In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.
The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.
The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.
Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.
The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.
The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.
We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.
The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.
El projecte se centra en la transformació d'un aparcament oblidat i desolat als afores de Castell d'Aro, originalment pensat com un parc d'accés a través de l'antiga Via Verda, però que amb el temps s’ha convertit en un camp d'asfalt, magatzem de tot tipus de vehicles i sense connexió significativa amb l'entorn urbà. Enmig d'aquest paisatge erm, una solitària barbacoa municipal d'ús públic i lliure, oculta darrere d'un tancat de fusta, ha aconseguit convertir-se en un reducte de vida social activa durant els caps de setmana i dies festius, atraient tant a veïns com a ciclistes. Aquesta activitat, encara que modesta, revela el potencial transformador del menjar com a element socialitzador. Per què no potenciar allò que ja funciona en aquest lloc com a activador del canvi? Així entenem la barbacoa existent com l'eix central del projecte per transformar aquest no-lloc en un nou espai obert a realitats humanes i no humanes, generador de nous vincles i identitat a través del menjar col·lectiu en un àmbit renaturalitzat. On abans només hi havia asfalt, ara apareixen arbres i plantes aromàtiques mediterrànies. La barbacoa existent, lluny de ser demolida, es converteix en un element central de la intervenció. La seva estructura es revesteix amb rajola blava tradicional de la Bisbal, evocant els tons i matisos del Mediterrani. Una elegant pèrgola protegeix qui cuina amb ombra, i una xemeneia amb referències a Hansel i Gretel eleva el fum més enllà de la copa dels arbres, anunciant que ja és hora de menjar!
Per afavorir la socialització i el menjar col·lectiu, hem dissenyat una gran taula zigzaguejant i inclusiva per a 50 comensals, la forma de la qual, inspirada en un centpeus, s'entrellaça suaument amb els troncs dels arbres. Aquesta disposició convida els veïns a compartir moments de convivència i a enfortir els llaços d'amistat en un ambient relaxat i acollidor a l'ombra dels arbres.
El projecte no només busca la revitalització social i la renaturalització de l'espai, sinó que també té una clara dimensió paisatgística. S'ha projectat una plantació de vegetació autòctona, incloent plantes crasses que requereixen poca irrigació, ideals per als períodes de sequera. A això s'hi sumen espècies aromàtiques que no només embelleixen l'entorn, sinó que també serveixen per condimentar els menjars comunitaris, i plantes florals per afavorir la pol·linització. No es busca únicament potenciar la flora, sinó també la fauna local: es potenciarà la nidificació als nous arbres i s'atrauran espècies d'ocells característiques de la zona mitjançant la inserció de nius en antics pals de llum, transformant així una estructura abans destinada a il·luminar en una arquitectura per a la fauna. El disseny paisatgístic s'organitza amb formes trencades que evoquen el geomorfisme, reforçat per la inserció de roques de diversos formats que aporten robustesa i tridimensionalitat a la geometria de l'espai. Les textures i colors de la plaça trenquen amb la duresa de l'antic aparcament asfaltat, generant un antagonisme visual que ressalta el canvi. Els colors alegres i lluminosos de la barbacoa, que evoquen el cel clar i el paisatge marítim proper, es combinen amb els tons terrosos de les roques i la terra, i els verds i grocs dels pins i la resta de vegetació. A més, la intervenció té una escala urbana que connecta el camp amb el centre de Platja d'Aro. La barbacoa comunal es troba en un lloc estratègic, punt d'entrada a la localitat des de la Via Verda, un recorregut que creua camps i connecta pobles, facilitant el desplaçament a peu o en bicicleta pel Baix Empordà. Amb aquesta intervenció, el projecte no es limita a l'escala local, sinó que busca resignificar i donar un nou esperit de benvinguda als qui arriben, convertint el que abans era un no-lloc en un espai de socialització, natura i arquitectura que celebri la trobada i la vida en comunitat. A "La barbacoa comunal" el menjar actua com a fil conductor de noves històries i el jardí es converteix en l'escenari per a la celebració d'un nou sentiment de comunitat.
h3o architects, Joan Gener, Adrià Orriols Camps, Miquel Ruiz Planella
h3o architects, Joan Gener, Adrià Orriols Camps, Miquel Ruiz Planella