Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

 • Soldevila Soldevila Soldevila Arquitectes

Works

On the Map

Constellation

Cronology

 1. Les Roquetes Library

  Soldevila Soldevila Soldevila Arquitectes, Alfons Soldevila i Riera

  Les Roquetes Library

  La primera part de l'encàrrec és la rehabilitació, ampliació i condicionament per a ús de biblioteca d'un equipament existent, obra de l'arquitecte marcià codinachs a la via favència, en un tram urbà habilitat sobre la coberta de la ronda de dalt de barcelona . La segona part del projecte consisteix en la urbanització dels espais adjacents, en particular la zona entre els edificis dos existents, on se situa l'accés principal que converteix aquest espai en un gran hall exterior obert a la ciutat. Es tracta d’una biblioteca de barri amb d'una zona pública a nivell del carrer d'accés on s'ubiquen els espais destinats a zona infantil, informàtica, premsa diària, classes de formació i d'estudi. El programa s'organitza entre l'edifici existent i un nou edifici annex, adjacent a l'antic i connectat a aquest mitjançant un espai de transició polivalent. En planta baixa, aprofitant el pendent de les "rondes", se situen la sala d'actes amb accés independent i l’ àrea de treball intern. El plantejament estructural de l’edifici ampliat, condicionat per la delicada situació de l'emplaçament (sobre de la coberta de les vies de circumval·lació), es resol amb una estructura d'acer a manera de pont, sobre tres bancades recolzades sobre obra de fàbrica existent, amb llums de 15 mts aprox. Aquest principi estructural permet uns espais diàfans amb il·luminació natural que confereixen al conjunt una gran qualitat ambiental. A l'edifici existent, uns lluernaris longitudinals correguts, orientats a nord, proporcionen una llum homogènia constant i són alhora el suport d'una instal·lació fotovoltaica. La imatge general de l'exterior pretén ser molt agressiva i monolítica, amb geometries contundents i clares, en contrast amb un ambient càlid i de gran confort acústic i visual a l'interior. Aquest efecte s'aconsegueix amb el tractament dels materials emprats, potenciant les seves característiques i expressió pròpia: acer "corten" a l'exterior i fustes clares (bedoll) a l'interior. L'edifici annex és un cos rectangular d'acer "corten" que queda suspès i separat respecte a l'equipament existent. Aquest nou espai s'obre cap a l'est amb un gran finestral a doble altura i un cel ras inclinat que accentua l'efecte de perspectiva i focalitza la visió cap al panorama de la ciutat, mentre es tanca completament al soroll dels carrers laterals. La façana principal, de xapa d'"tallin" perforada, permet jugar amb uns gradients de llum molt variables segons les hores del dia i de la nit, convertint-se en un filtre totalment transparent o en una pantalla absolutament opaca. La biblioteca s'ha convertit en punt de reunió i referent al barri per les geometries contundents i de fàcil lectura a l'exterior i l'organització molt clara d'espais i recorreguts a l'interior, on els materials emprats i l'escala humana proporcionen un ambient càlid i acollidor.
 2. L10 Metro Stations: Llefià, La Salut and Gorg

  Soldevila Soldevila Soldevila Arquitectes, Alfons Soldevila Barbosa, David Soldevila Riera

  L10 Metro Stations: Llefià, La Salut and Gorg

  Les estacions de Gorg, La Salut i Llefià pertanyen a la línia de metro realitzada amb tuneladora que circula a profunditats de fins 60m sota terra. L’estació de La Salut baixa fins a 34m i la de Llefià a 54m. Les estacions tracten dos aspectes essencials: reduïr l’efecte de la claustrofòbia i contrarrestar el del vertígen en els pous de baixada a les andanes. L’estratègia adoptada per minimizar aquestes sensacions és fragmentar horitzontalment l’espai. La claustrofòbia es resol retro il·luminant les parets fent que l’espai sembli transpirable. La sensació de vertígen del pou s’atenua per una seqüència de passeres il·luminades com si fossin els balcons d’un teatre, fragmentant la vista cap al forat. El paviment de les passeres és de xapa foradada d’acer galvanitzat en calent proporcionant diferents qualitats de llum. Les estacions tenen un acabat anti bandàlic metàl·lic format per panells de xapa perforada o embotida, que a més ofereix una imatge unitària als espais interiors.
 3. Alta Alella Wine Tourism Centre

  Soldevila Soldevila Soldevila Arquitectes, Alfons Soldevila Barbosa, David Soldevila Riera

  Alta Alella Wine Tourism Centre

  Situació. L ́obra es troba situada en una vall, entre els termes municipals de Tiana i Alella, an la finca vitivinícola Alta Alella Projecte. L ́objecte era la construcció d ́un centre d ́enoturisme, d'acollida, de degustació i venda. Un edifici de referència, integrat en un paisatge privilegiat, rodejat de vinyes i amb vistes sobre la mediterrània. Obra. L'edifici es disposa sobre una antiga bassa agrària, on tot aprofitant una feixa contigua existent, es recolza una coberta, sobre un gran deck de fusta; Coberta verda en la part central i parra o pèrgola en els extrems, que qualifica amb diferents graus d ́ombra i textures, diferents espais. Edifici realitzat amb molt pocs recursos, que pretén integrar-se i recollir l’essència del lloc (Maresme), de la terra (sauló), i del producte que s ́hi produeixen (Vi i cava). Objectiu. Dotar un marc on poder gaudir i degustar un bon vi envoltat de vinyes.
 4. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Shortlisted

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  L10 Metro Stations: Llefià, La Salut and Gorg

  Soldevila Soldevila Soldevila Arquitectes, Alfons Soldevila Barbosa, David Soldevila Riera

 5. Mostres d'Arquitectura (Maresme)

  Shortlisted

  Mostres d'Arquitectura (Maresme)

  Alta Alella Wine Tourism Centre

  Soldevila Soldevila Soldevila Arquitectes, Alfons Soldevila Barbosa, David Soldevila Riera

Bibliography

Authors