Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Project by:

Created by:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Collaborators:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres

External Collaborators:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Detail:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

Informació bàsica de protecció de dades

Responsable del tractament: Col·legi d Arquitectes de Catalunya 'COAC'
Finalitat del tractament: Tramitar la sol·licitud de còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d'aquells que es trobin en domini públic.
Legitimació del tractament: El seu consentiment per tractar les seves dades personals.
Destinatari de cessions o transferències: El COAC no realitza cessions o transferències internacionals de dades personals.
Drets de les persones interessades: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades, així com, l’exercici d’altres drets conforme a l’establert a la informació addicional.
Informació addicional: Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en aquest enllaç

Memory

L'arquitecte de Barcelona i director del despatx Josep Ferrando Architecture, d'acord amb la visió polièdrica de l'arquitectura que defensa, combina el vessant d'artesà amb acadèmic –degà de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de La Salle Barcelona (ETSALS) – , i la de gestor cultural -director del Centre Obert d'Arquitectura de Barcelona i del Departament de Cultura del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, època en què la institució ha estat reconeguda amb el Premi Nacional de Cultura.

Sota aquesta aproximació i amb la convicció que el veritable repte resideix en la gestió de la complexitat, la seva arquitectura situa el mètode com a eina d'anàlisi capaç de dotar el procés del rigor i l'eficiència necessaris per reformular el model. En concret, aposta per establir unes regles del joc regides per sistemes flexibles, un context que permet la formulació de les màximes preguntes possibles i, mitjançant una equilibrada barreja de recerca i descobriment, esbrinar quina és la resposta única i precisa per a totes. Amb aquesta metodologia i considerant la monomaterialitat,
la geometria i l'eficiència com a valors fonamentals de la seva obra, Ferrando aconsegueix que les seves solucions no només no repeteixin formes, sinó que a més no siguin previsibles, aconseguint així la solució arquitectònica més pertinent i enginyosa per a cada circumstància.

Author: Josep Ferrando Architecture

Works (8)

On the Map

Awarded
Cataloged
Disappeared
All works

Constellation

Chronology (13)

  1. House in Bescanó

    Josep Ferrando Architecture, Josep Ferrando

    House in Bescanó

    La posició de la casa en un salt topogràfic genera diferents relacions amb el seu entorn més proper. D'una banda, la copa dels arbres se situa a l'altura d'una barana, d'altra, l'entramat de branques constitueix un filtre a través del qual mira la sala d'estar. La coberta de basalt emmarca i subratlla en negre les vistes que aconsegueixen diferent profunditat de camp oferint un ventall de situacions a l'habitant. La ubicació de la casa augmenta la percepció del canvi d'estacions. El bosc actua com tamís que permet filtrar més o menys la llum a través d'ell. Serveix com a cortina tancada a l'estiu o oberta a l'hivern quan les fulles han caigut. Per tant, la casa interactua, no només amb el paisatge, sinó també amb els canvis naturals. Unes vegades, la inclinació de les lloses apunta cap a l'horitzó per fondre l'skyline de l'edifici amb el de les muntanyes de fons. D'altres, la cornisa ondulada delimita el pati domèstic. La proliferació de murs desplaçats entre si potència relacions diagonals entre espais. La prolongació dels murs i les lloses de la coberta, permet projectar l'espai interior cap a l'exterior, que alhora atrapen el paisatge emmarcat creant unes línies que vinculen l'edifici al terreny. La casa s'apropia així l'espai exterior.
  2. URV Les Terres de l'Ebre University Campus

    Josep Ferrando Architecture, Ravetllat-Ribas Arquitectes, Josep Ferrando, Pere Joan Ravetllat i Mira, Carme Ribas i Seix

    URV Les Terres de l'Ebre University Campus

    Visible des del Castell i el Pont, l’edifici vol ser reconeixible per la capacitat de donar resposta als diferents àmbits on se situa, a mig camí entre el parc i la ciutat. L’edifici es fragmenta per obtenir un perímetre necessari per a la disposició del programa, al mateix temps que permet travessar-lo facilitant els recorreguts en diagonal i establint relacions des del parc cap a l’Avinguda i des de la ciutat cap al nou recinte firal. Aquesta planta permet configurar una bona disposició del programa establint crugies òptimes per a cadascun dels usos, reduint la circulació interior i generant espais de relació. L’element separador, de gruix variable, serveix de transició, conté espais servidors i afavoreix l’absorció acústica. A l’exterior, el revestiment modular, a base de pannells de formigó arquitectònic de gran format, garanteix la continuïtat de la textura de la façana al mateix temps que adequa el seu tractament a cadascuna de les orientacions i les necessitats dels usuaris.
  3. Salt Municipal Police Station

    GRND82, Josep Ferrando Architecture, Josep Ferrando, Sergi Serrat Guillen

    Salt Municipal Police Station

    The site The new police station is located on the outskirts of the neighborhood in a zone reserved for council buildings. The proposal is placed in a pre-existing grove of magnificent beech trees that determine the main decisions for the project. The main building mass is concentrated at the north end of the site, in the unoccupied area, while the car park is organized around the grove. The remainder of the site forms a green cushion that separates the building from the road becoming a transition space for the visitors. The building The building is separated from the street by no more than a wooded garden. There are no railings to bar the public. The police should be seen to be accessible and friendly. A compact, horizontal, abstract and introverted volume is proposed due to the requirements of high-security, use and flexibility of the program. The public entrance is formed by raising the head at one of the ends of the building forming a large access porch. The staff entrance is placed at the opposite end of the main facade. The materiality Once inside everything changes. A system of double height spaces and patios organize the private zones and flood the interior with light. The color white becomes the main player. Its texture changes to differentiate the different walls: textured concrete for the exterior, polished stone on the floor, white brick and wood for the walls, perfect white for the ceiling...
  4. Mostres d'Arquitectura (Ebre)

    Shortlisted
    URV Les Terres de l'Ebre University Campus

  5. Vilafranca Primary Healthcare Centre

    Josep Ferrando Architecture, Josep Ferrando, Pedro García Hernández

    Vilafranca Primary Healthcare Centre

    LOCATION The building is located at the confluence of two streets of very different character and section, but of great importance for Vilafranca: on the one hand, Pelegrina Avenue, which is the bypass of the town, with a fast-track section, a large traffic density and few pedestrians; on the other, the Igualada road, as a great promenade that connects with the centre of Vilafranca. The new outpatients clinic understands and responds to the place through a clear, clean and articulated volumetry: a low body that grows in the corner, at the meeting of the streets, marking the entrance to the building and becoming the new door to the city. PROGRAM The building is projected from the void, the patios articulate the volumetry and the spaces, guaranteeing the perfect illumination of all the spaces and favouring the privacy that a healthcare building requires. The articulation of the patios achieves domestic and human proportions of the waiting rooms, the steps and the rest of the spaces for relationships, favouring a comfortable use with quality visual and lighting relations. The lower body incorporates the entire program for public use, leaving the most private parts on the upper floors of the entrance volume. MATERIALITY The materials used also respond to a double scale: on the one hand, the precast concrete pieces give the volume its character as a public building, as a new access door to the city; that contrasts with the interior, white, clean and bright, where the materiality is the light itself, which floods the spaces through large windows framing the relationships between the interior and the exterior. The glass and the windows move in and out in these large sheet metal frames, establishing different spatial relationships with the exterior and with the patios, which guarantee the intimacy and privacy of the consulting rooms and waiting rooms.
  6. Premi Europeu d'Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA

    Finalist. Category: Intervenció en el Patrimoni Construït
    Dwelling in Sant Cugat

  7. Common Spaces Barcelona Building Construmat

    Josep Ferrando Architecture, Josep Ferrando, David Recio Muniesa

    Common Spaces Barcelona Building Construmat

    The fair is a small town. The stands, with their noise and diversity, are the dwellings; while, due to its scale and monomateriality, the common places are associated with the forum, representative of the monumental. The common spaces of the BBC are projected with a logic of circular economy, zero cost and zero waste. This prevents more than 25,000m2 of material from becoming waste after 72 hours. The use of two materials respecting their standard measurements prioritises the use of resources (0 cost, 0 waste): the 150gr geotextile in rolls of 2.20m x 200m in length, generates a sequence of catenaries that accommodates common uses, and after the fair it rolls up to be employed in construction; beams from the collection of the Sagrada Família are stacked in levels to configure furniture, returning to said work after the fair. A game of dualities is involved: traction vs. compression, stacking vs. hanging, light vs. heavy, transparent vs. opaque, space vs. furniture… Light cave and solid cabin dialogue in a kind of dichotomy.
  8. Parc de Bombers de Moià

    Josep Ferrando Architecture, Mar Puig de la Bellacasa i Delàs, Manel Casellas Oteo, Josep Ferrando, Pedro García Hernández

    Parc de Bombers de Moià

    Un edificio compacto y austero que otorga protagonismo a la estructura como expresión de su presencia en el territorio. Una secuencia de pórticos perpendiculares a la calle y al paisaje proyectan unos vuelos asimétricos que potencian la transparencia entre ambas partes del territorio, construyendo un plano a 7 metros del suelo que parece flotar sobre los campos. Un elemento neutro y modulable que permitirá fácilmente futuras ampliaciones. La doble escala de un pórtico embebido en otro pórtico, a modo de muñeca rusa, resuelve la convivencia entre la domesticidad que requiere el bombero que habita el parque y la dimensión de los camiones que habitan la cochera. Un solo gesto que sistematiza y aúna. La industralización demandada en el concurso para construir en el menor tiempo posible el Parque se resuelve mediante elementos realizados en taller que se ensamblan en obra. Un esqueleto de madera laminada conforma los pilares dobles (para otorgar esbeltez) y las vigas empresilladas por dichos pilares. Unos paneles sandwich de madera modulan la fachada en un juego de damero que matiza la relación entre interior y exterior según sus usos. Una construcción basada en la eficiencia de los materiales, donde no se producen residuos debido a su industrialización y donde se fija CO2 mediante el uso de la madera. La madera como símbolo material del siglo XXI y como elección idónea debido a su baja conductividad comparada, por ejemplo, con el acero. El material es estructura, protección y envolvente al mismo tiempo.
  9. FAD Award

    Award-Winner / Winner. Category: Intervencions Efímeres
    Common Spaces Barcelona Building Construmat

  10. Centre Social El Roser

    Josep Ferrando Architecture, Josep Ferrando, Xavier Gallego Seuba, David Recio Muniesa

    Centre Social El Roser

    El Centro Social El Roser se desarrolla en el edificio de la antigua prisión preventiva de Reus, edificio catalogado como BCIL (Bien Cultural de Interés Local) y perteneciente al Inventario del Patrimonio Arquitectónico de Cataluña. El equipamiento supone un programa innovador en España. Consta de un refugio para personas sin hogar, un comedor social y un espacio comunitario, concentrando, de este modo, la totalidad de los servicios sociales de la ciudad, característica que lo convierte en la primera instalación integral de este tipo. La propuesta es la transformación de una transformación. La prisión, construida en el año 1929, había sido transformada en escuela en 1979. Esta intervención previa se aprovecha para llevar a cabo un proyecto en el cual los distintos estratos temporales dialogan entre sí, llevando a cabo un proceso de selección que muestra las capas constructivas ocultas y sus distintas transformaciones, poniéndolas en valor. El proyecto respeta y recupera la edificación original, descubriendo su estructura y la tipología constructiva de la época, oculta hasta ahora, con la intención de evocar una imagen de austeridad. La intervención trabaja a diferentes escalas. Por un lado, se establece una dialéctica entre los nuevos elementos, de carácter más etéreo, ligero y tectónico, contrastando con la composición y los materiales minerales estereotómicos de la estructura existente, más pesada. Por otro lado, a la geometría de la planta en "H", que rodea dos patios, se le realizan unas nuevas aberturas transversales que, a través de las visuales, la permeabilizan a modo "palladiano", eliminando la estanqueidad de los espacios. Se replantea así la lectura, el funcionamiento y los recorridos del edificio en su interior, al mismo tiempo que se hace también a nivel urbano, alterando la relación con su entorno inmediato. Mientras que a la prisión original se accedía desde la vía principal a través de un portal monumental con un mínimo espacio de acera, en la propuesta se elimina el muro que limitaba el patio del edificio penitenciario, convirtiéndolo en un espacio público abierto cedido a la ciudad, que permite al transeúnte tomar conciencia del equipamiento a través de la continuidad de sus fachadas. Una estructura esbelta de acero se convierte en un gesto que recuerda el muro ahora ausente, al mismo tiempo que cose tres períodos históricos diferentes. A su vez, la conservación del portal monumental da testimonio del muro desaparecido y realza el valor patrimonial del equipamiento. En otra escala más doméstica, los elementos como ventanas, núcleos húmedos, etc. se introducen por tangencia reforzando la idea de palimpsesto.
  11. Mostres d'Arquitectura (Camp de Tarragona)

    Award-Winner / Winner. Category: Rehabilitació: Obres de Restauració, Rehabilitació o Reforma
    Centre Social El Roser

  12. Mostres d'Arquitectura (Comarques Centrals)

    Shortlisted. Category: Buildings of new plant for public use
    Parc de Bombers de Moià

Audiovisual

  • 12 NOV - JOSEP FERRANDO: CONFERENCIA MAGISTRAL

    1:30:45

    12 NOV - JOSEP FERRANDO: CONFERENCIA MAGISTRAL

  • Josep Ferrando, arquitecto y docente

    0:46

    Josep Ferrando, arquitecto y docente

Routes & Notes (2)

Societies

Bústia suggeriments

Ajuda’ns a millorar el web i el seu contingut. Proposa’ns obres, aporta o esmena informació sobre obres, autors i fotògrafs, o comenta’ns el què penses. Participa!