Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

Edifici entre mitgeres amb un pati posterior situat al nucli urbà dels Monjos, a peu de l'antiga carretera N-340. Té planta rectangular, planta baixa i pis i coberta plana transitable, amb un badalot d'escala a la mitgera compartida pels dos habitatges. Originàriament, la façana principal era simètrica, però posteriorment les obertures de la planta baixa van ser modificades. Presenta quatre eixos de composició vertical constituïts per obertures de formes i dimensions diverses. A la planta baixa hi ha, als extrems, dues grans portes que formen part de locals comercials: una és rectangular, mentre que l'altre presenta un arc de formes ondulants, tot combinant línies còncaves i convexes. Al centre se situen les dues portes d'accés a l'immoble, ambdues d'arc pla; una d'elles té un guardapols amb motius florals en relleu.

Al pis superior hi ha quatre obertures rectangulars idèntiques, amb el mateix guardapols que el de la porta principal i emmarcaments senzills. Totes elles donen a un mateix balcó corregut que s'estén al llarg de tota la façana, amb una base motllurada de formes ondulants i baranes de ferro forjat amb tirabuixons. Dues de les portes balconeres tenen batents de fusta, mentre que la resta presenten persianes de llibret, també de fusta.

La façana principal compta amb un coronament de formes corbes amb quatre motius florals decoratius de grans dimensions fets amb ceràmica vidriada.

El parament de la planta baixa és arrebossat i pintat, mentre que al primer pis és esgrafiat amb motius florals.

Font: Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (IPAC)

Edifici de caire modernista compost de dos cossos amb accessos independents de planta baixa, primer pis i golfes. La façana principal ha estat modificada i presenta una part amb arrebossat modern i pèrdua d'elements decoratius originals. L'altre meitat ha conservat un portal amb arcada trilobulada i una porta amb motllures decorada amb motius vegetals. Al primer pis quatre portes decorades de la mateixa manera s'obren a una balconada que ocupa tota la façana. En aquest pis s'observa la façana treballada amb un esgrafiat amb motius vegetals i el fons de color blau (s'està perdent). A sobre de les finestres, es disposen simètricament quatre obertures en forma de llaçada amb tres forats cadascuna cobertes per rajoles esmaltades de color verd. Entre aquestes obertures hi ha esgrafiats que representen gerres amb flors. La part superior està definida per una sèrie d'elements ondulats i elevats sobre les obertures.

Font: Mapes de Patrimoni Cultural. Diputació de Barcelona (diba)

Com anar-hi

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.