Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai obert a l’usuari on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental del projecte i gestionades pel nostre equip editorial. Si-us-plau, emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

Mitjançant aquest formulari podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic. L'Arxiu Històric del COAC és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes, l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del COAC et farà arribar una estimació del preu de la teva sol·licitud, variable en cada casuística de drets, ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Informació bàsica de protecció de dades

Responsable del tractament: Col·legi d Arquitectes de Catalunya 'COAC'
Finalitat del tractament: Tramitar la sol·licitud de còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d'aquells que es trobin en domini públic.
Legitimació del tractament: El seu consentiment per tractar les seves dades personals.
Destinatari de cessions o transferències: El COAC no realitza cessions o transferències internacionals de dades personals.
Drets de les persones interessades: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades, així com, l’exercici d’altres drets conforme a l’establert a la informació addicional.
Informació addicional: Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en aquest enllaç

Com anar-hi

En Imatges

 • Casa Big Sur

 • Casa Big Sur

 • Casa Big Sur

 • Casa Big Sur

 • Casa Big Sur

 • Casa Big Sur

 • Casa Big Sur

 • Casa Big Sur

 • Casa Big Sur

 • Casa Big Sur

 • Casa Big Sur

 • Casa Big Sur

 • Casa Big Sur

 • Casa Big Sur

 • Casa Big Sur

Memòria

Situada a l’altiplà del de la Masia del Montanyà (720 m d’alçada) que pertany al massís del Montseny caracteritzat per un clima Mediterrani d’alçada , la Casa BIG SUR està envoltada per un paisatge cobert d´alzinars , esquitxat de pins pinyoners; la natura segueix unes alineacions , direcció sud-est, pautades per les falles de les roques sedimentàries que composen el terreny. La idea del projecte es basa a potenciar les marques del paisatge envers l’arquitectura, revaloritzant l’expressió del lloc, creant una relació entre els espais interiors i exteriors i fent correspondre cada espai habitable amb un jardí ,amb una visió singular del projecte paisatgístic consistent en la interpretació diferenciada de cadascuna de les avingudes d'arbres. Un mur paral·lel , al llarg de la façana del carrer Collformic, permet la intimidat interior del jardí , deixant un espai natural del costat del carrer que protegeix del soroll i de la visió del cotxes i permet gaudir de les vistes sobre els cingles de Collsuspina.
A partir de l´ estricta geometria de la casa amb una distribució longitudinal dirigida a Sud , es reflecteix el ritme variable del paisatge en la volumètrica de l'arquitectura amb una alternança de 3 mòduls pesants, verticals i tancats amb 3 mòduls buits, horitzontals i oberts emprats del text descrit per Sócrates evocant la forma de la seva casa imaginària. La concepció volumètrica de l’arquitectura basada en el contrast -pesant/lleuger- dels mòduls s'ha emfatitzat amb una intervenció artística amb dinàmica .L’expressió plàstica del moviment expressada en els plafons de tancament – amb colors molt lluminosos- dels volums lleugers , es materialitza mitjançant la instal·lació d’una escultura col·locada als ràfecs de les teulades costat sud i formada per lletres que composen el text d’un poema de l’autor Ramon Serrano .


De la sombra del verso amordazado

-el Brull midi, el Montseny enraçiné

blue vert violet -

el césped del sueño cubreix el fado

on le soleil baña la mort del pi.

El desplaçament de la seva pròpia ombra en la superfície dels plafons , a diferents alçades i inclinacions segons l’hora del dia i l’època de l’any, proporciona unes percepcions i sensacions visuals que varien i reflecteixen el paisatge que pateix el mateix procés cíclic evolutiu .L’espai vidrat central permet una transparència entre l’accés al nord i el jardí en la part sud. A la façana nord s’han pintat els plafons amb un negre profund, tenint en compte que en cap moment del dia reben llum directe del sol.
Aquest interès per les constants del lloc i del temps , també es reflecteix en la construcció seguint una lògica conceptual del projecte. Tot el projecte està modulat en base als blocs d´ argila expandida 20cm x 30 cm x 50cm (ARLIBLOCK) amb acabat monocapa per l’impermeabilització i estuc de calç. S’aprofita l’ inèrcia tèrmica d’aquests murs continguts en l’espai central vidrat (protegit per un gran ràfec de 1,40 m ) per mantenir la casa a una temperatura agradable l’hivern.Els elements pesants caracteritzats pel nucli central massís i tancat de l’habitatge, està composat per un sol espai amb xemeneia, cuina, galeria oberta i hivernacle a planta baixa i amb un apartament-estudi a la planta primera amb galeria oberta en referència als àmbits de les masies. Aquest mòdul mínim bàsic permet desenvolupar totes les activitats necessàries de l’hivern sense necessitat d’utilitzar la resta de la casa composada per dos apartaments més i una piscina quan arriba la resta de la família els caps de setmana o l’estiu. L’escala serveix a l’estiu com a conducte de ventilació ascendent de tota la casa fins a la teulada plana ajardinada.
Els espais lleugers constituïts per una estructura de bigues de fusta massisses de pi, i amb elements estructurals prefabricats amb aïllament per les façanes i cobertes ventilades amb pannells de fusta i ciment i teules planes respectivament. La façana sud vidrada i alta i la façana nord molt més baixa i cega per la protecció dels vents del Nord. El aprofitament dels recursos naturals existents com la recollida de l’ aigua, la col·locació de la piscina al sud en contacte amb l' edifici protegida del vent així com una preocupació per la vegetació i arbres autòctons a fi d’aconseguir un jardí natural.

Autor: Rafael de Balanzó Joue

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Cronologia

 1. Casa Big Sur

  Urban Resilience Thinking Design Studio, Rafael de Balanzó Joue

  Casa Big Sur

  Situada a l’altiplà del de la Masia del Montanyà (720 m d’alçada) que pertany al massís del Montseny caracteritzat per un clima Mediterrani d’alçada , la Casa BIG SUR està envoltada per un paisatge cobert d´alzinars , esquitxat de pins pinyoners; la natura segueix unes alineacions , direcció sud-est, pautades per les falles de les roques sedimentàries que composen el terreny. La idea del projecte es basa a potenciar les marques del paisatge envers l’arquitectura, revaloritzant l’expressió del lloc, creant una relació entre els espais interiors i exteriors i fent correspondre cada espai habitable amb un jardí ,amb una visió singular del projecte paisatgístic consistent en la interpretació diferenciada de cadascuna de les avingudes d'arbres. Un mur paral·lel , al llarg de la façana del carrer Collformic, permet la intimidat interior del jardí , deixant un espai natural del costat del carrer que protegeix del soroll i de la visió del cotxes i permet gaudir de les vistes sobre els cingles de Collsuspina. A partir de l´ estricta geometria de la casa amb una distribució longitudinal dirigida a Sud , es reflecteix el ritme variable del paisatge en la volumètrica de l'arquitectura amb una alternança de 3 mòduls pesants, verticals i tancats amb 3 mòduls buits, horitzontals i oberts emprats del text descrit per Sócrates evocant la forma de la seva casa imaginària. La concepció volumètrica de l’arquitectura basada en el contrast -pesant/lleuger- dels mòduls s'ha emfatitzat amb una intervenció artística amb dinàmica .L’expressió plàstica del moviment expressada en els plafons de tancament – amb colors molt lluminosos- dels volums lleugers , es materialitza mitjançant la instal·lació d’una escultura col·locada als ràfecs de les teulades costat sud i formada per lletres que composen el text d’un poema de l’autor Ramon Serrano . De la sombra del verso amordazado -el Brull midi, el Montseny enraçiné blue vert violet - el césped del sueño cubreix el fado on le soleil baña la mort del pi. El desplaçament de la seva pròpia ombra en la superfície dels plafons , a diferents alçades i inclinacions segons l’hora del dia i l’època de l’any, proporciona unes percepcions i sensacions visuals que varien i reflecteixen el paisatge que pateix el mateix procés cíclic evolutiu .L’espai vidrat central permet una transparència entre l’accés al nord i el jardí en la part sud. A la façana nord s’han pintat els plafons amb un negre profund, tenint en compte que en cap moment del dia reben llum directe del sol. Aquest interès per les constants del lloc i del temps , també es reflecteix en la construcció seguint una lògica conceptual del projecte. Tot el projecte està modulat en base als blocs d´ argila expandida 20cm x 30 cm x 50cm (ARLIBLOCK) amb acabat monocapa per l’impermeabilització i estuc de calç. S’aprofita l’ inèrcia tèrmica d’aquests murs continguts en l’espai central vidrat (protegit per un gran ràfec de 1,40 m ) per mantenir la casa a una temperatura agradable l’hivern.Els elements pesants caracteritzats pel nucli central massís i tancat de l’habitatge, està composat per un sol espai amb xemeneia, cuina, galeria oberta i hivernacle a planta baixa i amb un apartament-estudi a la planta primera amb galeria oberta en referència als àmbits de les masies. Aquest mòdul mínim bàsic permet desenvolupar totes les activitats necessàries de l’hivern sense necessitat d’utilitzar la resta de la casa composada per dos apartaments més i una piscina quan arriba la resta de la família els caps de setmana o l’estiu. L’escala serveix a l’estiu com a conducte de ventilació ascendent de tota la casa fins a la teulada plana ajardinada. Els espais lleugers constituïts per una estructura de bigues de fusta massisses de pi, i amb elements estructurals prefabricats amb aïllament per les façanes i cobertes ventilades amb pannells de fusta i ciment i teules planes respectivament. La façana sud vidrada i alta i la façana nord molt més baixa i cega per la protecció dels vents del Nord. El aprofitament dels recursos naturals existents com la recollida de l’ aigua, la col·locació de la piscina al sud en contacte amb l' edifici protegida del vent així com una preocupació per la vegetació i arbres autòctons a fi d’aconseguir un jardí natural.
 2. Mostres d'Arquitectura (Comarques Centrals)

  Guardonat / Premiat. Categoria: Edificis amb Ús Residencial. Inclou Edificis de Nova Planta de Promoció Privada

Bibliografia

Bústia suggeriments

Ajuda’ns a millorar el web i el seu contingut. Proposa’ns obres, aporta o esmena informació sobre obres, autors i fotògrafs, o comenta’ns el què penses. Participa!