Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio
Com anar-hi

En Imatges

 • Grup de 62 Apartaments LLessuí

 • Grup de 62 Apartaments LLessuí

 • Grup de 62 Apartaments LLessuí

 • Grup de 62 Apartaments LLessuí

 • Grup de 62 Apartaments LLessuí

 • Grup de 62 Apartaments LLessuí

 • Grup de 62 Apartaments LLessuí

 • Grup de 62 Apartaments LLessuí

 • Grup de 62 Apartaments LLessuí

 • Grup de 62 Apartaments LLessuí

 • Grup de 62 Apartaments LLessuí

 • Grup de 62 Apartaments LLessuí

 • Grup de 62 Apartaments LLessuí

 • Grup de 62 Apartaments LLessuí

Memòria

Setanta dos apartaments i locals comercials, situats en una franja de terreny que separa dos petits pobles de l’Alt Pirineu, Llessui i Torre. Es planteja la nova construcció com una agrupació d’habitatges amb una imatge potent, que donés resposta tant a l’escala i caràcter dels dos pobles veïns com al paisatge natural, el veritable protagonista. Els apartaments es disposen en dos edificis lineals emplaçats paral·lelament en el solar, segons el pendent, la bona orientació i les vistes. Un carrer – escala – rampa ortogonal als dos blocs travessa i ordena l’implantació.

Autor: Esteve Bonell i Costa, Ramon Artigues Codó

La nova intervenció se situa en uns terrenys intermedis entre els nuclis de Llessui i Torre, separats per uns 200 metres. Aquestes localitats són el fruit de l’addició de construccions de dues o tres plantes, i de vegades una darrera planta que funciona com a golfa, amb patis, quadres adossades i d’altres petites construccions pròpies de l’activitat ramadera. El nou edifici assumeix el repte d’implantar un grup d’habitatges destinat al turisme d’hivern. El grup es divideix en dos blocs disposats segons la bona orientació, trencats per una escala ortogonal que estableix una continuïtat amb els recorreguts a peu que connecten tots dos pobles. El bloc inferior dóna a un carrer de nova creació que comunica els dos nuclis rurals. Aquesta façana combina els buits ombrejats amb la fàbrica de maçoneria i el ràfec marcat de la coberta, per tal de minimitzar l’impacte visual d’una operació més densa i més elevada que les construccions ja existents.

Autor: Maurici Pla

Font: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa