• Emplaçament
La parcel•la es troba en el barri de Mira-sol del municipi de Sant Cugat del Vallès, dominat per cases aïllades amb jardins.
• Programa
Un espai d’espais o una casa de cases, al mig d’un jardí. La geometria de la casa consisteix en quatre volums. Cada petita peça gira en torn d’un pati interior i a la vegada mira de maneres diferents cap als quatre costats de la parcel•la generant diferents microclimes de jardí al seu voltant.
Els volums que formen la casa es relacionen visualment a través del pati. El diàleg amb el jardí exterior es produeix de manera continguda amb les obertures puntuals i acotades.
Tres d’aquests quatre volums són en planta baixa. El quart, de dues plantes, disposa d’una gran finestra correguda orientada a sud i cap a les vistes de la vall. S’accedeix pel volum de doble alçada, on acull un espai de lectura i música i un estudi en planta primera. El segon conté la cuina, el menjador i la sala d’estar. El tercer i quart volum alberga les habitacions. Tots ells queden connectats mitjançant uns espais de transició a mode de passarel•les. El concepte de Jardí respon a dos principis. Es disposen unes petites terrasses al peu de cada obertura,
les quals segueixen el llenguatge de la casa, la tanca s’entén com un element natural a on s’hi suporten petites zones d’estança rodejades de vegetació. Cada cantonada de la casa disposa d’un gran arbre que es relaciona amb cada un dels quatre volums.
• Concepte pre-fabricació
Es basa en el concepte de pre-disseny. Això significa que el projecte es treballa conjuntament, ja en fases inicials, amb els industrials. Aquests paral•lelament desenvolupen un sistema de solucions constructives basat en la pre-industrialització, el pre-muntatge i l’ús de materials fàcilment reciclables. Els sistemes de tancament, constructivament no depenen els uns dels altres. Per exemple, els vidres, de baixa emissivitat, es col•loquen indistintament en les obertures de fusta massissa, de manera que es millora la flexibilitat de la posada en obra. Les obertures de les habitacions disposen de dos porticons interiors.Un permeable a l’aire que dóna seguretat i confort lumínic i l’altre opac de fusta que enfosqueix l’estança.
• Sostenibilitat i baix consum
Hem identificat diferents gradients de confort climàtic i protecció solar en els espais interiors segons l’activitat i orientació i hem facilitat un bon control energètic a la casa, reduint la demanda i consum. Hem optimitzat la seva eficiència gràcies a la il•luminació de baix consum i l’ús d’electrodomèstics eficients. El disseny d’un jardí segons un principi d’estalvi d’aigua en el que només s’apliquen plantes que requereixen una quantitat de reg baixa. Les plaques solars al sostre que capturen energia solar i proporcionen calefacció i aigua calenta de forma sostenible. La coronació de l’edifici s’eleva per a ocultar les instal•lacions i integrarles en el projecte. Hem identificat diferents gradients de confort climàtic i protecció solar en els espais interiors segons l'activitat i orientació per a reduir la demanda i consum i optimitzar la eficiència de la casa gràcies
a un sistema automàtic de regulació de la calefacció, bona orientació, ventilacions creuades amb els diferents gradients del jardí del pati i els exteriors... Es parteix de la unitat i repetició constructiva. Un mateix detall resolt en tota la edificació. S’utilitza el mateix sistema constructiu per façana i coberta. De la unitat del detall es repeteix el conjunt de la façana i de cada mòdul es repeteix la mateixa solució en els quatre mòduls que configuren les quatre peces programàtiques que connectades es relacionen discrecionalment amb cada jardí.

Autor: Arquitecturia