Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Com anar-hi

En Imatges

 • Casa Garcia

 • Casa Garcia

 • Casa Garcia

 • Casa Garcia

 • Casa Garcia

 • Casa Garcia

 • Casa Garcia

 • Casa Garcia

 • Casa Garcia

 • Casa Garcia

 • Casa Garcia

 • Casa Garcia

 • Casa Garcia

 • Casa Garcia

 • Casa Garcia

 • Casa Garcia

Memòria

...els tigres i els lleons amuntegats al costat dels pingüins i les foques de qualsevol zoològic i, com un més, aquesta tableta de xocolata que espera ser penetrada amb el seu continu badall. La meva habitació és la tercera unça de l'esquerra; no sé si menjar-me-la o deixar-me empassar pel tub que perfora la tauleta i m'estira des de que surto de l'automòbil fins que em veig llançat al seu interior per la «kentia» que, com sempre, em dirà: ¡alt! M'agrada aquest vegetal esquemàtic de dits punxeguts que recorda l’os de pollastre amb què Hansel i Gretel enganyaven a la bruixa. Però, què diran els veïns? ... Els veïns no diran res; continuaran saludant-se de finestra en finestra creuant les mirades per sobre de la tauleta, i qualsevol matí instal·laran sobre ella una taula de ping-pong per a jugar una partida.

Autor: Xumeu Mestre

Però el temps és justicier i venjador... La carretera es desvia, el laberint i la juxtaposició (diu el refrany que en la variació està el gust, però la nostra tendència a endolcir la vida ens fa callar com muts a l’hora de fer un refrany sobre la varietat i el malgastament) fan pensar en els tigres i els lleons amontegats al costat dels pingüins i les foques que hom pot trobar en qualsevol zoològic i, entre ells, com un més, aquesta rajola de xocolata que espera ser penetrada amb el seu continu badall. La meva habitació és la tercera unça de l’esquerra comptant des de la carretera; no sé si menjar-me-la o deixar-me engolir pel tub que perfora la rajola de xocolata i tira de mi des que surto de l’automòbil fins que em veig llançat al seu interior per la kèntia que, com sempre, em dirà: alto!, i em llançarà pels aires abans que l’hagi atravessat.
M’agrada aquest vegetal esquemàtic de dits punxaguts que recorden l’òs de pollastre amb què Hansel i Gretel ensarronaven a la bruixa.
També puc fer el trajecte pel sostre, lliscant sota els seus rails com si fos un tren de les antípodes. Però, què diran els veïns?... Els veïns no diran res; seguiran saludant-se de finestra en finestra, creuant les mirades per sobre la rajola de xocolata, i qualsevol matí instal·laran sobre seu una taula de ping-pong per a fer una partida.

Autor: Martínez Lapeña-Torres Arquitectos

Situada en un petit terreny amb un pendent acusat, la casa adopta una configuració formal independent del programa, i posteriorment s’hi adapta a través d’una sèrie d’irregularitats respecte del plantejament d’origen. Una escala central, lineal, desenvolupada en trams de pocs graons, puja pel pendent i s’atura en tres vestíbuls, des d’on s’accedeix a les diverses estances a banda i banda. A l’inici hi ha dues places d’aparcament que formen un cos perfectament simètric, mentre que el primer vestíbul dóna accés a la sala d’estar, en la bona orientació, i a la cuina, a l’altra banda. La segona aturada dóna accés a la zona de nit, amb quatre dormitoris simètrics, dos a banda i banda, separats pels serveis. El cos dels dormitoris forma una capsa també compacta, si bé les seves finestres, que s’obren per sobre de les peces de sota, trenquen la simetria i cerquen la bona orientació.

Autor: Maurici Pla

Font: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa

Constel·lació