Intro

Sobre el proyecto

En esta primera etapa, el catálogo se focaliza en la arquitectura moderna y contemporánea proyectada y construida entre el 1832 –año de edificación de la primera chimenea industrial de Barcelona que establecemos como el inicio de la modernidad– hasta la actualidad.

El proyecto nace con el objetivo de hacer más accesible la arquitectura tanto a los profesionales como al conjunto de la ciudadanía por medio de una web que se irá actualizando y ampliando mediante la incorporación de las obras contemporáneas de mayor interés general, siempre con una necesaria perspectiva histórica suficiente, a la vez que añadiendo gradualmente obras de nuestro pasado, con el ambicioso objetivo de comprender un mayor período documental.

El fondo se nutre de múltiples fuentes, principalmente de la generosidad de estudios de arquitectura y fotografía, a la vez que de gran cantidad de excelentes proyectos editoriales históricos y de referencia, como guías de arquitectura, revistas, monografías y otras publicaciones. Asimismo, tiene en consideración todas las fuentes de referencia de las diversas ramas y entidades asociadas al COAC y de otras entidades colaboradoras vinculadas con los ámbitos de la arquitectura y el diseño, en su máximo espectro.

Cabe mencionar especialmente la incorporación de vasta documentación procedente del Archivo Histórico del COAC que, gracias a su riqueza documental, aporta gran cantidad de valiosa –y en algunos casos inédita– documentación gráfica.

El rigor y el criterio de la selección de las obras incorporadas se establece por medio de una Comisión Documental, formada por el Vocal de Cultura del COAC, el director del Archivo Histórico del COAC, los directores del Archivo Digital del COAC y profesionales y otros expertos externos de todas las Demarcaciones que velan por ofrecer una visión transversal del panorama arquitectónico presente y pasado alrededor del territorio.

La voluntad de este proyecto es la de devenir el fondo digital más extenso sobre arquitectura catalana; una herramienta clave de información y documentación arquitectónica ejemplar que se convierta en un referente no solo local, sino internacional, en la forma de explicar y mostrar el patrimonio arquitectónico de un territorio.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directores del Archivo Digital del COAC

credits

Quiénes somos

Colegio de Arquitectos de Cataluña:

Àrea de Cultura

Directores:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comisión Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Colaboradores Externos:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entidades Colaboradoras:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Diseño y Programación:

Nubilum Edittio

En Imágenes

 • Calderon-Folch Studio

Memoria

CALDERON-FOLCH STUDIO és una empresa d’Arquitectura amb seu a Barcelona i fundada l’any 2000. El nostre objectiu és contribuir a una transformació social i ambiental a través d’una arquitectura conscient, millorant la qualitat de vida de les persones i oferint una solució òptima per als requisits del client i per a l'interès col·lectiu. Els nostres projectes són la síntesi creativa d’una mirada de prop de la naturalesa de cada context i d’una investigació minuciosa, crítica i analítica sobre la complexitat de factors específics tècnics i funcionals. Ens encanta treballar amb persones creatives, oferint serveis integrals d’Arquitectura: edificació, disseny urbà, paisatge, disseny d’interiors i escenificació efímera; tant en l’àmbit públic com en el privat. Tenim experiència en Nearly Zero-Energy Building (nZEB), Zero Impact Building (ZIB) i Passive House Designers. Els nostres dissenys tenen un alt rendiment d’eficiència energètica i una mínima empremta ecològica, mitjançant una gestió de producció eficient i un control econòmic exhaustiu. Hem estat premiats amb l'International Spanish Architects Awards-Young Architect Abroad per la CSCAE-Associació d’Arquitectes Espanyols, amb el “Prix National Construction en Bois-Coup de Coeur” de la “Association des Maires de France”, el 2012 amb el National Energy Efficiency Awards a Espanya per Isover, i el 2004 i 2012 amb el Premi AJAC per a Joves Arquitectes de l’Agrupació Joves Arquitectes de Catalunya. Nominats al European Union Prize for Contemporary Architecture-Mies van der Rohe 2015.

Obras

Sobre el Mapa

Constelación

Cronología

 1. Caldereria Petita

  Calderon-Folch Studio, Pilar Calderon Martínez, Marc Folch Hernández

  Caldereria Petita

  El Puig, al terme municipal de Gelida, és una corrua de cases serpentejant al llarg d’un únic carrer en baixada on la tipologia original –entre mitgeres, amb celler, amb pati– està desfigurada per una dilatada dinàmica d’autoconstrucció. Les parets s’amunteguen als patis unes sobre les altres, al costat o a continuació donant lloc a nous coberts, safareigs, porxos... Resulta difícil descobrir l’ordre d’aparició de tots aquests elements, de naturalesa diversa, que configuren un entorn constructivament precari. Construir aquí és sobreposar. Demanem al manyà del taller de reparació de maquinària agrícola contigu a l’obra que realitzi les noves intervencions: una façana, una porta, una escala, un forjat, una lluerna i un altell. Són construccions autònomes, auto referents, col·locades entre plantes (escala), entre aigües (lluerna), entre dins i fora (façana-moble), ... al buit (altell) . La nova arquitectura ha d’aparèixer com una construcció més. Tracem un contorn amb un únic material (ferro), deixant marges, per omplir després. És una tasca de caldereria petita: doblegant i soldant la planxa d’acer de 8mm encerclem el buit per construir els nous elements.
 2. Centro Cultural El Roure y Biblioteca La Ginesta

  Calderon-Folch Studio, Pilar Calderon Martínez, Marc Folch Hernández

  Centro Cultural El Roure y Biblioteca La Ginesta

  Cal un disseny unificat per a un edifici amb tres usos diferents: un teatre per a 350 persones, una biblioteca pública de 1.260 m2 i un centre cultural amb gran quantitat d’activitats i serveis diversos. El lloc, de forma gairebé triangular, és una riba del meandre de la riera amb una gran alzina vella que es conservarà i donarà nom al centre.
 3. Centro de Medicina Comparativa y Bioimagen de Catalunya (CMCiB)

  Calderon-Folch Studio, Pilar Calderon Martínez, Lluís Corbella i Jordi, Marc Folch Hernández, Pol Sarsanedas

  Centro de Medicina Comparativa y Bioimagen de Catalunya (CMCiB)

  El Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge de Catalunya (CMCiB) es un edifici que allotja un centre d’investigació científica de primera línia. Es tracta d’un equipament de referencia basat en criteris ètics d’investigació, on la complexitat tècnica i funcional així com les prestacions de confort s’han resolt de manera eficaç, sostenible i sensible amb el lloc. La integració a l’entorn s’aborda des de la implantació del volum en la topografia, la definició d’una geometria orgànica i la seva materialitat. L’edifici es troba en una parcel·la de gran desnivell que limita amb la zona forestal al punt més alt del campus universitari; aquesta diferència de cota s’aprofita per conformar un edifici topogràfic que relaciona els diversos nivells, articulant els programa funcional al seu interior i generant el mínim volum aparent a l’exterior. Així, les plantes d’investigació -que requereixen condicions climàtiques estables- romanen ocultes sota una superfície de cobertes vegetals. El volum aparent, compacte i d’arestes arrodonides així com la façana de fusta integren l’edifici a l’entorn natural de la Serralada de Marina. El complex programa funcional i requeriments tècnics es resolen gràcies a la generació de dos nivells d’accés que divideixen l’àrea administrativa de la científica-tècnica. En relació a les persones usuàries, un dels reptes més importants en l’excel·lència en investigació científica és la consolidació del talent local i l’atracció de l’internacional i per això, es projecta un edifici amb altes prestacions de confort, que van des de la situació de l’edifici, a la conformació d’espais interiors lluminosos i atmosferes naturalitzades. Així mateix, amb l’objectiu de minimitzar les emissions de CO2, s’ha optat per sistemes de bioconstrucció -com ara una façana biosfèrica i una estructura prefabricada- i per múltiples mesures d’eficiència energètica.
 4. Premio FAD

  Seleccionado. Categoría: Arquitectura

  Premio FAD

  Centro Cultural El Roure y Biblioteca La Ginesta

  Calderon-Folch Studio, Pilar Calderon Martínez, Marc Folch Hernández

Autores