Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai obert a l’usuari on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental del projecte i gestionades pel nostre equip editorial. Si-us-plau, emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

Mitjançant aquest formulari podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic. L'Arxiu Històric del COAC és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes, l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del COAC et farà arribar una estimació del preu de la teva sol·licitud, variable en cada casuística de drets, ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Informació bàsica de protecció de dades

Responsable del tractament: Col·legi d Arquitectes de Catalunya 'COAC'
Finalitat del tractament: Tramitar la sol·licitud de còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d'aquells que es trobin en domini públic.
Legitimació del tractament: El seu consentiment per tractar les seves dades personals.
Destinatari de cessions o transferències: El COAC no realitza cessions o transferències internacionals de dades personals.
Drets de les persones interessades: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades, així com, l’exercici d’altres drets conforme a l’establert a la informació addicional.
Informació addicional: Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en aquest enllaç

Memòria

Nascut l’any 1917, morí el 15 d’agost de 1990. Títol d’arquitecte: 1947. Va treballar al Brasil des del 1951 al 1954 amb Franz Heep, col·laborador de Le Corbusier, amb qui va presentar un projecte conjunt guanyant la II Biennal Hispanoamericana l’any 1956. El 1958 guanya el concurs per a construir l’edifici de la nova seu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya a Barcelona. Entre les seves obres destaquen el Col·legi dels Escolapis de Puigcerdà, els edificis de la Caixa de Barcelona i de la Mútua General de Seguros a la Diagonal, el de la Societé Genérale de Banque a la plaça Catalunya o el d’Esade. L’obra d’en Busquets Sindreu sempre ha reflectit la funcionalitat.

Font: Arxiu Històric del COAC

Obres (10)

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Cronologia (11)

 1. Conjunt d'Habitatges per a Enginyers Industrials

  Xavier Busquets i Sindreu

  Conjunt de dos blocs aïllats amb una sola escala i dos habitatges per replà cadascun, situats en una illa triangular de Barcelona. Tots dos blocs estan disposats a perpendicular entre si però sense arribar a tocar-se, deixant lliure un espai per a jardí comunitari, amb una zona de jocs per als nens. Aquesta solució conforma una illa oberta que segueix els postulats del Moviment Modern quan proposa una trama urbana resolta amb edificació aïllada, ja que millora la ventilació i la il·luminació i permet definir l'espai urbà sense tancar-lo. Però, en aquest cas, la poma disposa de tanques i el seu plantejament és aïllat respecte de la resta de la ciutat. Els edificis semblen dues Unités d’Habitation de Le Corbusier. Estan aixecats sobre pilotis de formigó que generen un porxo pintat de color gris fosc, amb un cel ras inclinat per amagar les instal·lacions. Els volums superiors estan pintats de color beix i les caixes d'escala acaben rematades per una volta de rajola ceràmica a la catalana. Les façanes són diferents en funció de l'orientació i l'emplaçament: les que donen al jardí gaudeixen de la millor orientació i estan formades per terrasses d'un extrem a l'altre, mentre que les façanes a les testeres i les que donen al carrer són completament planes i estan perforades per una diversitat de buits que les converteix en un llenç molt expressiu. Les caixes d'escala estan il·luminades amb unes peces de pavés que diversifiquen i enriqueixen encara més la textura de la façana.
 2. Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

  Xavier Busquets i Sindreu

  Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

  El projecte va resultar guanyador d’un concurs en què es plantejava el repte de construir un edifici amb tecnologies modernes en el context de Ciutat Vella, amb la proximitat de la catedral i de la vella muralla romana. La solució guanyadora opta per diferenciar clarament un cos baix, ajustat a les alineacions de carrer, i una torre configurada amb independència, de planta rectangular. El cos baix correspon a la sala d’actes i queda vinculat directament al vestíbul d’entrada a través d’un altell intermedi situat a sobre de la sala d’exposicions, a la planta baixa. Així, l’edifici disposa de quatre nivells (el semisoterrani, la planta baixa, l’altell i la sala d’actes) que atorguen unes qualitats representatives a la part de l’edifici vinculada al carrer, mentre que la torre s’eleva com una sèrie de safates independents, amb un nucli de comunicacions vertical (ascensor i escala) situat a la part posterior del solar.
 3. Premi FAD

  Finalista. Categoria: Arquitectura
  Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

Arxiu

 • Perspectiva de la façana principal dels Habitatges Dalmases.

  Dibuix

  Perspectiva de la façana principal dels Habitatges Dalmases.

  Fons Xavier Busquets i Sindreu / Arxiu Històric del COAC

Bibliografia (28)

Rutes i Apunts (2)

Bústia suggeriments

Ajuda’ns a millorar el web i el seu contingut. Proposa’ns obres, aporta o esmena informació sobre obres, autors i fotògrafs, o comenta’ns el què penses. Participa!