Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

En una remunta dels anys 50 sobre un edifici de Rafael Masó, es du a terme una reforma integral per acomodar-hi una nova forma de viure.
L’accés a l’habitatge es fa a través d’un volum edificat annex existent en contacte amb el nivell del carrer; es tracta d’un petit prisma unit únicament a la planta principal mitjançant un passadís, deixant entre aquests dos un buit exterior.
La planta es caracteritza per la incisió de dos patis oberts, un orientat a sud i l’altre orientat a nord. Aquests espais intersticials aporten il·luminació i unes interessants comunicacions visuals entre els diversos espais de la casa. Són espais colonitzats per la vegetació, que proporcionen un àmbit entremig de dues estances, un parèntesi ple de possibilitats.
Es tracta d’un habitatge que proporciona múltiples espais d’una certa ambigüitat, que n’augmenta la potencialitat d’ús i perceptiva. S’aconsegueixen espais comunicats i separats a la vegada, racons i sensació d’amplitud, amb una il·luminació natural permanent.

Autor: 05 AM Arquitectura

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Reforma i Ampliació de la Casa Casellas

  05 AM Arquitectura, Joan Arnau Farràs, Carme Muñoz Ramírez

  Reforma i Ampliació de la Casa Casellas

  En una remunta dels anys 50 sobre un edifici de Rafael Masó, es du a terme una reforma integral per acomodar-hi una nova forma de viure. L’accés a l’habitatge es fa a través d’un volum edificat annex existent en contacte amb el nivell del carrer; es tracta d’un petit prisma unit únicament a la planta principal mitjançant un passadís, deixant entre aquests dos un buit exterior. La planta es caracteritza per la incisió de dos patis oberts, un orientat a sud i l’altre orientat a nord. Aquests espais intersticials aporten il·luminació i unes interessants comunicacions visuals entre els diversos espais de la casa. Són espais colonitzats per la vegetació, que proporcionen un àmbit entremig de dues estances, un parèntesi ple de possibilitats. Es tracta d’un habitatge que proporciona múltiples espais d’una certa ambigüitat, que n’augmenta la potencialitat d’ús i perceptiva. S’aconsegueixen espais comunicats i separats a la vegada, racons i sensació d’amplitud, amb una il·luminació natural permanent.
 2. Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona

  Guardonat / Premiat. Categoria: Interiors
  Reforma i Ampliació de la Casa Casellas

  05 AM Arquitectura, Joan Arnau Farràs, Carme Muñoz Ramírez