Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

Ha sigut professor a l’ETSAV, Universitat Politècnica de Catalunya, entre 1988-2004. També ha exercit com professor convidat a diferents masters, cursos de postgrau, cicles de conferencies i tribunal de PFC en diverses universitats nacionals i internacionals. Ha estat igualment membre de diferents jurats, comissions i premis d’arquitectura tan a títol personal com en representació de diverses institucions.

1990 – 2019 Soci fundador de Forgas Arquitectes

Obres (7)

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Cronologia (15)

 1. Premi FAD

  Guardonat / Premiat. Categoria: Arquitectura - Edificis de Nova Planta d'Ús Privat
  Nau Industrial Riudellots

 2. Seu de la Demarcació d'Osona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

  Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

  Seu de la Demarcació d'Osona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

  El projecte assumeix com a prioritat la configuració de la plaça per la seva cara nord, tot prenent com a referència els edificis que la tanquen per les tres cares restants: la catedral, el vell edifici del Museu Episcopal i un petit edifici d’habitatges. El solar fa cantonada amb un carrer lateral i estava ocupat per una edificació, la tanca del convent de les Sagramentàries i el cos dels dormitoris d’aquest convent. S’opta per enderrocar la vella edificació i construir un volum de nova planta que completi la plaça i assumeixi el caràcter representatiu propi del seu ús. El nou edifici prolonga el mur del carreró lateral i s’obre cap a la plaça, generant la nova façana. L’elecció dels materials garanteix l’estatut de la nova construcció enfront de l’entorn monumental: revestiments de pedra, estucats i gelosies de fusta, seguint procediments constructius propis de la tradició arquitectònica moderna.
 3. Premi FAD

  Finalista. Categoria: Arquitectura
  Seu de la Demarcació d'Osona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

 4. Premi FAD

  Finalista. Categoria: Ciutat i Paisatge
  Rehabilitació del Mirador de l'Alcalde

 5. Rehabilitació del Mirador de l'Alcalde

  Forgas Arquitectes, Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

  Rehabilitació del Mirador de l'Alcalde

 6. Central d'Energies de Barcelona Sud

  Forgas Arquitectes, Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

  Central d'Energies de Barcelona Sud

  La central de generació d’energies de la Zona Franca de Barcelona és una central pionera al sud d’Europa pel que fa a la producció i ús sostenible de l’energia gràcies a diverses tecnologies d’alta eficiència. Proporciona energia a una xarxa de distribució de fred /calor a partir de l’aprofitament del fred residual de la planta de regasificació del port de Barcelona i de la biomassa procedent de la poda urbana. A la vegada també permet injectar electricitat auto generada a la xarxa. La proposta arquitectònica completa el programa industrial i d’ oficines amb espais destinats a mostrar al públic els processos de producció a través d’un recorregut de visita a les instal·lacions. Aquest circuit serveix també per configurar les façanes, tractades com una doble pell que podem recórrer per l’interior. D’aquesta forma l’embolcall de l’edifici pren un caràcter educatiu, formatiu i de divulgació dels valors mediambientals i de sostenibilitat en què es basa l’activitat de la central d’energies.
 7. Nou Taller de Pedra i Metalls de la Facultat de Belles Arts de la UB

  Forgas Arquitectes, Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

  Nou Taller de Pedra i Metalls de la Facultat de Belles Arts de la UB

  El nou taller de pedra i metalls de la facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelonaés la primera fase de l’ampliació i millora de les actuals instal·lacions que es troben en el Campus de la Diagonal. Aquest taller es desenvolupa en planta baixa i té un caràcter gairebé industrial, en coherència amb les activitats i la maquinària que acull (forns de fosa i forja, brunyit de metalls, tall i polit de pedra). Aquestes activitats requereixen l’accés directe de camions a l’interior, ponts grua i sistemes d’extracció i filtratge d’aire per evitar l’emissió de substàncies contaminants a l’atmosfera. L’edifici s’ha estructurat en dues bandes: un gran espai industrial en un costat i a l’altre els espais de petites dimensions: aules, oficines i serveis. El taller té doble altura amb entrades de llum a la franja superior. L’estructura és metàl·lica i tant la coberta com les façanes són de planxa per simplificar el sistema constructiu i afavorir la lectura unitària de l’espai interior.
 8. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Seleccionat. Categoria: Edificis amb Ús No Residencial. Inclou Edificis de Nova Planta de Promoció Pública
  Nou Taller de Pedra i Metalls de la Facultat de Belles Arts de la UB

 9. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Guardonat / Premiat. Categoria: Edificis amb Ús No Residencial. Inclou Edificis de Nova Planta de Promoció Privada
  Central d'Energies de Barcelona Sud

 10. Rehabilitació del Castell de Montjuïc

  Forgas Arquitectes, Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

  Rehabilitació del Castell de Montjuïc

 11. Premi FAD

  Finalista. Categoria: Ciutat i Paisatge
  Instal·lació dels Orangutans al Zoo

Bibliografia (18)

Societats

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.