Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

  • Luque House

  • Luque House

  • Luque House

  • Luque House

  • Luque House

Memory

Coderch resol el suau pendent del terreny per mitjà d’un desnivell sobre el qual s’encavalca la casa. A la part de dalt hi ha l’entrada i l’aparcament, un grup de dos dormitoris i el dormitori principal amb el seu estudi. A la part de baix hi ha dos dormitoris més, les dependències diürnes i l’ala on se situen la cuina i les dependències del servei. Els dormitoris situats al nord segueixen la disposició en reclau i l’escalonament en secció. Cada ús diferent de la casa disposa de la seva pròpia façana, clarament separada de les altres per mitjà de la prolongació dels murs. En orientar-se al nord-est, la casa busca la llum a través d’un eix transversal que va des de l’aparcament fins a la sala d’estar, i que té com a element principal un pati interior que permet l’entrada de la llum del sud. Aquest pati esdevé un nucli central que organitza totes les circulacions, de manera que tota la vida de la casa gira entorn de la seva lluminositat.

Author: Maurici Pla

Source: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

Darrera de la serra de Collserola, la Casa Luque està construida sobre una parcela que s’orienta i baixa en una pendent suau cap al nordest, en direcció a un camp de golf. L’esquema és el mateix que el de la Casa Catasús, tornant a la T, pero amb un programa molt més ampli. En l’ordenació de les tres ales funcionals, en aquest cas la que es disposa de manera transversal és la del servei, de manera que l’estar i les habitacions queden orientades d’una mateixa manera, retranquejant les estances en el cas dels dormitoris. La zona de relació es col·loca com a pabelló adosat a la resta de la vivenda, destacant la virtut en vers la resta de gaudir de manera privilegiada del paissatge. L’entrada es fa a través del pàrking, donant a un vestíbul que troba a la seva esquerra un pati que ho organitza tot, pero que queda desviat de l’eix de circulació i anula la simetría. A la sala s’aconsegueix la plenitut espaial: en les dues direccions perpendiculars marcades, com a eines cardinals, trobem, davant nostre, el paisatge; a la dreta, el jardí amb la piscina; a l’esquerra, el porxo i darrera nostre i com a contrapunt, la llum que entra a través del gran pati. En l’independització espaial del saló hi col·labora el canvi de cota marcat pels graons que acompanyen el recorregut longitudinal del pati.

Author: Omar Ornaque Mor

Authors

On the Map