Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

Memòria

GATPA és un equip d’arquitectes que es reuneix puntualment per desenvolupar encàrrecs públics, habitualment al voltant de dos temes: equipaments docents i arquitectura d’impacte ecològic positiu. Un equip de treball amb el clar objectiu de donar un servei d’alta qualitat, basat en les característiques pròpies per a la redacció d’aquests tipus de projectes, conformat per professionals altament especialitzats i amb una àmplia experiència per a desenvolupar les diferents àrees i tasques proposades en el pla de treball. Combinar les virtuts de diversos despatxos de diferent índole, per tal d'oferir un ampli ventall complementari que abarca desde l'experiència en redacció de projectes de tamany mitjà_gran per entitats i administració pública, fins a la delicadesa de la petita escala. Així com l'experiència i interès en la docència de l'arquitectura, tant a nivell nacional com internacional, com el seu reconeixament a nivell de premis i distincions. Ens agrada entendre el nostre ofici com: ECO-LÒGIC Els nostres projectes s’adapten a les condicions favorables d’un ecosistema determinat, modificant-ne només l’imprescindible, per crear hàbitats que funcionen en simbiosi amb el seu entorn. Transformem llocs per fer-los habitables, consumint el mínim d’energia, sense generar residus, i utilitzant tècniques i materials locals. Desenvolupem amb especial rigor objectiu la diagnosi de cada projecte, per poder organitzar un pla fet a mida i donar una resposta específica per cada cas. PROPER Treballem només en el territori on vivim. Hi estem arrelats, i en coneixem totes les seves potencialitats. Treballem amb i per les persones, per tal de facilitar-los experiències remarcables en atmòsferes màgiques. Cada projecte és una recerca sobre com millorar la seva vida i el seu estat d’ànim, però també sobre com economitzar, optimitzar i allargar el cicle de vida de cada obra. Fem un seguiment intensiu, diari, del procés de construcció, per garantir-ne la màxima qualitat. OBERT Abans de parlar, escoltem. Mai imposem res, la nostra feina és un procés compartit, una cooperació amb els promotors i habitants. Disposem d’una xarxa de col.laboradors -enginyers, biòlegs (qui conexies?), arquitectes tècnics, paisatgistes, dissenyadors (?) - amb una llarga experiència i un coneixement profund dels diversos aspectes del projecte arquitectònic.

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Bibliografia

Autors