Intro

Sobre el proyecto

En esta primera etapa, el catálogo se focaliza en la arquitectura moderna y contemporánea proyectada y construida entre el 1832 –año de edificación de la primera chimenea industrial de Barcelona que establecemos como el inicio de la modernidad– hasta la actualidad.

El proyecto nace con el objetivo de hacer más accesible la arquitectura tanto a los profesionales como al conjunto de la ciudadanía por medio de una web que se irá actualizando y ampliando mediante la incorporación de las obras contemporáneas de mayor interés general, siempre con una necesaria perspectiva histórica suficiente, a la vez que añadiendo gradualmente obras de nuestro pasado, con el ambicioso objetivo de comprender un mayor período documental.

El fondo se nutre de múltiples fuentes, principalmente de la generosidad de estudios de arquitectura y fotografía, a la vez que de gran cantidad de excelentes proyectos editoriales históricos y de referencia, como guías de arquitectura, revistas, monografías y otras publicaciones. Asimismo, tiene en consideración todas las fuentes de referencia de las diversas ramas y entidades asociadas al COAC y de otras entidades colaboradoras vinculadas con los ámbitos de la arquitectura y el diseño, en su máximo espectro.

Cabe mencionar especialmente la incorporación de vasta documentación procedente del Archivo Histórico del COAC que, gracias a su riqueza documental, aporta gran cantidad de valiosa –y en algunos casos inédita– documentación gráfica.

El rigor y el criterio de la selección de las obras incorporadas se establece por medio de una Comisión Documental, formada por el Vocal de Cultura del COAC, el director del Archivo Histórico del COAC, los directores del Archivo Digital del COAC y profesionales y otros expertos externos de todas las Demarcaciones que velan por ofrecer una visión transversal del panorama arquitectónico presente y pasado alrededor del territorio.

La voluntad de este proyecto es la de devenir el fondo digital más extenso sobre arquitectura catalana; una herramienta clave de información y documentación arquitectónica ejemplar que se convierta en un referente no solo local, sino internacional, en la forma de explicar y mostrar el patrimonio arquitectónico de un territorio.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directores arquitecturacatalana.cat

credits

Quiénes somos

Proyecto de:

Impulsado por:

Directores:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comisión Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Colaboradores:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres

Colaboradores Externos:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

Con el soporte de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entidades Colaboradoras:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Diseño y Programación:

edittio Nubilum
Sugerencias

Buzón de sugerencias

Solicita la imagen

Te invitamos a ayudarnos a mejorar la difusión de la arquitectura catalana mediante este espacio, donde podrás proponernos obras, aportar o enmendar información sobre obras, autores y fotógrafos, además de hacernos todos aquellos comentarios que consideres. Los datos serán analizados por la Comisión Documental. Rellena sólo aquellos campos que consideres oportunos para añadir o subsanar información.

El Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya es uno de los centros de documentación más importantes de Europa, que custodia los fondos profesionales de más de 180 arquitectos, cuya obra es fundamental para comprender la historia de la arquitectura catalana. Mediante este formulario, podras solicitar copias digitales de los documentos de los que el Arxiu Històric del COAC gestiona los derechos de explotación de los autores, además de aquellos que se encuentren en dominio público. Una vez realizada la solicitud, el Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya te hará llegar una estimación del presupuesto, variable en cada casuística de uso y finalidad.

Detalle:

* Si la memoria tiene autoría o derechos conocidos, puede citarlos en el campo anterior 'Comentarios' .

Eliminar * Si las fotografías tienen autoría o derechos conocidos, puede citarlos en el campo anterior 'Comentarios'.
Puedes adjuntar hasta 5 archivos de 10 MB cada uno como máximo.

Información básica de protección de datos

Responsable del tratamiento: Colegio de Arquitectos de Cataluña 'COAC'.
Finalidad del tratamiento: Tramitar la sol·licitud de copias digitales de los documentos de los cuales el Archivo Histórico del COAC gestiona los derechos de explotación de los autores, además de aquellos que se encuentren en dominio público.
Legitimación del tratamiento: Su consentimiento para tratar sus datos personales.
Destinatario de cesiones o transferencias: El COAC no realiza cesiones o transferencias internacionales de datos personales.
Derechos de las personas interesadas: Acceder, rectificar y suprimir sus datos, así como, el ejercicio otros derechos conforme al establecido a la información adicional.
Información adicional: Puede consultar la información adicional y detallada sobre protección de datos en este enlace

Como ir

En Imágenes

  • Casa Big Sur

  • Casa Big Sur

  • Casa Big Sur

  • Casa Big Sur

  • Casa Big Sur

  • Casa Big Sur

  • Casa Big Sur

  • Casa Big Sur

  • Casa Big Sur

  • Casa Big Sur

  • Casa Big Sur

  • Casa Big Sur

  • Casa Big Sur

  • Casa Big Sur

  • Casa Big Sur

Memoria

Situada a l’altiplà del de la Masia del Montanyà (720 m d’alçada) que pertany al massís del Montseny caracteritzat per un clima Mediterrani d’alçada , la Casa BIG SUR està envoltada per un paisatge cobert d´alzinars , esquitxat de pins pinyoners; la natura segueix unes alineacions , direcció sud-est, pautades per les falles de les roques sedimentàries que composen el terreny. La idea del projecte es basa a potenciar les marques del paisatge envers l’arquitectura, revaloritzant l’expressió del lloc, creant una relació entre els espais interiors i exteriors i fent correspondre cada espai habitable amb un jardí ,amb una visió singular del projecte paisatgístic consistent en la interpretació diferenciada de cadascuna de les avingudes d'arbres. Un mur paral·lel , al llarg de la façana del carrer Collformic, permet la intimidat interior del jardí , deixant un espai natural del costat del carrer que protegeix del soroll i de la visió del cotxes i permet gaudir de les vistes sobre els cingles de Collsuspina.
A partir de l´ estricta geometria de la casa amb una distribució longitudinal dirigida a Sud , es reflecteix el ritme variable del paisatge en la volumètrica de l'arquitectura amb una alternança de 3 mòduls pesants, verticals i tancats amb 3 mòduls buits, horitzontals i oberts emprats del text descrit per Sócrates evocant la forma de la seva casa imaginària. La concepció volumètrica de l’arquitectura basada en el contrast -pesant/lleuger- dels mòduls s'ha emfatitzat amb una intervenció artística amb dinàmica .L’expressió plàstica del moviment expressada en els plafons de tancament – amb colors molt lluminosos- dels volums lleugers , es materialitza mitjançant la instal·lació d’una escultura col·locada als ràfecs de les teulades costat sud i formada per lletres que composen el text d’un poema de l’autor Ramon Serrano .


De la sombra del verso amordazado

-el Brull midi, el Montseny enraçiné

blue vert violet -

el césped del sueño cubreix el fado

on le soleil baña la mort del pi.

El desplaçament de la seva pròpia ombra en la superfície dels plafons , a diferents alçades i inclinacions segons l’hora del dia i l’època de l’any, proporciona unes percepcions i sensacions visuals que varien i reflecteixen el paisatge que pateix el mateix procés cíclic evolutiu .L’espai vidrat central permet una transparència entre l’accés al nord i el jardí en la part sud. A la façana nord s’han pintat els plafons amb un negre profund, tenint en compte que en cap moment del dia reben llum directe del sol.
Aquest interès per les constants del lloc i del temps , també es reflecteix en la construcció seguint una lògica conceptual del projecte. Tot el projecte està modulat en base als blocs d´ argila expandida 20cm x 30 cm x 50cm (ARLIBLOCK) amb acabat monocapa per l’impermeabilització i estuc de calç. S’aprofita l’ inèrcia tèrmica d’aquests murs continguts en l’espai central vidrat (protegit per un gran ràfec de 1,40 m ) per mantenir la casa a una temperatura agradable l’hivern.Els elements pesants caracteritzats pel nucli central massís i tancat de l’habitatge, està composat per un sol espai amb xemeneia, cuina, galeria oberta i hivernacle a planta baixa i amb un apartament-estudi a la planta primera amb galeria oberta en referència als àmbits de les masies. Aquest mòdul mínim bàsic permet desenvolupar totes les activitats necessàries de l’hivern sense necessitat d’utilitzar la resta de la casa composada per dos apartaments més i una piscina quan arriba la resta de la família els caps de setmana o l’estiu. L’escala serveix a l’estiu com a conducte de ventilació ascendent de tota la casa fins a la teulada plana ajardinada.
Els espais lleugers constituïts per una estructura de bigues de fusta massisses de pi, i amb elements estructurals prefabricats amb aïllament per les façanes i cobertes ventilades amb pannells de fusta i ciment i teules planes respectivament. La façana sud vidrada i alta i la façana nord molt més baixa i cega per la protecció dels vents del Nord. El aprofitament dels recursos naturals existents com la recollida de l’ aigua, la col·locació de la piscina al sud en contacte amb l' edifici protegida del vent així com una preocupació per la vegetació i arbres autòctons a fi d’aconseguir un jardí natural.

Autor: Rafael de Balanzó Joue

Autores

Como ir

Sobre el Mapa

Premiadas
Catalogadas
Desaparecidas
Todas las obras

Constelación

Cronología

  1. Casa Big Sur

    Urban Resilience Thinking Design Studio, Rafael de Balanzó Joue

    Casa Big Sur

    Situada a l’altiplà del de la Masia del Montanyà (720 m d’alçada) que pertany al massís del Montseny caracteritzat per un clima Mediterrani d’alçada , la Casa BIG SUR està envoltada per un paisatge cobert d´alzinars , esquitxat de pins pinyoners; la natura segueix unes alineacions , direcció sud-est, pautades per les falles de les roques sedimentàries que composen el terreny. La idea del projecte es basa a potenciar les marques del paisatge envers l’arquitectura, revaloritzant l’expressió del lloc, creant una relació entre els espais interiors i exteriors i fent correspondre cada espai habitable amb un jardí ,amb una visió singular del projecte paisatgístic consistent en la interpretació diferenciada de cadascuna de les avingudes d'arbres. Un mur paral·lel , al llarg de la façana del carrer Collformic, permet la intimidat interior del jardí , deixant un espai natural del costat del carrer que protegeix del soroll i de la visió del cotxes i permet gaudir de les vistes sobre els cingles de Collsuspina. A partir de l´ estricta geometria de la casa amb una distribució longitudinal dirigida a Sud , es reflecteix el ritme variable del paisatge en la volumètrica de l'arquitectura amb una alternança de 3 mòduls pesants, verticals i tancats amb 3 mòduls buits, horitzontals i oberts emprats del text descrit per Sócrates evocant la forma de la seva casa imaginària. La concepció volumètrica de l’arquitectura basada en el contrast -pesant/lleuger- dels mòduls s'ha emfatitzat amb una intervenció artística amb dinàmica .L’expressió plàstica del moviment expressada en els plafons de tancament – amb colors molt lluminosos- dels volums lleugers , es materialitza mitjançant la instal·lació d’una escultura col·locada als ràfecs de les teulades costat sud i formada per lletres que composen el text d’un poema de l’autor Ramon Serrano . De la sombra del verso amordazado -el Brull midi, el Montseny enraçiné blue vert violet - el césped del sueño cubreix el fado on le soleil baña la mort del pi. El desplaçament de la seva pròpia ombra en la superfície dels plafons , a diferents alçades i inclinacions segons l’hora del dia i l’època de l’any, proporciona unes percepcions i sensacions visuals que varien i reflecteixen el paisatge que pateix el mateix procés cíclic evolutiu .L’espai vidrat central permet una transparència entre l’accés al nord i el jardí en la part sud. A la façana nord s’han pintat els plafons amb un negre profund, tenint en compte que en cap moment del dia reben llum directe del sol. Aquest interès per les constants del lloc i del temps , també es reflecteix en la construcció seguint una lògica conceptual del projecte. Tot el projecte està modulat en base als blocs d´ argila expandida 20cm x 30 cm x 50cm (ARLIBLOCK) amb acabat monocapa per l’impermeabilització i estuc de calç. S’aprofita l’ inèrcia tèrmica d’aquests murs continguts en l’espai central vidrat (protegit per un gran ràfec de 1,40 m ) per mantenir la casa a una temperatura agradable l’hivern.Els elements pesants caracteritzats pel nucli central massís i tancat de l’habitatge, està composat per un sol espai amb xemeneia, cuina, galeria oberta i hivernacle a planta baixa i amb un apartament-estudi a la planta primera amb galeria oberta en referència als àmbits de les masies. Aquest mòdul mínim bàsic permet desenvolupar totes les activitats necessàries de l’hivern sense necessitat d’utilitzar la resta de la casa composada per dos apartaments més i una piscina quan arriba la resta de la família els caps de setmana o l’estiu. L’escala serveix a l’estiu com a conducte de ventilació ascendent de tota la casa fins a la teulada plana ajardinada. Els espais lleugers constituïts per una estructura de bigues de fusta massisses de pi, i amb elements estructurals prefabricats amb aïllament per les façanes i cobertes ventilades amb pannells de fusta i ciment i teules planes respectivament. La façana sud vidrada i alta i la façana nord molt més baixa i cega per la protecció dels vents del Nord. El aprofitament dels recursos naturals existents com la recollida de l’ aigua, la col·locació de la piscina al sud en contacte amb l' edifici protegida del vent així com una preocupació per la vegetació i arbres autòctons a fi d’aconseguir un jardí natural.
  2. Mostres d'Arquitectura (Comarques Centrals)

    Galardonado / Premiado. Categoría: Edificis amb Ús Residencial. Inclou Edificis de Nova Planta de Promoció Privada

Bibliografía

Bústia suggeriments

Ajuda’ns a millorar el web i el seu contingut. Proposa’ns obres, aporta o esmena informació sobre obres, autors i fotògrafs, o comenta’ns el què penses. Participa!