Memòria

Dins la imposant trama urbana de la Barceloneta, el projecte proposa una concentració de la part edificada que permet alliberar una part important d’espai públic en forma de plaça central, la qual cosa genera un esponjament ambiental del teixit. Els habitatges s’agrupen en mòduls de tres, totalment exteriors, amb una ocupació mínima de façana gràcies a la solució distributiva. L’ús de traces obliqües permet que totes les sales d’estar donin a l’espai central. Aquest espai central queda articulat pels bisells dels plans de façana combinats amb els successius ràfecs que apareixen entre pany i pany. A la façana exterior perimetral només s’hi recolzen dormitoris secundaris, i aquesta façana es desplega de manera que s’optimitzen les visuals en diagonal, tot evitant l’amplada excessivament reduïda dels carrers. El projecte va ser redactat per Coderch i Valls l’any 1951, si bé ells no són responsables de la direcció d’obra.

Autor: Maurici Pla

Font: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

1. Habitatges per a la Cooperativa Obrera La Maquinista

José Antonio Coderch de Sentmenat, Manuel Valls i Vergés

Habitatges per a la Cooperativa Obrera La Maquinista

2. Rehabilitació dels Habitatges per a la Cooperativa Obrera La Maquinista

Roger Montoto Manent

Rehabilitació dels Habitatges per a la Cooperativa Obrera La Maquinista

L'edifici és un projecte original de Josep Antoni Coderch dels primers anys 50, per tal d'eliminar part de les barraques de la platja i oferir més allotjament als pescadors del barri. La rehabilitació preveu des de la reparació d'elements malmesos com cobertes o frontals de balcons, fins a la recuperació de la imatge més fidel possible a l'aspecte original de les façanes, tot recuperant balcons ocupats i uniformitzant fusteries i persianes. S’uniformitza el sòcol, es regularitzen les franges verticals de les cuines amb lames negres, i es regeneren les grans pantalles blanques verticals que donen ritme a les façanes. S’ha fet un esforç per recuperar els colors originals de l’edifici, respectant el blau de les fusteries, el blanc de les pantalles i el color natural del maó, el qual s’ha netejat i hidrofugat. L'objectiu final és la posada en valor d'un edifici icònic pel seu valor patrimonial i documental, com a peça singular de l'habitatge social produït a mitjans de segle.
  3. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

Seleccionat. Categoria: Intervencions Parcials. Inclou Intervencions de Rehabilitació