Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

En Imatges

 • Antonio Montes Gil

 • Antonio Montes Gil

 • Antonio Montes Gil

Memòria

Arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona en 1985. Des de l’any 1988 fins l’any 2004 va formar part de l’Oficina de Projectes Urbans de l’Ajuntament de Barcelona. Des de l’any 2004 dirigeix un equip de projectes i obres de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El seu treball s’ha centrat en projectar i construir principalment projectes d’espai públic, també equipaments i habitatge social.
Ha obtingut diversos reconeixements i premis en concursos: Obra seleccionada en la V Biennal de la Arquitectura Española,1999. Menció Especial Biennal d’Arquitectura de las Comarques Centrals, COAC (2006, Plaça Major de Manresa). Obra seleccionada per el COAC en la col·lecció de Bones Pràctiques 2011 i Obra Finalista Mostra arquitectura del Maresme (2010 Reforma de la Carretera N2 a Montgat). Obra seleccionada Premis Cataluña Construcció 2010 i Obra seleccionada pel COAC en la Mostra de Arquitectura Catalana, (2013, edifici Titan). Premi d’Habitatge social de Cataluña (2012, Renovació Urbana Habitatges Via Sant Ignasi de Manresa).. Segon premi Concurs d’idees Prototip d’edifici per a Equipament a les platges Nord d’Espanya, Ministerio de Obras Públicas y Urbanismo, 1986. Projecte finalista concurs per a Joves Arquitectes Europan IV 1996, Cartagena. Primer premi Remodelació de L’entorn del Mercat Vell de Masnou, 1997. Primer premi concurs d’idees edifici d’habitatges socials a Manresa, 2003.
Ha dissenyat elements de mobiliari urbà com bancs (Trapecio Santa&Cole), paperera (Pedra Negra, Escofet) i il·luminació (Fanal Plus, Barcelona).
Ha impartit cursos, tallers i conferencies en les següents institucions entre 1994 i 2003: Col·legi d’arquitectes de Catalunya. Escola d’Arquitectura de Barcelona. Centro de Planificación Física y Arquitectura, La Habana. Congres Internacional Velocity, Barcelona. Fòrum of Municipalites and Regions of Europe. Brussel·les.

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Biblioteca Marta Mata a l'Edifici Titan

  Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Antonio Montes Gil

  Biblioteca Marta Mata a l'Edifici Titan

  L'edifici del Cine Titan és una construcció noucentista de 1926, ampliada al 1996 per acollir un centre cívic. El nou programa de la biblioteca del 2004 requeria l'increment de superfície que s’ha resolt amb l'excavació d'un soterrani i la disposició d’un altell. La nova secció de l'edifici es complementa amb la presència de patis intercalats, una gran lluerna i l'eixamplament de les obertures de façana. La connexió visual entre dins i fora i entre dalt i baix esdevé directa i augmenta la claror de forma natural a totes les plantes. El tamisat d’aquest nou component transparent es realitza mitjançant lames i vidres especials, que garanteixen la correcta exposició solar i el control visual, i es converteixen en la nova imatge de la façana principal. Un edicle a la cantonada sud crea un element singular a l’altra banda de la torre de la rotonda. La majoria dels elements de mobiliari i baranes son bigues prefabricades de fusta, per aconseguir la màxima llum amb el menor nombre de suports.
 2. Habitatge Social i Aparcament El Salt

  Lola Domènech i Oliva, Antonio Montes Gil

  Habitatge Social i Aparcament El Salt

  L’edifici resol la continuïtat amb l’entorn urbà. L’espai públic no només envolta l’edifici, sinó que s’hi macla amb ell, per sobre i dins seu. La coberta es transforma en una plaça, resolent l’accés des de una rampa per a vianants sota un voladís i des de una escalinata. L’aparcament s’estén per sota del nivell del carrer i plaça. La planta geometritza la forma irregular del solar. En el pati posterior, un carrer interior connecta els dos extrems de l'edifici. Els accessos a les vivendes s'organitzen en les 3 plantes des de una passera interior. Aquesta garanteix la ventilació creuada a les vivendes, sense necessitat de patis interiors. A la façana, la galeria de lames constitueix una pell unitària, dinàmica i canviant, garanteix protecció visual i solar. A partir de la inflexió de la façana oest, el tancament es resol mitjançant panells prefabricats. A la façana pati, un sistema de panells de vidre permet controlar les vistes i deixar el corredor interior obert i ventilat.
 3. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Seleccionat. Categoria: Intervencions de Rehabilitació, tant de Promoció Pública com Privada

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Biblioteca Marta Mata a l'Edifici Titan

 4. Mostres d'Arquitectura (Comarques Centrals)

  Seleccionat
  Habitatge Social i Aparcament El Salt

Bibliografia