Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

 • Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

Memòria

Ha ocupat càrrecs tècnics de responsabilitat en diferents ajuntaments de la Regió Metropolitana de Barcelona. S’inicia al 1989 com arquitecte adscrit en la redacció de plans i projectes municipals de l’ajuntament de Barcelona. Entre 1991 i 1994 exerceix com arquitecte adscrit als serveis tècnics de l’Ajuntament de Viladecans i al 1995 obté el càrrec d’Arquitecte Municipal, Cap del servei d’Edificació i Espai públic del mateix ajuntament de Viladecans fins el 2000. Conclou entre el 2000 i 2004 com a Cap de servei d’obres de l’Ajuntament de Sabadell. 2007-2014 Membre de Patronat de la Ciutat Antiga de Vic. 1990 - 2019 Sòcia fundadora de Forgas Arquitectes

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Seu de la Demarcació d'Osona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

  Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

  Seu de la Demarcació d'Osona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

  El projecte assumeix com a prioritat la configuració de la plaça per la seva cara nord, tot prenent com a referència els edificis que la tanquen per les tres cares restants: la catedral, el vell edifici del Museu Episcopal i un petit edifici d’habitatges. El solar fa cantonada amb un carrer lateral i estava ocupat per una edificació, la tanca del convent de les Sagramentàries i el cos dels dormitoris d’aquest convent. S’opta per enderrocar la vella edificació i construir un volum de nova planta que completi la plaça i assumeixi el caràcter representatiu propi del seu ús. El nou edifici prolonga el mur del carreró lateral i s’obre cap a la plaça, generant la nova façana. L’elecció dels materials garanteix l’estatut de la nova construcció enfront de l’entorn monumental: revestiments de pedra, estucats i gelosies de fusta, seguint procediments constructius propis de la tradició arquitectònica moderna.
 2. Premi FAD

  Finalista. Categoria: Arquitectura

  Premi FAD

  Seu de la Demarcació d'Osona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

  Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

 3. Rehabilitació del Teatre Kursaal

  Víctor Argentí i Salvadó, Marta Bosch, Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

 4. Central d'Energies de Barcelona Sud

  Forgas Arquitectes, Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

  Central d'Energies de Barcelona Sud

  La central de generació d’energies de la Zona Franca de Barcelona és una central pionera al sud d’Europa pel que fa a la producció i ús sostenible de l’energia gràcies a diverses tecnologies d’alta eficiència. Proporciona energia a una xarxa de distribució de fred /calor a partir de l’aprofitament del fred residual de la planta de regasificació del port de Barcelona i de la biomassa procedent de la poda urbana. A la vegada també permet injectar electricitat auto generada a la xarxa. La proposta arquitectònica completa el programa industrial i d’ oficines amb espais destinats a mostrar al públic els processos de producció a través d’un recorregut de visita a les instal·lacions. Aquest circuit serveix també per configurar les façanes, tractades com una doble pell que podem recórrer per l’interior. D’aquesta forma l’embolcall de l’edifici pren un caràcter educatiu, formatiu i de divulgació dels valors mediambientals i de sostenibilitat en què es basa l’activitat de la central d’energies.
 5. Nou Taller de Pedra i Metalls de la Facultat de Belles Arts de la UB

  Forgas Arquitectes, Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

  Nou Taller de Pedra i Metalls de la Facultat de Belles Arts de la UB

  El nou taller de pedra i metalls de la facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelonaés la primera fase de l’ampliació i millora de les actuals instal·lacions que es troben en el Campus de la Diagonal. Aquest taller es desenvolupa en planta baixa i té un caràcter gairebé industrial, en coherència amb les activitats i la maquinària que acull (forns de fosa i forja, brunyit de metalls, tall i polit de pedra). Aquestes activitats requereixen l’accés directe de camions a l’interior, ponts grua i sistemes d’extracció i filtratge d’aire per evitar l’emissió de substàncies contaminants a l’atmosfera. L’edifici s’ha estructurat en dues bandes: un gran espai industrial en un costat i a l’altre els espais de petites dimensions: aules, oficines i serveis. El taller té doble altura amb entrades de llum a la franja superior. L’estructura és metàl·lica i tant la coberta com les façanes són de planxa per simplificar el sistema constructiu i afavorir la lectura unitària de l’espai interior.
 6. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Seleccionat

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Nou Taller de Pedra i Metalls de la Facultat de Belles Arts de la UB

  Forgas Arquitectes, Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

 7. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Seleccionat

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Central d'Energies de Barcelona Sud

  Forgas Arquitectes, Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

Bibliografia

Societats