Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2022 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2022 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2022 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

* Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

El castell de Peratallada, emplaçat al Baix Empordà (Catalunya, Espanya), està declarat com a conjunt històric-artístic i Bé Cultural d'Interès Nacional, conservant-se en els seus murs nombrosos vestigis del seu passat medieval que daten de principis del s.X d.C. El castell consta d'una casa privada d'estiueig, el jardí i paisatgisme són l'encàrrec del projecte. L'emplaçament es caracteritza per un desnivell topogràfic que es salva creant diferents plataformes per no modificar el terreny. Una Acàcia centenària, domina i articula tota la intervenció, adquireixen un doble protagonisme, no només en el paisatge sinó també en el reflex de l'aigua de la piscina. Naturalesa i construcció integrades en el projecte. L'estratègia principal és construir tres plataformes horitzontals de travertí blanc turc recolzades sobre uns murs verticals de formigó armat amb encofrat de "llates" de fusta, aportant així textura a l'acabat final del formigó. El paviment de travertí es realitza amb peces d'entre 7 cm i 15 cm de gruix, peces que s'aconsegueixen gràcies al reciclatge d'un estoc d'una pedrera, i es construeix utilitzant peces de diferents mides, havent de dibuixar i replantejar peça a peça fins a aconseguir el encaix de totes elles. En les peces especials com el canal d'evacuació d'aigües o la dutxa són esculpides amb una màquina de control numèric. Les instal·lacions com endolls i il·luminació estan perfectament integrats en el disseny, ocults en la secció de la barana de l'escala o encastats dins de les roques de travertí que conformen el banc. La piscina és el gran protagonista del projecte, una làmina d'aigua en constant moviment, un joc de reflexos de l'espectacular entorn i sons que creen un ambient màgic. L'aigua de la piscina desborda per una cascada per un mur de formigó amb textura de l'encofrat de fusta i es recull en un canal. En nom de la sostenibilitat del projecte, tot el conjunt recull les aigües pluvials tant de la coberta de la casa com de la terrassa del jardí i les emmagatzema en un pou medieval, esculpit en roca natural de més de 9 metres de profunditat. Aquestes aigües pluvials emmagatzemades reguen el jardí de tot el conjunt, sent així un jardí autosuficient.

Autor: MESURA

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa

Constel·lació