Intro

Sobre el proyecto

En esta primera etapa, el catálogo se focaliza en la arquitectura moderna y contemporánea proyectada y construida entre el 1832 –año de edificación de la primera chimenea industrial de Barcelona que establecemos como el inicio de la modernidad– hasta la actualidad.

El proyecto nace con el objetivo de hacer más accesible la arquitectura tanto a los profesionales como al conjunto de la ciudadanía por medio de una web que se irá actualizando y ampliando mediante la incorporación de las obras contemporáneas de mayor interés general, siempre con una necesaria perspectiva histórica suficiente, a la vez que añadiendo gradualmente obras de nuestro pasado, con el ambicioso objetivo de comprender un mayor período documental.

El fondo se nutre de múltiples fuentes, principalmente de la generosidad de estudios de arquitectura y fotografía, a la vez que de gran cantidad de excelentes proyectos editoriales históricos y de referencia, como guías de arquitectura, revistas, monografías y otras publicaciones. Asimismo, tiene en consideración todas las fuentes de referencia de las diversas ramas y entidades asociadas al COAC y de otras entidades colaboradoras vinculadas con los ámbitos de la arquitectura y el diseño, en su máximo espectro.

Cabe mencionar especialmente la incorporación de vasta documentación procedente del Archivo Histórico del COAC que, gracias a su riqueza documental, aporta gran cantidad de valiosa –y en algunos casos inédita– documentación gráfica.

El rigor y el criterio de la selección de las obras incorporadas se establece por medio de una Comisión Documental, formada por el Vocal de Cultura del COAC, el director del Archivo Histórico del COAC, los directores del Archivo Digital del COAC y profesionales y otros expertos externos de todas las Demarcaciones que velan por ofrecer una visión transversal del panorama arquitectónico presente y pasado alrededor del territorio.

La voluntad de este proyecto es la de devenir el fondo digital más extenso sobre arquitectura catalana; una herramienta clave de información y documentación arquitectónica ejemplar que se convierta en un referente no solo local, sino internacional, en la forma de explicar y mostrar el patrimonio arquitectónico de un territorio.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directores arquitecturacatalana.cat

credits

Quiénes somos

Colegio de Arquitectos de Cataluña:

Àrea de Cultura

Directores:

2019-2022 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comisión Documental:

2019-2022 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Colaboradores Externos:

2019-2022 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Con el soporte de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entidades Colaboradoras:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Diseño y Programación:

Nubilum Edittio
Sugerencias

Buzón de sugerencias

Solicita la imagen

Te invitamos a ayudarnos a mejorar la difusión de la arquitectura catalana mediante este espacio, donde podrás proponernos obras, aportar o enmendar información sobre obras, autores y fotógrafos, además de hacernos todos aquellos comentarios que consideres. Los datos serán analizados por la Comisión Documental. Rellena sólo aquellos campos que consideres oportunos para añadir o subsanar información.

El Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya es uno de los centros de documentación más importantes de Europa, que custodia los fondos profesionales de más de 180 arquitectos, cuya obra es fundamental para comprender la historia de la arquitectura catalana. Mediante este formulario, podras solicitar copias digitales de los documentos de los que el Arxiu Històric del COAC gestiona los derechos de explotación de los autores, además de aquellos que se encuentren en dominio público. Una vez realizada la solicitud, el Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya te hará llegar una estimación del presupuesto, variable en cada casuística de uso y finalidad.

Imagen solicitada:

* Si la memoria tiene autoría o derechos conocidos, puede citarlos en el campo anterior 'Comentarios' .

* Si las fotografías tienen autoría o derechos conocidos, puede citarlos en el campo anterior 'Comentarios'.
Puedes adjuntar hasta 5 archivos de 10 MB cada uno como máximo.

Obras

Sobre el Mapa

Constelación

Cronología

 1. Caves Mas Igneus

  Soldevila Soldevila Soldevila Arquitectes, Alfons Soldevila Barbosa

  Caves Mas Igneus

 2. Biblioteca Font de la Mina Sant Adrià del Besòs

  Soldevila Soldevila Soldevila Arquitectes, David Soldevila Riera

  Biblioteca Font de la Mina Sant Adrià del Besòs

 3. Biblioteca Les Roquetes

  Soldevila Soldevila Soldevila Arquitectes, Alfons Soldevila i Riera

  Biblioteca Les Roquetes

  La primera part de l'encàrrec és la rehabilitació, ampliació i condicionament per a ús de biblioteca d'un equipament existent, obra de l'arquitecte marcià codinachs a la via favència, en un tram urbà habilitat sobre la coberta de la ronda de dalt de barcelona . La segona part del projecte consisteix en la urbanització dels espais adjacents, en particular la zona entre els edificis dos existents, on se situa l'accés principal que converteix aquest espai en un gran hall exterior obert a la ciutat. Es tracta d’una biblioteca de barri amb d'una zona pública a nivell del carrer d'accés on s'ubiquen els espais destinats a zona infantil, informàtica, premsa diària, classes de formació i d'estudi. El programa s'organitza entre l'edifici existent i un nou edifici annex, adjacent a l'antic i connectat a aquest mitjançant un espai de transició polivalent. En planta baixa, aprofitant el pendent de les "rondes", se situen la sala d'actes amb accés independent i l’ àrea de treball intern. El plantejament estructural de l’edifici ampliat, condicionat per la delicada situació de l'emplaçament (sobre de la coberta de les vies de circumval·lació), es resol amb una estructura d'acer a manera de pont, sobre tres bancades recolzades sobre obra de fàbrica existent, amb llums de 15 mts aprox. Aquest principi estructural permet uns espais diàfans amb il·luminació natural que confereixen al conjunt una gran qualitat ambiental. A l'edifici existent, uns lluernaris longitudinals correguts, orientats a nord, proporcionen una llum homogènia constant i són alhora el suport d'una instal·lació fotovoltaica. La imatge general de l'exterior pretén ser molt agressiva i monolítica, amb geometries contundents i clares, en contrast amb un ambient càlid i de gran confort acústic i visual a l'interior. Aquest efecte s'aconsegueix amb el tractament dels materials emprats, potenciant les seves característiques i expressió pròpia: acer "corten" a l'exterior i fustes clares (bedoll) a l'interior. L'edifici annex és un cos rectangular d'acer "corten" que queda suspès i separat respecte a l'equipament existent. Aquest nou espai s'obre cap a l'est amb un gran finestral a doble altura i un cel ras inclinat que accentua l'efecte de perspectiva i focalitza la visió cap al panorama de la ciutat, mentre es tanca completament al soroll dels carrers laterals. La façana principal, de xapa d'"tallin" perforada, permet jugar amb uns gradients de llum molt variables segons les hores del dia i de la nit, convertint-se en un filtre totalment transparent o en una pantalla absolutament opaca. La biblioteca s'ha convertit en punt de reunió i referent al barri per les geometries contundents i de fàcil lectura a l'exterior i l'organització molt clara d'espais i recorreguts a l'interior, on els materials emprats i l'escala humana proporcionen un ambient càlid i acollidor.
 4. Estaciones de Metro L10: Llefià, la Salut y Gorg

  Soldevila Soldevila Soldevila Arquitectes, Alfons Soldevila Barbosa, David Soldevila Riera

  Estaciones de Metro L10: Llefià, la Salut y Gorg

  Les estacions de Gorg, La Salut i Llefià pertanyen a la línia de metro realitzada amb tuneladora que circula a profunditats de fins 60m sota terra. L’estació de La Salut baixa fins a 34m i la de Llefià a 54m. Les estacions tracten dos aspectes essencials: reduïr l’efecte de la claustrofòbia i contrarrestar el del vertígen en els pous de baixada a les andanes. L’estratègia adoptada per minimizar aquestes sensacions és fragmentar horitzontalment l’espai. La claustrofòbia es resol retro il·luminant les parets fent que l’espai sembli transpirable. La sensació de vertígen del pou s’atenua per una seqüència de passeres il·luminades com si fossin els balcons d’un teatre, fragmentant la vista cap al forat. El paviment de les passeres és de xapa foradada d’acer galvanitzat en calent proporcionant diferents qualitats de llum. Les estacions tenen un acabat anti bandàlic metàl·lic format per panells de xapa perforada o embotida, que a més ofereix una imatge unitària als espais interiors.
 5. Centro de Enoturismo Alta Alella

  Soldevila Soldevila Soldevila Arquitectes, Alfons Soldevila Barbosa, David Soldevila Riera

  Centro de Enoturismo Alta Alella

  Situació. L ́obra es troba situada en una vall, entre els termes municipals de Tiana i Alella, an la finca vitivinícola Alta Alella Projecte. L ́objecte era la construcció d ́un centre d ́enoturisme, d'acollida, de degustació i venda. Un edifici de referència, integrat en un paisatge privilegiat, rodejat de vinyes i amb vistes sobre la mediterrània. Obra. L'edifici es disposa sobre una antiga bassa agrària, on tot aprofitant una feixa contigua existent, es recolza una coberta, sobre un gran deck de fusta; Coberta verda en la part central i parra o pèrgola en els extrems, que qualifica amb diferents graus d ́ombra i textures, diferents espais. Edifici realitzat amb molt pocs recursos, que pretén integrar-se i recollir l’essència del lloc (Maresme), de la terra (sauló), i del producte que s ́hi produeixen (Vi i cava). Objectiu. Dotar un marc on poder gaudir i degustar un bon vi envoltat de vinyes.
 6. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Seleccionado. Categoría: Edificis d’Ús No Residencial de Promoció Pública

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Estaciones de Metro L10: Llefià, la Salut y Gorg

  Soldevila Soldevila Soldevila Arquitectes, Alfons Soldevila Barbosa, David Soldevila Riera

 7. Mostres d'Arquitectura (Maresme)

  Seleccionado

  Mostres d'Arquitectura (Maresme)

  Centro de Enoturismo Alta Alella

  Soldevila Soldevila Soldevila Arquitectes, Alfons Soldevila Barbosa, David Soldevila Riera

Bibliografía

Autores