Intro

Sobre el proyecto

En esta primera etapa, el catálogo se focaliza en la arquitectura moderna y contemporánea proyectada y construida entre el 1832 –año de edificación de la primera chimenea industrial de Barcelona que establecemos como el inicio de la modernidad– hasta la actualidad.

El proyecto nace con el objetivo de hacer más accesible la arquitectura tanto a los profesionales como al conjunto de la ciudadanía por medio de una web que se irá actualizando y ampliando mediante la incorporación de las obras contemporáneas de mayor interés general, siempre con una necesaria perspectiva histórica suficiente, a la vez que añadiendo gradualmente obras de nuestro pasado, con el ambicioso objetivo de comprender un mayor período documental.

El fondo se nutre de múltiples fuentes, principalmente de la generosidad de estudios de arquitectura y fotografía, a la vez que de gran cantidad de excelentes proyectos editoriales históricos y de referencia, como guías de arquitectura, revistas, monografías y otras publicaciones. Asimismo, tiene en consideración todas las fuentes de referencia de las diversas ramas y entidades asociadas al COAC y de otras entidades colaboradoras vinculadas con los ámbitos de la arquitectura y el diseño, en su máximo espectro.

Cabe mencionar especialmente la incorporación de vasta documentación procedente del Archivo Histórico del COAC que, gracias a su riqueza documental, aporta gran cantidad de valiosa –y en algunos casos inédita– documentación gráfica.

El rigor y el criterio de la selección de las obras incorporadas se establece por medio de una Comisión Documental, formada por el Vocal de Cultura del COAC, el director del Archivo Histórico del COAC, los directores del Archivo Digital del COAC y profesionales y otros expertos externos de todas las Demarcaciones que velan por ofrecer una visión transversal del panorama arquitectónico presente y pasado alrededor del territorio.

La voluntad de este proyecto es la de devenir el fondo digital más extenso sobre arquitectura catalana; una herramienta clave de información y documentación arquitectónica ejemplar que se convierta en un referente no solo local, sino internacional, en la forma de explicar y mostrar el patrimonio arquitectónico de un territorio.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directores del Archivo Digital del COAC

credits

Quiénes somos

Colegio de Arquitectos de Cataluña:

Àrea de Cultura

Directores:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comisión Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Colaboradores Externos:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entidades Colaboradoras:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Diseño y Programación:

Nubilum Edittio

En Imágenes

 • David Sebastian Ucles

Memoria

Arquitecte per l’ETSAB, 2001. Des de 2001 dirigeix el seu propi Estudi d’Arquitectura, un espai pluridisciplinari on comparteix investigació i projectes. Ha desenvolupat projectes de diferents escales, relacionats principalment amb la construcció i rehabilitació d’habitatges i amb l’arquitectura per a l’educació. Ha estat professor convidat a l’escola EINA de Barcelona, l’Escola EDRA de Rubí i l’Escola d’Arquitectura de Reus, així com professor assistent a l’Escola d’Arquitectura de Talca (Xile). La seva obra ha estat publicada i exhibida a diferents ciutats espanyoles i europees. Seleccionat com un dels 9 representants del pavelló català-balear de la Biennal de Arquitectura de Venècia 2012. Ha estat reconegut, entre d’altres, als premis FAD 2011, 2017 i 2018, Menció Especial del Jurat Arquia/Proxima 2012, y nominat al Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea–Premi Mies van der Rohe 2013. La seva obra ha format part, entre d’altres, de l’exposició Matèria Sensible: Arquitectes joves catalans” amb itinerància a Lisboa, Coruña, Berlín i Barcelona. Així com a les diferents Mostres d’Arquitectura Catalana del COAC. Actualment realitza projectes de reforma i obra nova a Catalunya i Aragó, i ha estat el guanyador del premi García Mercadal 2018 atorgat pel Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Aragó. Recentment ha publicat el llibre coral “Altres Glòries. Proposta per a la renaturalització de Barcelona”, finalista dels premis FAD de Pensament i Crítica.

Obras

Sobre el Mapa

Constelación

Cronología

 1. Principal en el Pasaje Batlló

  David Sebastian Ucles

  Principal en el Pasaje Batlló

  Vam trobar un interior plè de subdivisions, un gran pati, i rastres evidents de 100 anys d’ocupació. El client tenia algunes coses clares; guanyar espai, guanyar llum, molts armaris i no fer un “loft”... Construïm envans d’obra, paral.lels al sentit longitudinal de la planta, que recorren l’interior i surten a l’exterior conectant amb els coberts existents. Separen i sustenten. Les cintes de fusta, encabides entre els envans, s’estiren i es repleguen sense tocar el sostre. Són armaris horitzontals i verticals que a més alliberen les façanes i concentren els serveis. Contenen i unifiquen. Els espais s’encadenen i els pecebem com a seqüències que els fan més grans del que són. Es generen racons i es provoquen solapaments, creuaments, superposicions i trobades. Mirem de desfer els límits entre l’interior i l’exterior, de la mateixa manera que entre els diferents espais interiors. Entenem el projecte com a part d’un procés que no té un final. Deixem la obra acabada i alhora oberta.
 2. Guardería

  David Sebastian + Gerard Puig Arquitectes, Gerard Puig i Freixas, David Sebastian Ucles

  Guardería

  Ens demanen construïr una escola bressol reformant i ampliant la planta baixa d’un mas existent. A la planta primera s’hi vol, a més, una sala polivalent amb accés independent. La situació aterrassada del solar ens obliga a accedir a l’escola baixant amb una doble rampa, i ens permet accedir a la sala polivalent amb una passera a cota del terreny. Plantegem el projecte com una “macla” entre l’edifici existent i la nova construcció. L’edifici nou es diferencia en franges que penetren més o menys segons el programa. Interiorment, la planta funciona com un gran carrer central que recorre les aules i recull els espais d’ús comú, com són el de psicomotricitat i el menjador. Les aules están comunicades entre sí. Els nuclis de canviadors i banys es col.loquen entre elles per delimitar-les i compartir serveis. Els materials utilitzats procuren un ambient neutre i auster, defugint voluntàriament de l’excés d’estímuls permanents. El moviment, l’ornament i el color l’aportaran sobradament els petits nous usuaris i els seus cuidadors, que podran renovar-los repetidament, i de manera molt més efectiva que nosaltres.
 3. Premio FAD

  Seleccionado. Categoría: Arquitectura

  Premio FAD

  Guardería

  David Sebastian + Gerard Puig Arquitectes, Gerard Puig i Freixas, David Sebastian Ucles

 4. Escuela de Arte y Diseño de Amposta

  David Sebastian + Gerard Puig Arquitectes, Gerard Puig i Freixas, David Sebastian Ucles

  Escuela de Arte y Diseño de Amposta

  01. Bases. El concurs plantejava la construcció de dos edificis de programes i escales ben diferents. D'una banda un equipament docent destinat a re-ubicar i millorar l'Escola d'Art i Disseny de la ciutat, i de l'altra un pavelló de fires que substituís el ja existent al propi solar, actualment molt deteriorat. Dos emplaçaments contigus, però separats per un vial. 02. Primera Fase. Ha comprés la construcció del primer edifici, el de l’Escola d’Art i Disseny. Aquest inclou en planta baixa una sala polivalent que forma part del programa del segon edifici a construir, el pavelló de fires, actualment en fase de projecte. 03. Contaminació. No entenem el projecte com a dos edificis aïllats. Proposem una intervenció que afavoreixi una lectura conjunta. Trobem el verb "contaminar" per explicar el que busquem; barrejar l'un en l'altre, trobar un llenguatge comú. En planta i en secció. En la forma i en el fons. Les dimensions de l'auditori fixen les llums de la fira. Els espais més petits de la fira prenen les dimensions de les aules de l'escola, i a l'inrevés. 04. Franges. Els edificis s’organitzen per franges de 9m. d'amplada, i d’alçades variables [+4m/+8m/+12m]. Aquestes franges s’agrupen i llisquen en funció del programa, de l’entorn i dels límits edificables. La nova topografía abarca des de l'escala més humana dels porxos i les peces baixes, fins a l'escala dels lluernaris i l'edificació en alçada. 05. Sistema. El projecte resultant és més una manera de construir al lloc, que no pas una resposta definitiva. Unes regles de joc que permeten sistematitzar el possibles canvis de programa o la construcció per fases. Paràmetres fixes que atorguen flexibilitat al resultat final. 06. En procés. El vent de mestral, la geologia del delta i… la manca de finançament, entre d'altres, són ara els factors determinants per continuar. Noves dades que ens fan redibuixar un i altre cop el projecte, amb la certesa de que continua sent el mateix.
 5. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Seleccionado

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Principal en el Pasaje Batlló

  David Sebastian Ucles

 6. Mostres d'Arquitectura (Ebre)

  Seleccionado

  Mostres d'Arquitectura (Ebre)

  Escuela de Arte y Diseño de Amposta

  David Sebastian + Gerard Puig Arquitectes, Gerard Puig i Freixas, David Sebastian Ucles

Sociedades