Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Project by:

Created by:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Detail:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

How to get there

In Pictures

  • Extension and Rehabilitation of El Pi Primary School

  • Extension and Rehabilitation of El Pi Primary School

  • Extension and Rehabilitation of El Pi Primary School

  • Extension and Rehabilitation of El Pi Primary School

  • Extension and Rehabilitation of El Pi Primary School

  • Extension and Rehabilitation of El Pi Primary School

  • Extension and Rehabilitation of El Pi Primary School

  • Extension and Rehabilitation of El Pi Primary School

  • Extension and Rehabilitation of El Pi Primary School

  • Extension and Rehabilitation of El Pi Primary School

  • Extension and Rehabilitation of El Pi Primary School

  • Extension and Rehabilitation of El Pi Primary School

  • Extension and Rehabilitation of El Pi Primary School

Memory

At the beginning of 1993 we were commissioned to build a pre-school and primary education centre (3+6 units), adapted to the new study plans, which entailed the refurbishment and extension of two buildings. Both are located, at different levels, on a plot of land between Pi Street, one of the main streets in the old town of Sant Pere de Ribes, and Arquitecte Cerdà Street, already belonging to the recently formed extension.

The primary school (module A) already occupied the building next to Arquitecte Cerdà Street. Only the structure of its two floors, of prefabricated panels and pillars, is preserved, and it was extended towards the interior of the plot with a new building of substantially similar volume and layout placed between two interior courtyards.

The main part of the program is arranged evenly between the two buildings: the departments, multipurpose room-dining room and service, on the ground floor of the existing wing and the auxiliary classroom on the upper one. The main classroom is located on the ground floor of the new wing, under the gymnasium.

The building is completed with two bodies perpendicular to the previous ones that contain ramps, stairs and unique elements in volumes that enclose the courtyards, occupy them in part and open punctually with their own geometries.

The first of these bodies, like an internal street, directly connects the two classrooms and the gymnasium, and houses the teachers' room and the complementary classroom under its slopes.

The other defines the main façade of the school towards the courtyard with its central porch covered in ceramics. Behind, the double-height lobby visually connects the central courtyard and the large void inside the block and is extended with the library.

The pre-school classrooms (module B) are located in what was the village's first school. Between both buildings, at mid-height, is the multi-sports track, connected by ramps and the library's roof to the indoor circulation system. In this way, a circuit is created that allows you to go around the whole school and appropriate the space of the neighbouring yards and gardens.

Author: Roldán+Berengué Arquitectes

Authors

How to get there

On the Map

Awarded
Cataloged
Disappeared
All works

Constellation

Chronology

  1. Extension and Rehabilitation of El Pi Primary School

    Roldán+Berengué Arquitectes, Mercè Berengué Iglesias, José Miguel Roldán i Andrade

    Extension and Rehabilitation of El Pi Primary School

    At the beginning of 1993 we were commissioned to build a pre-school and primary education centre (3+6 units), adapted to the new study plans, which entailed the refurbishment and extension of two buildings. Both are located, at different levels, on a plot of land between Pi Street, one of the main streets in the old town of Sant Pere de Ribes, and Arquitecte Cerdà Street, already belonging to the recently formed extension. The primary school (module A) already occupied the building next to Arquitecte Cerdà Street. Only the structure of its two floors, of prefabricated panels and pillars, is preserved, and it was extended towards the interior of the plot with a new building of substantially similar volume and layout placed between two interior courtyards. The main part of the program is arranged evenly between the two buildings: the departments, multipurpose room-dining room and service, on the ground floor of the existing wing and the auxiliary classroom on the upper one. The main classroom is located on the ground floor of the new wing, under the gymnasium. The building is completed with two bodies perpendicular to the previous ones that contain ramps, stairs and unique elements in volumes that enclose the courtyards, occupy them in part and open punctually with their own geometries. The first of these bodies, like an internal street, directly connects the two classrooms and the gymnasium, and houses the teachers' room and the complementary classroom under its slopes. The other defines the main façade of the school towards the courtyard with its central porch covered in ceramics. Behind, the double-height lobby visually connects the central courtyard and the large void inside the block and is extended with the library. The pre-school classrooms (module B) are located in what was the village's first school. Between both buildings, at mid-height, is the multi-sports track, connected by ramps and the library's roof to the indoor circulation system. In this way, a circuit is created that allows you to go around the whole school and appropriate the space of the neighbouring yards and gardens.
  2. Premi AJAC (Associació de Joves Arquitectes de Catalunya)

    Award-Winner / Winner. Category: Obra, Projecte i/o Altres Produccions Materials
    Extension and Rehabilitation of El Pi Primary School

    Roldán+Berengué Arquitectes, Mercè Berengué Iglesias, José Miguel Roldán i Andrade

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.