Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

Pau Vidal (Barcelona 1977), llicenciat en Arquitectura per l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona y per l’École National Supérieure d’Architecture de Versailles. A partir del 2003 ha desenvolupat la seva pròpia pràctica sota diferents associacions. Aquesta pràctica ha estat centrada principalment entorn l’habitatge social i els seus compromisos (polítics, econòmics, mediambientals i estètics), explorant les friccions i potencialitats de l’espai entre allò individual i allò col·lectiu.
El seu treball ha estat publicat i exposat en diferents ocasions, com a la Biennale di Venezia o a l’Accademia di architettura di Mendrisio i ha rebut diversos premis i mencions, entre ells el Premi Ciutat de Barcelona 2011 d'Arquitectura i Urbanisme.
Ha estat professor durant quatre anys dels Treballs Final de Grau a BAU, Centre Universitari de Disseny a Barcelona.

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Torre Júlia

  Ricard Galiana Nadal, Sergi Pons Rosell, Pau Vidal Pont

  Torre Júlia

  El projecte forma part de la urbanització d’un dels solars residuals resultants de la construcció de la Ronda de Barcelona. Al mateix terreny coincidiran un centre esportiu, una residència i un edifici de vivendes tutelades per a gent gran, generant al seu voltant un espai públic que es desenvolupa des del carrer fins a definir una plaça que dóna accés als diferents equipaments. La torre de vivendes, amb una forta presència sobre la part nord de la ciutat, és un prisma de xapa de 17 plantes d’alçada. L’edifici es divideix en tres parts. Cada comunitat horitzontal té associada un espai de major entitat, on s’organitzen les activitats comunitàries dels usuaris. Aquests espais constitueixen el cor de la proposta y s’expressen en façana de forma molt clara, fent-la treballar com si es tractés d’una gran biga encastada de formigó. Passadissos amples amb vistes a la ciutat, escales exteriors, dobles espais y coberta accessible configuren un edifici pensat perquè la gent gran tingui la possibilitat de socialitzar y gaudir de les activitats en comunitat.
 2. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Guardonat / Premiat. Categoria: Edificis d’Ús Residencial de Promoció Pública

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Torre Júlia

 3. 49 Habitatges Dotacionals i Allotjaments

  Vivas Arquitectes, Pau Vidal Pont, César Vivas, Cristian Vivas

  49 Habitatges Dotacionals i Allotjaments

  Condicionants. El projecte dóna resposta a les característiques particulars del conjunt de cinc parcel·les que conformen aquesta illa fragmentada de l’eixample i el seu entorn. La singularitat d’aquest conjunt s’origina en el moment en que es recupera un espai anteriorment ocupat per les vies del tren, convertint-se en un espai verd i de lleure. Aquest procés de transformació urbanística genera una sèrie de tensions que radiquen en la coexistència d’edificis que responen a diferents realitats. En concret els edificis de les parcel·les contigües amb una profunditat edificada molt inferior a la permesa actualment fan que les mitgeres de l’edifici proposat tinguin una gran presència des del pont del carrer Marina i des del carrer Sardenya, el que provoca que el futur edifici es percebi més com a un edifici aïllat que no pas com a un edifici entre mitgeres. Implantació. Partint d’aquests condicionants i dels requeriments programàtics sol·licitats, es proposa un edifici format per dos cossos separats per un pati central, que funciona com a pulmó verd i com a espai de comunicacions. Dels dos volums , el que té façana al carrer d’Alí Bei ocupa tot l’ample de la parcel·la i consolida el front d’illa que dóna a aquest carrer. El segon cos edificat es concep com a edifici aïllat, amb els seus testers tractats com a façanes gràcies al desplaçament asimètric d’aquests respecte els límits de la parcel·la. Amb aquest desplaçaments laterals es respon a les diferents realitats del context al que s’enfronten i s’aconsegueix una millor ventilació i il·luminació del pati central, així com l’ampliació i aparició de noves visuals sobre el particular entorn on s’ubica la proposta. Programa. La planta baixa es tracta com un equipament, en ella s’hi ubiquen tots els espais col·lectius del programa dels allotjaments incorporant el pati central i lateral com a espais de comunicació i relació. Els accessos es realitzen a través de dos passatges col·locats als extrems oposats de la façana d’Alí Bei, atravessant aquest cos edificat i garantint un funcionament independent d’ambdues parts del programa. A la primera planta s’hi ubiquen els allotjaments que, tot i les seves reduïdes superfícies, mantenen el caràcter i el ritme dels habitatges de les plantes superiors. Les cinc plantes restants, destinades als habitatges, s’organitzen en base al desplaçament realitzat en els testers. Gràcies a la bona il·luminació i a les vistes diagonals cap al pont de Marina el nucli vertical de comunicacions esdevé un espai de relació en continuïtat amb els espais col·lectius ja previstos en el programa i que es troben ubicats en la tercera, cinquena i sisena planta del cos amb façana al camp de futbol.