Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

  • Apartaments Roques Daurades

  • Apartaments Roques Daurades

  • Apartaments Roques Daurades

Memòria

En el plan de ordenación de Rocas Doradas, en Ametlla de Mar, estaba prevista una zona de apartamentos, situada detrás de un promontorio destinado a zona hotelera. El promontorio avanza hacia el mar, entre dos calas. El terreno destinado a 10s apartamentos ofrece un suave declive hacia el mar, en su frente, y fuerte pendiente lateralmente. Al proyectarlos se tuvo en cuenta asegurar las vistas directa hacia el mar, sobre las dos calas laterales. Por otro lado, para evitar un edificio pantalla, se fragmentó en diversos edificios, escalonados tanto en el plano horizontal como en el vertical. El programa pedido comprendía diversos tipos de apartamentos, desde un solo dormitorio a tres dormitorios. Todos ellos con baño, aseo y cocina independiente de las zonas de estar. En todos, el comedor-estar se prolonga lateralmente en una terraza de 3 x 3 m, creándose un ambiente continuo interior-exterior, en forma de L, de gran amplitud. Para salvaguardar la privacidad de las terrazas, se han dispuesto unas barandas jardineras, que impiden las vistas desde las plantas superiores. La construcción se ha desarrollado mediante muros de carga de fábrica de ladrillo. En el tratamiento externo se ha jugado con un simple revoco, pintado de blanco, y las jardineras, revestidas de piezas vidriadas de la Bisbal, de distinto color en cada edificio, con las que se acusa una horizontal a nivel de cada planta.

Autor: Oriol Tintoré Auger

Font: Quaderns d'arquitectura i urbanisme

Autors

Sobre el mapa