Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

 • Lluís Corbella i Jordi

Memory

Arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (UPC) on es va graduar l’any 1999. Emprenedor, multilingüe i col·laborador amb altres arquitectes: Jordi Ros, Octavi Mestre, Christian Cirici, Carles Bassó, MVRDV, Manuel Gausa & Carme Pinós i EMBT (Miralles-Tagliablue). Va treballar com a arquitecte independent des del 2004 i en 2010 va fundar l'estudi ‘Lluís Corbella Architecture & Design’ que en el 2018 es va refundar com a COMA ARQUITECTURA juntament amb el seu soci Diego Martínez. Entre les obres de l’estudi destaquen l’adequació del Claustre de Montserrat i del Claustre de la Mercè a la Basílica de la Sagrada Família, el nou Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge a Badalona i el nou entorn i accés al Col·legi Liceu Francès de Barcelona. Justament amb aquest últim projecte construït es va guanyar el premi FAD d’opinió Ciutat i Paisatge 2019. Guanyador de concurs de disseny i especialització en espais tecnològics i educatius.

Works

On the Map

Constellation

Cronology

 1. Centre for Comparative Medicine and Bioimaging of Catalonia (CMCiB)

  Calderon-Folch Studio, Pilar Calderon Martínez, Lluís Corbella i Jordi, Marc Folch Hernández, Pol Sarsanedas

  Centre for Comparative Medicine and Bioimaging of Catalonia (CMCiB)

  El Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge de Catalunya (CMCiB) es un edifici que allotja un centre d’investigació científica de primera línia. Es tracta d’un equipament de referencia basat en criteris ètics d’investigació, on la complexitat tècnica i funcional així com les prestacions de confort s’han resolt de manera eficaç, sostenible i sensible amb el lloc. La integració a l’entorn s’aborda des de la implantació del volum en la topografia, la definició d’una geometria orgànica i la seva materialitat. L’edifici es troba en una parcel·la de gran desnivell que limita amb la zona forestal al punt més alt del campus universitari; aquesta diferència de cota s’aprofita per conformar un edifici topogràfic que relaciona els diversos nivells, articulant els programa funcional al seu interior i generant el mínim volum aparent a l’exterior. Així, les plantes d’investigació -que requereixen condicions climàtiques estables- romanen ocultes sota una superfície de cobertes vegetals. El volum aparent, compacte i d’arestes arrodonides així com la façana de fusta integren l’edifici a l’entorn natural de la Serralada de Marina. El complex programa funcional i requeriments tècnics es resolen gràcies a la generació de dos nivells d’accés que divideixen l’àrea administrativa de la científica-tècnica. En relació a les persones usuàries, un dels reptes més importants en l’excel·lència en investigació científica és la consolidació del talent local i l’atracció de l’internacional i per això, es projecta un edifici amb altes prestacions de confort, que van des de la situació de l’edifici, a la conformació d’espais interiors lluminosos i atmosferes naturalitzades. Així mateix, amb l’objectiu de minimitzar les emissions de CO2, s’ha optat per sistemes de bioconstrucció -com ara una façana biosfèrica i una estructura prefabricada- i per múltiples mesures d’eficiència energètica.
 2. Pavellons d'Accés al Liceu Francès

  COMA Arquitectura, Lluís Corbella i Jordi, Diego Martínez Delgado, Laia Mestre, Juanjo Puig

  Pavellons d'Accés al Liceu Francès

  Després dels desgraciats atemptats a Niça perpetrats mitjançant atropellaments massius, el Liceu Francès encarrega l'estudi del reforç dels accessos principals al recinte, perquè siguin una zona de màxima seguretat. La voluntat del projecte és la d'unir la necessitat de seguretat amb el dia a dia d'un recinte escolar de més de 2.000 alumnes. La intervenció es basa en col·locar una arquitectura que filtri els fluxos de persones i transports a l'accés d'un complex edificat de gran ocupació. Això s'aconsegueix mitjançant la generació de diversos elements: • La geometria del pavelló amb accés a través d'un SAS • Una tanca mòbil en el perímetre de la parcel·la • La col·locació de pilones en la zona d'accés de vehicles Adjacent als pavellons es creen nous espais urbanitzats com són bancs, jardins, passarel·les, murs de contenció i un teatre a l'aire lliure. El projecte aconsegueix integrar la seguretat en un entorn obert sense convertir-se en una barrera visual.
 3. FAD Award

  Award-Winner / Winner (opinion). Category: City and Landscape

  FAD Award

  Pavellons d'Accés al Liceu Francès

  COMA Arquitectura, Lluís Corbella i Jordi, Diego Martínez Delgado, Laia Mestre, Juanjo Puig

Societies