Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

 • David Sebastian Ucles

Memory

Arquitecte per l’ETSAB, 2001. Des de 2001 dirigeix el seu propi Estudi d’Arquitectura, un espai pluridisciplinari on comparteix investigació i projectes. Ha desenvolupat projectes de diferents escales, relacionats principalment amb la construcció i rehabilitació d’habitatges i amb l’arquitectura per a l’educació. Ha estat professor convidat a l’escola EINA de Barcelona, l’Escola EDRA de Rubí i l’Escola d’Arquitectura de Reus, així com professor assistent a l’Escola d’Arquitectura de Talca (Xile). La seva obra ha estat publicada i exhibida a diferents ciutats espanyoles i europees. Seleccionat com un dels 9 representants del pavelló català-balear de la Biennal de Arquitectura de Venècia 2012. Ha estat reconegut, entre d’altres, als premis FAD 2011, 2017 i 2018, Menció Especial del Jurat Arquia/Proxima 2012, y nominat al Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea–Premi Mies van der Rohe 2013. La seva obra ha format part, entre d’altres, de l’exposició Matèria Sensible: Arquitectes joves catalans” amb itinerància a Lisboa, Coruña, Berlín i Barcelona. Així com a les diferents Mostres d’Arquitectura Catalana del COAC. Actualment realitza projectes de reforma i obra nova a Catalunya i Aragó, i ha estat el guanyador del premi García Mercadal 2018 atorgat pel Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Aragó. Recentment ha publicat el llibre coral “Altres Glòries. Proposta per a la renaturalització de Barcelona”, finalista dels premis FAD de Pensament i Crítica.

Works

On the Map

Constellation

Cronology

 1. A First Floor Apartment in the Batlló Passage

  David Sebastian Ucles

  A First Floor Apartment in the Batlló Passage

  Vam trobar un interior plè de subdivisions, un gran pati, i rastres evidents de 100 anys d’ocupació. El client tenia algunes coses clares; guanyar espai, guanyar llum, molts armaris i no fer un “loft”... Construïm envans d’obra, paral.lels al sentit longitudinal de la planta, que recorren l’interior i surten a l’exterior conectant amb els coberts existents. Separen i sustenten. Les cintes de fusta, encabides entre els envans, s’estiren i es repleguen sense tocar el sostre. Són armaris horitzontals i verticals que a més alliberen les façanes i concentren els serveis. Contenen i unifiquen. Els espais s’encadenen i els pecebem com a seqüències que els fan més grans del que són. Es generen racons i es provoquen solapaments, creuaments, superposicions i trobades. Mirem de desfer els límits entre l’interior i l’exterior, de la mateixa manera que entre els diferents espais interiors. Entenem el projecte com a part d’un procés que no té un final. Deixem la obra acabada i alhora oberta.
 2. Pre-School Centre

  David Sebastian + Gerard Puig Arquitectes, Gerard Puig i Freixas, David Sebastian Ucles

  Pre-School Centre

  Ens demanen construïr una escola bressol reformant i ampliant la planta baixa d’un mas existent. A la planta primera s’hi vol, a més, una sala polivalent amb accés independent. La situació aterrassada del solar ens obliga a accedir a l’escola baixant amb una doble rampa, i ens permet accedir a la sala polivalent amb una passera a cota del terreny. Plantegem el projecte com una “macla” entre l’edifici existent i la nova construcció. L’edifici nou es diferencia en franges que penetren més o menys segons el programa. Interiorment, la planta funciona com un gran carrer central que recorre les aules i recull els espais d’ús comú, com són el de psicomotricitat i el menjador. Les aules están comunicades entre sí. Els nuclis de canviadors i banys es col.loquen entre elles per delimitar-les i compartir serveis. Els materials utilitzats procuren un ambient neutre i auster, defugint voluntàriament de l’excés d’estímuls permanents. El moviment, l’ornament i el color l’aportaran sobradament els petits nous usuaris i els seus cuidadors, que podran renovar-los repetidament, i de manera molt més efectiva que nosaltres.
 3. FAD Award

  Shortlisted. Category: Architecture

  FAD Award

  Pre-School Centre

  David Sebastian + Gerard Puig Arquitectes, Gerard Puig i Freixas, David Sebastian Ucles

 4. Amposta School of Art and Design

  David Sebastian + Gerard Puig Arquitectes, Gerard Puig i Freixas, David Sebastian Ucles

  Amposta School of Art and Design

  01. Bases. El concurs plantejava la construcció de dos edificis de programes i escales ben diferents. D'una banda un equipament docent destinat a re-ubicar i millorar l'Escola d'Art i Disseny de la ciutat, i de l'altra un pavelló de fires que substituís el ja existent al propi solar, actualment molt deteriorat. Dos emplaçaments contigus, però separats per un vial. 02. Primera Fase. Ha comprés la construcció del primer edifici, el de l’Escola d’Art i Disseny. Aquest inclou en planta baixa una sala polivalent que forma part del programa del segon edifici a construir, el pavelló de fires, actualment en fase de projecte. 03. Contaminació. No entenem el projecte com a dos edificis aïllats. Proposem una intervenció que afavoreixi una lectura conjunta. Trobem el verb "contaminar" per explicar el que busquem; barrejar l'un en l'altre, trobar un llenguatge comú. En planta i en secció. En la forma i en el fons. Les dimensions de l'auditori fixen les llums de la fira. Els espais més petits de la fira prenen les dimensions de les aules de l'escola, i a l'inrevés. 04. Franges. Els edificis s’organitzen per franges de 9m. d'amplada, i d’alçades variables [+4m/+8m/+12m]. Aquestes franges s’agrupen i llisquen en funció del programa, de l’entorn i dels límits edificables. La nova topografía abarca des de l'escala més humana dels porxos i les peces baixes, fins a l'escala dels lluernaris i l'edificació en alçada. 05. Sistema. El projecte resultant és més una manera de construir al lloc, que no pas una resposta definitiva. Unes regles de joc que permeten sistematitzar el possibles canvis de programa o la construcció per fases. Paràmetres fixes que atorguen flexibilitat al resultat final. 06. En procés. El vent de mestral, la geologia del delta i… la manca de finançament, entre d'altres, són ara els factors determinants per continuar. Noves dades que ens fan redibuixar un i altre cop el projecte, amb la certesa de que continua sent el mateix.
 5. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Shortlisted

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  A First Floor Apartment in the Batlló Passage

  David Sebastian Ucles

 6. Mostres d'Arquitectura (Ebre)

  Shortlisted

  Mostres d'Arquitectura (Ebre)

  Amposta School of Art and Design

  David Sebastian + Gerard Puig Arquitectes, Gerard Puig i Freixas, David Sebastian Ucles

Societies