Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai obert a l’usuari on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental del projecte i gestionades pel nostre equip editorial. Si-us-plau, emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

Mitjançant aquest formulari podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic. L'Arxiu Històric del COAC és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes, l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del COAC et farà arribar una estimació del preu de la teva sol·licitud, variable en cada casuística de drets, ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Informació bàsica de protecció de dades

Responsable del tractament: Col·legi d Arquitectes de Catalunya 'COAC'
Finalitat del tractament: Tramitar la sol·licitud de còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d'aquells que es trobin en domini públic.
Legitimació del tractament: El seu consentiment per tractar les seves dades personals.
Destinatari de cessions o transferències: El COAC no realitza cessions o transferències internacionals de dades personals.
Drets de les persones interessades: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades, així com, l’exercici d’altres drets conforme a l’establert a la informació addicional.
Informació addicional: Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en aquest enllaç

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres
 • Casa MJ

  Marcos Catalán Alucha, Sergi Serrat Guillen

  Casa MJ

  L'habitatge reinterpreta de forma contemporània algunes de les característiques de la casa mediterrània tradicional: el porxo, el pati, la fusta, la ceràmica, el color blanc... S'aprofita la topografia del lloc per resoldre la secció del projecte. Tot l'habitatge es desenvolupa en planta baixa i descendeix una planta per adaptar-se a les condicions del carrer més baixa formalitzant la presència de l'aparcament sense necessitar excessius moviments de terra. En planta baixa la casa s'organitza al voltant d'un pati central que queda enfrontat a l'entrada principal de l'habitatge. La zona dels fills, poc presents en la casa, queda separada mitjançant un tancament de wengué que funciona com una barrera virtual i fa que la casa es faci "més petita" i no es faci tan evident la seva absència. La resta del programa es desenvolupa prop del jardí, en una seqüència de cuina-menjador, estar, dormitori, tots oberts al porxo i potenciant al màxim les diagonals interiors de la casa. Exteriorment la casa és un volum simple de color blanc que contrasta amb el verd dels pins de la parcel.la. Unes lames de pi tamisen la llum de tarda sobre les habitacions dels fills. A dins, en canvi, les textures enriqueixen la llum que prové del pati interior i del porxo. L'obra vista recorre els tancaments llargs de la casa i els mobles de wengué organitzen la planta al voltant. La xemeneia de maó, emergeix per sobre del volum i fixa la casa sobre el paisatge.

  2005

 • Casa 016

  Arquitecturia, Josep Camps Povill, Olga Felip Ordis

  Casa 016

  La casa consisteix en sis volums de proporció quadrada disposats a l’entorn d’un pati central. Cada un acull una part del programa i la seva dimensió varia proporcionalment segons l’ús que alberga. Tots i cadascun es connecten a través d’un espai a mode de claustre, que recull l’entrada i gravita entorn del pati, que aporta llum i natura a l’interior de la casa, i les estances es relacionen de formes diferents segons el grau d’intimitat necessari per a cada ús. Es conceben tres maneres de mirar i interactuar amb l’exterior des de l’interior: una mirada cap al pati interior a través d’un espai que relaciona totes les estances; una mirada horitzontal i acotada, que emmarca diferents fragments del jardí i que estableix una relació directa, però alhora íntima, amb l‘exterior i la vista, i una mirada oberta i àmplia cap al cel, donada per la relació entre l’estructura i la geometria de la coberta i els murs portants.

  2021 - 2022

 • Habitatges l'Alzina

  Jaime Prous Architects, Jaime Prous Martin

  Habitatges l'Alzina

  Sobre una pineda espessa que cau suaument sobre un paisatge de prats i llacs, es planteja aquest conjunt de vint-i-tres habitatges. La finalitat és amagar-se sota l'ombra espessa dels pins i passar desapercebut mitjançant una arquitectura pausada, autòctona i alhora sorprenent. Per aquest motiu, cada habitatge es descompon en galledes de diferent proporció que s'assenten en diferents cotes seguint el terreny natural. Els habitatges s'agrupen per disminuir l'impacte visual i compartir les vistes des del punt més alt del turó. Espai, llum i programa funcional configuren un tot únic en la proposta. En termes d'espacialitat, com Semper, es busquen diferents categories plàstiques d'espais: recintes, patis, porxos, mitjos dobles espais i pèrgoles. Tots aquests espais existeixen per crear una arquitectura humana i plena de sensacions. Recintes més recollits com a alcova, mitjos dobles espais per convidar a la reunió i la trobada, patis com a eina per introduir l'exterior a l'interior, porxos i pèrgoles, no només per protegir-se del sol, sinó per convidar la vida a l'aire lliure. La llum configura un altre eix en aquesta proposta ajudant a definir la categoria de cada espai. Les finestres per a les alcoves, llocs recollits i de resguard. Els amplis finestrals per als espais més públics, aquells on pot tenir lloc la vida més activa de l'habitatge. Les lluernes, per introduir un tros de cel al sostre de l'arquitectura. El programa, juntament amb l'espacialitat i la llum, acabarà de generar l'habitatge. Un programa que defuig espais de transició; el programa funcional es va concatenant de manera fluïda, les peces del programa es comuniquen de manera directa seguint els principis palladians però amb una escala domèstica. La materialitat d'aquest habitatge està generada per llum i ombra. Inspirada en l'arquitectura de costa mediterrània, aquesta proposta planteja una materialitat pulcra en la materialització: són les ombres que projecten els volums sobre els plans blancs els que generen la composició del conjunt. Uns volums blancs, que existeixen per posar en èmfasi la veritable arquitectura, el paisatge: els pins, els prats verds, els prats de pinassa i el cel seran els veritables materials d'aquesta arquitectura. Aquesta arquitectura existeix perquè el paisatge encara existeixi més. No es pot parlar d'arquitectura sense parlar de construcció i sostenibilitat. La consciència amb el medi ambient és una exigència bàsica a l'arquitectura d'avui dia. Aquesta arquitectura utilitza uns principis de sostenibilitat elementals i gairebé d'antiguitat clàssica amb l'objectiu de minimitzar el consum energètic per sobre de màquines sofisticades i luxoses: - Obertures amb decisió estratègica. Conscient que la tecnologia del vidre és un punt delicat en qualsevol estudi energètic, es tracta de posar poc però bé. Finestres petites per a les alcoves i grans finestrals sempre protegits del sol mitjançant porxos i pèrgoles. - Inèrcia tèrmica de l'envolupant. S'utilitza el sistema de construcció anglès tipus cavity wall, així desapareixen els ponts tèrmics i es tenen elements d'inèrcia tèrmica a l'interior. Aquests elements captaran energia durant el dia per desprendre'ls a la nit. - Ventilació creuada. En el nostre clima és més important generar llocs frescos on resguardar-se que protegir-se del fred, per això s'opta per l'estratègia de ventilació creuada a través dels patis. Aquests patis no només configuren un espai exterior a l'interior sinó que afavoreixen la ventilació; a més, la presència de la natura ajuda a crear un ambient més fresc. - Arquitectura blanca. S'escull el blanc, no només per la seva característica plàstica sinó perquè és el color que millor reflecteix la radiació i minimitza el sobreescalfament a l'estiu. Aquesta arquitectura realça el paisatge, es compromet amb el medi ambient i emociona al que hi viu o la visita.

  2023

Bústia suggeriments

Ajuda’ns a millorar el web i el seu contingut. Proposa’ns obres, aporta o esmena informació sobre obres, autors i fotògrafs, o comenta’ns el què penses. Participa!