Intro

Sobre el proyecto

En esta primera etapa, el catálogo se focaliza en la arquitectura moderna y contemporánea proyectada y construida entre el 1832 –año de edificación de la primera chimenea industrial de Barcelona que establecemos como el inicio de la modernidad– hasta la actualidad.

El proyecto nace con el objetivo de hacer más accesible la arquitectura tanto a los profesionales como al conjunto de la ciudadanía por medio de una web que se irá actualizando y ampliando mediante la incorporación de las obras contemporáneas de mayor interés general, siempre con una necesaria perspectiva histórica suficiente, a la vez que añadiendo gradualmente obras de nuestro pasado, con el ambicioso objetivo de comprender un mayor período documental.

El fondo se nutre de múltiples fuentes, principalmente de la generosidad de estudios de arquitectura y fotografía, a la vez que de gran cantidad de excelentes proyectos editoriales históricos y de referencia, como guías de arquitectura, revistas, monografías y otras publicaciones. Asimismo, tiene en consideración todas las fuentes de referencia de las diversas ramas y entidades asociadas al COAC y de otras entidades colaboradoras vinculadas con los ámbitos de la arquitectura y el diseño, en su máximo espectro.

Cabe mencionar especialmente la incorporación de vasta documentación procedente del Archivo Histórico del COAC que, gracias a su riqueza documental, aporta gran cantidad de valiosa –y en algunos casos inédita– documentación gráfica.

El rigor y el criterio de la selección de las obras incorporadas se establece por medio de una Comisión Documental, formada por el Vocal de Cultura del COAC, el director del Archivo Histórico del COAC, los directores del Archivo Digital del COAC y profesionales y otros expertos externos de todas las Demarcaciones que velan por ofrecer una visión transversal del panorama arquitectónico presente y pasado alrededor del territorio.

La voluntad de este proyecto es la de devenir el fondo digital más extenso sobre arquitectura catalana; una herramienta clave de información y documentación arquitectónica ejemplar que se convierta en un referente no solo local, sino internacional, en la forma de explicar y mostrar el patrimonio arquitectónico de un territorio.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directores del Archivo Digital del COAC

credits

Quiénes somos

Colegio de Arquitectos de Cataluña:

Àrea de Cultura

Directores:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comisión Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Colaboradores Externos:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entidades Colaboradoras:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Diseño y Programación:

Nubilum Edittio

En Imágenes

 • Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

Memoria

Ha ocupat càrrecs tècnics de responsabilitat en diferents ajuntaments de la Regió Metropolitana de Barcelona. S’inicia al 1989 com arquitecte adscrit en la redacció de plans i projectes municipals de l’ajuntament de Barcelona. Entre 1991 i 1994 exerceix com arquitecte adscrit als serveis tècnics de l’Ajuntament de Viladecans i al 1995 obté el càrrec d’Arquitecte Municipal, Cap del servei d’Edificació i Espai públic del mateix ajuntament de Viladecans fins el 2000. Conclou entre el 2000 i 2004 com a Cap de servei d’obres de l’Ajuntament de Sabadell. 2007-2014 Membre de Patronat de la Ciutat Antiga de Vic. 1990 - 2019 Sòcia fundadora de Forgas Arquitectes

Obras

Sobre el Mapa

Constelación

Cronología

 1. Sede de la Demarcación de Osona del Colegio de Arquitectos de Cataluña (COAC)

  Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

  Sede de la Demarcación de Osona del Colegio de Arquitectos de Cataluña (COAC)

  El projecte assumeix com a prioritat la configuració de la plaça per la seva cara nord, tot prenent com a referència els edificis que la tanquen per les tres cares restants: la catedral, el vell edifici del Museu Episcopal i un petit edifici d’habitatges. El solar fa cantonada amb un carrer lateral i estava ocupat per una edificació, la tanca del convent de les Sagramentàries i el cos dels dormitoris d’aquest convent. S’opta per enderrocar la vella edificació i construir un volum de nova planta que completi la plaça i assumeixi el caràcter representatiu propi del seu ús. El nou edifici prolonga el mur del carreró lateral i s’obre cap a la plaça, generant la nova façana. L’elecció dels materials garanteix l’estatut de la nova construcció enfront de l’entorn monumental: revestiments de pedra, estucats i gelosies de fusta, seguint procediments constructius propis de la tradició arquitectònica moderna.
 2. Premio FAD

  Finalista. Categoría: Arquitectura

  Premio FAD

  Sede de la Demarcación de Osona del Colegio de Arquitectos de Cataluña (COAC)

  Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

 3. Rehabilitació del Teatre Kursaal

  Víctor Argentí i Salvadó, Marta Bosch, Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

 4. Central de Energías de Barcelona Sud

  Forgas Arquitectes, Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

  Central de Energías de Barcelona Sud

  La central de generació d’energies de la Zona Franca de Barcelona és una central pionera al sud d’Europa pel que fa a la producció i ús sostenible de l’energia gràcies a diverses tecnologies d’alta eficiència. Proporciona energia a una xarxa de distribució de fred /calor a partir de l’aprofitament del fred residual de la planta de regasificació del port de Barcelona i de la biomassa procedent de la poda urbana. A la vegada també permet injectar electricitat auto generada a la xarxa. La proposta arquitectònica completa el programa industrial i d’ oficines amb espais destinats a mostrar al públic els processos de producció a través d’un recorregut de visita a les instal·lacions. Aquest circuit serveix també per configurar les façanes, tractades com una doble pell que podem recórrer per l’interior. D’aquesta forma l’embolcall de l’edifici pren un caràcter educatiu, formatiu i de divulgació dels valors mediambientals i de sostenibilitat en què es basa l’activitat de la central d’energies.
 5. Nuevo Taller de Piedra y Metales de la Facultad de Bellas Artes de la UB

  Forgas Arquitectes, Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

  Nuevo Taller de Piedra y Metales de la Facultad de Bellas Artes de la UB

  El nou taller de pedra i metalls de la facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelonaés la primera fase de l’ampliació i millora de les actuals instal·lacions que es troben en el Campus de la Diagonal. Aquest taller es desenvolupa en planta baixa i té un caràcter gairebé industrial, en coherència amb les activitats i la maquinària que acull (forns de fosa i forja, brunyit de metalls, tall i polit de pedra). Aquestes activitats requereixen l’accés directe de camions a l’interior, ponts grua i sistemes d’extracció i filtratge d’aire per evitar l’emissió de substàncies contaminants a l’atmosfera. L’edifici s’ha estructurat en dues bandes: un gran espai industrial en un costat i a l’altre els espais de petites dimensions: aules, oficines i serveis. El taller té doble altura amb entrades de llum a la franja superior. L’estructura és metàl·lica i tant la coberta com les façanes són de planxa per simplificar el sistema constructiu i afavorir la lectura unitària de l’espai interior.
 6. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Seleccionado

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Nuevo Taller de Piedra y Metales de la Facultad de Bellas Artes de la UB

  Forgas Arquitectes, Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

 7. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Seleccionado

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Central de Energías de Barcelona Sud

  Forgas Arquitectes, Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

Bibliografía

Sociedades