a obrir una nova porta en la façana posterior del centre actual i a arranjar de nou l’interior d’una petita saleta. Tota la nova edificació s’ha construït amb un sistema de murs de càrrega, de peces ceràmiques de gran format (2.00 m x 0.60 m x 0.20 m), recolçades sobre unes sabates contínues de formigó sobre pous de fonamentació. La trava i el coronament de les peces es fa mitjançant congrenys de formigó encofrat per anar vist. Sobre aquests murs es disposa d’una estructura en bigues de fusta de 28 cm de cantell que es deixen vistes.

Autor: Santiago Vives i Sanfeliu

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa