Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Project by:

Created by:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Collaborators:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres

External Collaborators:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Detail:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

Informació bàsica de protecció de dades

Responsable del tractament: Col·legi d Arquitectes de Catalunya 'COAC'
Finalitat del tractament: Tramitar la sol·licitud de còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d'aquells que es trobin en domini públic.
Legitimació del tractament: El seu consentiment per tractar les seves dades personals.
Destinatari de cessions o transferències: El COAC no realitza cessions o transferències internacionals de dades personals.
Drets de les persones interessades: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades, així com, l’exercici d’altres drets conforme a l’establert a la informació addicional.
Informació addicional: Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en aquest enllaç

Memory

El castell de Peratallada, emplaçat al Baix Empordà (Catalunya, Espanya), està declarat com a conjunt històric-artístic i Bé Cultural d'Interès Nacional, conservant-se en els seus murs nombrosos vestigis del seu passat medieval que daten de principis del s.X d.C.

El castell consta d'una casa privada d'estiueig, el jardí i paisatgisme són l'encàrrec del projecte. L'emplaçament es caracteritza per un desnivell topogràfic que es salva creant diferents plataformes per no modificar el terreny. Una Acàcia centenària, domina i articula tota la intervenció, adquireixen un doble protagonisme, no només en el paisatge sinó també en el reflex de l'aigua de la piscina. Naturalesa i construcció integrades en el projecte.

L'estratègia principal és construir tres plataformes horitzontals de travertí blanc turc recolzades sobre uns murs verticals de formigó armat amb encofrat de "llates" de fusta, aportant així textura a l'acabat final del formigó.

El paviment de travertí es realitza amb peces d'entre 7 cm i 15 cm de gruix, peces que s'aconsegueixen gràcies al reciclatge d'un estoc d'una pedrera, i es construeix utilitzant peces de diferents mides, havent de dibuixar i replantejar peça a peça fins a aconseguir el encaix de totes elles. En les peces especials com el canal d'evacuació d'aigües o la dutxa són esculpides amb una màquina de control numèric.

Les instal·lacions com endolls i il·luminació estan perfectament integrats en el disseny, ocults en la secció de la barana de l'escala o encastats dins de les roques de travertí que conformen el banc.

La piscina és el gran protagonista del projecte, una làmina d'aigua en constant moviment, un joc de reflexos de l'espectacular entorn i sons que creen un ambient màgic. L'aigua de la piscina desborda per una cascada per un mur de formigó amb textura de l'encofrat de fusta i es recull en un canal.

En nom de la sostenibilitat del projecte, tot el conjunt recull les aigües pluvials tant de la coberta de la casa com de la terrassa del jardí i les emmagatzema en un pou medieval, esculpit en roca natural de més de 9 metres de profunditat. Aquestes aigües pluvials emmagatzemades reguen el jardí de tot el conjunt, sent així un jardí autosuficient.

Author: MESURA

Authors

How to get there

On the Map

Awarded
Cataloged
Disappeared
All works

Constellation

Chronology

 1. Garden and Swimming Pool at Peratallada Castle

  MESURA, Carlos Dimas, Jordi Espinet, Jaime Font, Benjamín Iborra, Marcos Parera

  Garden and Swimming Pool at Peratallada Castle

  El castell de Peratallada, emplaçat al Baix Empordà (Catalunya, Espanya), està declarat com a conjunt històric-artístic i Bé Cultural d'Interès Nacional, conservant-se en els seus murs nombrosos vestigis del seu passat medieval que daten de principis del s.X d.C. El castell consta d'una casa privada d'estiueig, el jardí i paisatgisme són l'encàrrec del projecte. L'emplaçament es caracteritza per un desnivell topogràfic que es salva creant diferents plataformes per no modificar el terreny. Una Acàcia centenària, domina i articula tota la intervenció, adquireixen un doble protagonisme, no només en el paisatge sinó també en el reflex de l'aigua de la piscina. Naturalesa i construcció integrades en el projecte. L'estratègia principal és construir tres plataformes horitzontals de travertí blanc turc recolzades sobre uns murs verticals de formigó armat amb encofrat de "llates" de fusta, aportant així textura a l'acabat final del formigó. El paviment de travertí es realitza amb peces d'entre 7 cm i 15 cm de gruix, peces que s'aconsegueixen gràcies al reciclatge d'un estoc d'una pedrera, i es construeix utilitzant peces de diferents mides, havent de dibuixar i replantejar peça a peça fins a aconseguir el encaix de totes elles. En les peces especials com el canal d'evacuació d'aigües o la dutxa són esculpides amb una màquina de control numèric. Les instal·lacions com endolls i il·luminació estan perfectament integrats en el disseny, ocults en la secció de la barana de l'escala o encastats dins de les roques de travertí que conformen el banc. La piscina és el gran protagonista del projecte, una làmina d'aigua en constant moviment, un joc de reflexos de l'espectacular entorn i sons que creen un ambient màgic. L'aigua de la piscina desborda per una cascada per un mur de formigó amb textura de l'encofrat de fusta i es recull en un canal. En nom de la sostenibilitat del projecte, tot el conjunt recull les aigües pluvials tant de la coberta de la casa com de la terrassa del jardí i les emmagatzema en un pou medieval, esculpit en roca natural de més de 9 metres de profunditat. Aquestes aigües pluvials emmagatzemades reguen el jardí de tot el conjunt, sent així un jardí autosuficient.
 2. Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona

  Shortlisted. Category: Outdoor Spaces
  Garden and Swimming Pool at Peratallada Castle

  MESURA, Carlos Dimas, Jordi Espinet, Jaime Font, Benjamín Iborra, Marcos Parera

Bústia suggeriments

Ajuda’ns a millorar el web i el seu contingut. Proposa’ns obres, aporta o esmena informació sobre obres, autors i fotògrafs, o comenta’ns el què penses. Participa!