Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

Edifici aïllat que, juntament amb la casa Teresa, forma un conjunt envoltat per un ampli jardí i situat prop de l'estació del ferrocarril. És un edifici de planta complexa, resultat de les nombroses ampliacions que ha experimentat. És de dues plantes al cos central posterior i d'una a la resta. La coberta és a quatre vessants, plana o de volta de canó rebaixada. Sobresurt de la construcció una llanterna en forma de cúpula semiesfèrica amb tambor cilíndric damunt una base octogonal. La façana principal és simètrica. Presenta un pòrtic d'accés centrat, amb frontó circular amb relleus. Als costats s'obren finestres dobles allindades i separades per pilastres acabades en capitells campaniformes que recorren tota la façana. Els paraments presenten esgrafiats. Una cornisa perimetral amb palmetes recorre el conjunt de la façana. La part posterior és simètrica en el cos central i asimètrica en els cossos laterals, inacabats. Decorativament utilitza elements neogrecs i neoegipcis. Al pòrtic h ha dues escultures, una del poeta Cabanyes, esculpida per Campeny i l'altra de l'arquebisbe Armanyà, obra de Fuxà.

El sr. Gumà i Ferran va cedir els terrenys per a la construcció de la biblioteca-museu l'any 1881. L'any següent s'iniciaren les obres segons projecte del mestre d'obres Jeroni Granell. L'acabament i inauguració del nou edifici data de 1884, segons consta en una làpida clavada a la façana. Tres anys més tard se'n va fer una ampliació, dirigida per l'arquitecte B. Pollés i Vivó. Entre 1920 i 1930 experimentà una nova ampliació, dirigida en aquest cas per J. M. Miró i Guibernau. El 1951 es va reformar l'interior de la pinacoteca i el 1979 es van reparar les cobertes sota la direcció de l'arquitecte Jordi Ambrós, reparacions encarregades pel Ministeri de Cultura. El 1981 l'Ajuntament portà a terme noves obres de reforma i condicionament. Dos anys més tard la Generalitat es va fer càrrec de les obres re restauració de la Biblioteca, segons projecte de l'arquitecte Bonet i Correa.

La imatge escultòrica de l'arquebisbe Armanyà es va col·locar l'any 1887. La del poeta Cabanyes s'instal·là sis anys després.

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer, acull una col·lecció d'obres d'art i més de 22.000 volums. Víctor Balaguer va llegar-la a la vila l'any 1900.

Font: Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (IPAC)

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Biblioteca Museu Víctor Balaguer

  Jeroni Granell i Mundet

  Biblioteca Museu Víctor Balaguer

  Edifici aïllat que, juntament amb la casa Teresa, forma un conjunt envoltat per un ampli jardí i situat prop de l'estació del ferrocarril. És un edifici de planta complexa, resultat de les nombroses ampliacions que ha experimentat. És de dues plantes al cos central posterior i d'una a la resta. La coberta és a quatre vessants, plana o de volta de canó rebaixada. Sobresurt de la construcció una llanterna en forma de cúpula semiesfèrica amb tambor cilíndric damunt una base octogonal. La façana principal és simètrica. Presenta un pòrtic d'accés centrat, amb frontó circular amb relleus. Als costats s'obren finestres dobles allindades i separades per pilastres acabades en capitells campaniformes que recorren tota la façana. Els paraments presenten esgrafiats. Una cornisa perimetral amb palmetes recorre el conjunt de la façana. La part posterior és simètrica en el cos central i asimètrica en els cossos laterals, inacabats. Decorativament utilitza elements neogrecs i neoegipcis. Al pòrtic h ha dues escultures, una del poeta Cabanyes, esculpida per Campeny i l'altra de l'arquebisbe Armanyà, obra de Fuxà. El sr. Gumà i Ferran va cedir els terrenys per a la construcció de la biblioteca-museu l'any 1881. L'any següent s'iniciaren les obres segons projecte del mestre d'obres Jeroni Granell. L'acabament i inauguració del nou edifici data de 1884, segons consta en una làpida clavada a la façana. Tres anys més tard se'n va fer una ampliació, dirigida per l'arquitecte B. Pollés i Vivó. Entre 1920 i 1930 experimentà una nova ampliació, dirigida en aquest cas per J. M. Miró i Guibernau. El 1951 es va reformar l'interior de la pinacoteca i el 1979 es van reparar les cobertes sota la direcció de l'arquitecte Jordi Ambrós, reparacions encarregades pel Ministeri de Cultura. El 1981 l'Ajuntament portà a terme noves obres de reforma i condicionament. Dos anys més tard la Generalitat es va fer càrrec de les obres re restauració de la Biblioteca, segons projecte de l'arquitecte Bonet i Correa. La imatge escultòrica de l'arquebisbe Armanyà es va col·locar l'any 1887. La del poeta Cabanyes s'instal·là sis anys després. La Biblioteca Museu Víctor Balaguer, acull una col·lecció d'obres d'art i més de 22.000 volums. Víctor Balaguer va llegar-la a la vila l'any 1900.
 2. Ampliació Salas Isabel i Maria de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer

  Bonaventura Pollés i Vivó

  Ampliació Salas Isabel i Maria de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer

 3. Ampliació Sala Silvela de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer

  Josep Maria Miró i Guibernau

  Ampliació Sala Silvela de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer

Arxiu (16)

 • Perspectiva de la façana principal de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

  Dibuix

  Perspectiva de la façana principal de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

 • Plantilla del replanteig d'esgrafiats de façana de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

  Plànol

  Plantilla del replanteig d'esgrafiats de façana de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

 • Esgrafiats de façana nord-est de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 1 - Gran Art.

  Dibuix

  Esgrafiats de façana nord-est de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 1 - Gran Art.

 • Esgrafiats de façana nord-est de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 2 - Gran Art.

  Dibuix

  Esgrafiats de façana nord-est de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 2 - Gran Art.

 • Esgrafiats de façana nord-est de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 3 - Gran Art.

  Dibuix

  Esgrafiats de façana nord-est de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 3 - Gran Art.

 • Esgrafiats de façana nord-est de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 4 - Gran Art.

  Dibuix

  Esgrafiats de façana nord-est de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 4 - Gran Art.

 • Esgrafiats de façana nord de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 5 - Museu.

  Dibuix

  Esgrafiats de façana nord de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 5 - Museu.

 • Esgrafiats de façana nord de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 9 - Arts Sumptuàries.

  Dibuix

  Esgrafiats de façana nord de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 9 - Arts Sumptuàries.

 • Esgrafiats de façana sud-est de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 10 - Història de les Ciències.

  Dibuix

  Esgrafiats de façana sud-est de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 10 - Història de les Ciències.

 • Esgrafiats de façana sud-est de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 11 - Història de les Ciències.

  Dibuix

  Esgrafiats de façana sud-est de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 11 - Història de les Ciències.

 • Esgrafiats de façana sud-est de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 12 - Història de les Ciències.

  Dibuix

  Esgrafiats de façana sud-est de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 12 - Història de les Ciències.

 • Esgrafiats de façana sud-est de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 13 - Història de les Ciències.

  Dibuix

  Esgrafiats de façana sud-est de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 13 - Història de les Ciències.

 • Esgrafiats de façana sud de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 14 - Biblioteca.

  Dibuix

  Esgrafiats de façana sud de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 14 - Biblioteca.

 • Esgrafiats de façana sud-oest de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 15 - Literatura i Poesia.

  Dibuix

  Esgrafiats de façana sud-oest de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 15 - Literatura i Poesia.

 • Esgrafiats de façana sud-oest de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 16 - Literatura i Poesia.

  Dibuix

  Esgrafiats de façana sud-oest de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 16 - Literatura i Poesia.

 • Esgrafiats de façana sud-oest de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 17 - Literatura i Poesia.

  Dibuix

  Esgrafiats de façana sud-oest de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Composició 17 - Literatura i Poesia.

Obres Relacionades

Conjunt Biblioteca Museu Víctor Balaguer