Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

 • Sergi Pons Rosell

Memòria

Sergi Pons (Barcelona 1977), va estudiar arquitectura a Porto FAUP i a Barcelona ETSAB. Es va graduar amb honors com a arquitecte a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona al 2003. Ha estat treballant com a col·laborador amb Josep Llinàs en projectes com les biblioteques "Vil·la de Gràcia" i "Josep Fuster" a BCN. Col·laborador a l’estudi RCR i Carlos Ferrater en alguns concursos com l’aeroport de Barcelona. Professor a la UIC des de 2004 en tallers verticals com: “Skyscrapers” amb José Luis Mateo, “Objetos vivos, juegos sociales” amb Mansilla-Tuñón i “Arquitectura de emergencia x 10 ″ on va ser premiat per la A-house. Des de 2006 dirigeix el seu propi estudi d’arquitectura i disseny guanyant alguns concursos nacionals. Ha estat convidat per fer conferències a diverses universitats de BCN. Les obres premiades s’han publicat a nombroses revistes i llibres especialitzats d’arquitectura a nivell nacional i internacional. El 2009 crea la marca GdR (grup de reformes) una empresa dedicada al disseny i la construcció de la que n’és el director creatiu y soci fundador. Ha guanyat el Premi Ciutat de Barcelona 2011 per l’edifici Torre Júlia.

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Torre Júlia

  Ricard Galiana Nadal, Sergi Pons Rosell, Pau Vidal Pont

  Torre Júlia

  El projecte forma part de la urbanització d’un dels solars residuals resultants de la construcció de la Ronda de Barcelona. Al mateix terreny coincidiran un centre esportiu, una residència i un edifici de vivendes tutelades per a gent gran, generant al seu voltant un espai públic que es desenvolupa des del carrer fins a definir una plaça que dóna accés als diferents equipaments. La torre de vivendes, amb una forta presència sobre la part nord de la ciutat, és un prisma de xapa de 17 plantes d’alçada. L’edifici es divideix en tres parts. Cada comunitat horitzontal té associada un espai de major entitat, on s’organitzen les activitats comunitàries dels usuaris. Aquests espais constitueixen el cor de la proposta y s’expressen en façana de forma molt clara, fent-la treballar com si es tractés d’una gran biga encastada de formigó. Passadissos amples amb vistes a la ciutat, escales exteriors, dobles espais y coberta accessible configuren un edifici pensat perquè la gent gran tingui la possibilitat de socialitzar y gaudir de les activitats en comunitat.
 2. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Seleccionat

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Torre Júlia

  Ricard Galiana Nadal, Sergi Pons Rosell, Pau Vidal Pont