Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Project by:

Created by:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Detail:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

Works

On the Map

Awarded
Cataloged
Disappeared
All works

Constellation

Chronology (7)

 1. New Cabana and Entrances to an Old Farmhouse

  Hidalgo Hartmann, Daniela Hartmann, Jordi Hidalgo Tané

  L'estructura i emplaçament del conjunt de les masies, són el resultat d'un procés de segles per estudiar la manera de superar una sèrie de condicionants com el relleu, les diferències climàtiques i la recerca de la màxima simplicitat constructiva i estructural per aconseguir una eficàcia funcional . Les masies són en origen llocs de producció amb uns requeriments funcionals que provoquen habitualment que l'arquitectura derivi en la convivència d'un conjunt de formes unides entre si amb diferents estils formals com a conseqüència de la construcció en diferents etapes. La intervenció té com a punt de partida l'anàlisi dels diferents elements a conservar, les seves connexions i la reordenació dels accessos per adequar-lo a un ús residencial. Situat al límit d'una vall, dominant el paisatge proper i llunyà, el conjunt es troba encastat en un bancal del terreny al costat nord i es compon d'una edificació principal, un annex adossat a ella i una cabana exempta. La intervenció consisteix en el desplaçament del volum annex que consta de planta baixa i un pis per crear un buit entre aquest i la casa principal. Aquest buit en planta semisoterrani, actua com accés i distribuïdor entre les parts que conformen el conjunt de la masia. Es comunica amb l'exterior pels seus dos extrems, un a cota planta baixa i un altre a través d'un suau talús que permet l'entrada de llum de matí a tarda amb la possibilitat de travessar com si d'un camí es tractés. La nova cabana de dimensions semblants al annex original, la cabanya existent i la casa principal apareixen com a elements aïllats a la primera planta a nivell del terreny del bancal superior, adoptant la dispersió volumètrica tradicional dels conjunts de les masies. La nova cabana es concep com un volum arquetípic de xapa de ferro, com els coberts o cabanes que els pagesos construeixen per emmagatzemar llenya o estris del camp, que revesteixen amb les xapes dels bidons de gasoil prèviament rectificades per formar una planxa llisa. L'especejament de les xapes de diferents amplades recorda els tancaments de fusta adoptats en la construcció principal i la cabana existent com referència als que es troben en els conjunts tradicionals. La nova cabanya conté un dormitori, un bany i l'escala que el connecta amb el distribuïdor a la planta baixa. Tres obertures, a pell de façana, relacionen el volum amb l'exterior, una cap al cel, una cap a les muntanyes i una cap a la vall que la precedeix.
 2. Bianna House

  Hidalgo Hartmann, Daniela Hartmann, Jordi Hidalgo Tané

  Situada en una vall de caràcter agrícola envoltada de muntanyes, la casa se ??sotmet al protagonisme del seu entorn natural amb respecte, integrant-se en les seves terres i obrint-se a les vistes amb obertures necessàries que emmarquen el paisatge. Amb els seus perfils allargats, i de poca alçada, aquest habitatge funciona com a nexe d'unió entre els diferents trets del seu entorn que queden atrapats al seu interior mitjançant els porxos i patis sota la coberta contínua que els engloba. La casa es compon de dos volums de formigó que s'insereixen en el territori fonent-se en ell. Tots dos volums de diferent mida es traven al terreny mitjançant la prolongació dels murs de contenció que els defineixen, modificant la topografia del terreny per quedar integrada. Els dos volums s'uneixen entre si, mitjançant la rampa d'accés que esdevé un espai exterior autònom, una part de la natura que ha estat aïllada i apropiada per l'home. El volum principal allotja el programa d'habitatge i l'altre el garatge i espais tècnics. L'habitatge conté la sala d'estar tractada com un porxo obert al paisatge, la cuina amb el seu lavabo i safareig, dues habitacions separades per un pati, dos banys, l'habitació principal i la planta superior com a final del recorregut a cota d'accés a la casa des del camí, traiem el cap des de l'estudi cap el paisatge que hem deixat enrere al accedir a la casa.
 3. Premi AJAC (Associació de Joves Arquitectes de Catalunya)

  Award-Winner / Winner (ex aequo). Category: Projectes Arquitectònics. Obra Construïda
  Bianna House

 4. FAD Award

  Finalist. Category: City and Landscape
  Path with pool

 5. Marine Animal Recovery Centre (CRAM)

  Hidalgo Hartmann, Daniela Hartmann, Jordi Hidalgo Tané

  Marine Animal Recovery Centre (CRAM)

  The new facilities of the CRAM Foundation are located at the old Prat de Llobregat golf course in the Equipment Area of the Corredor del Litoral, with a performance area of approximately 20,000m2. The project seeks the balance between the clinical research program and the public program, with the minimum means possible, to ensure that the conditions of the activity become the fundamental elements when defining the architectural and volumetric features of the whole set. This decision pursues an architecture that seeks the equidistant point between its functional condition and its representative condition as a public building. Each of the three buildings that make up the complex expresses in its form the activity that takes place there.
 6. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Shortlisted. Category: Edificis d’Ús No Residencial de Promoció Pública
  Marine Animal Recovery Centre (CRAM)

Bibliography (7)

Societies

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.