Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Com anar-hi

En Imatges

Memòria

Casa de carrer que es troba situada al xamfrà de la plaça i de la carretera de Vic i es troba orientada a llevant. Consta de planta baixa i dos pisos. Al cantó de la plaça hi ha un portal amb llinda de pedra decorada amb una finestra amb volutes al damunt. Just a l'angle hi ha una finestra d'arc centenari, dividida en dues parts per un pilar i unes volutes i al damunt un cap de lleó. A sobre mateix hi ha un balconet de pedra amb el portal emmarcat amb esgrafiats i unes decoracions amb rajola vidriada. Sosté el teulat una columna de totxo, el·líptica, amb una bola al damunt. Al segon pis, al sector de la plaça, hi ha una terrassa amb baranes de totxo, sinuoses i al cantó del carrer s'hi obren unes galeries. Als dos pisos d'aquest sector hi ha finestres decorades amb formes geomètriques. L'estat de conservació és bo.

Edifici de línees modernistes bastit l'any 1917. Al balcó hi ha la inscripció següent: "L'HOME RESOLT/ FA'L QUE/ VOL[...]".

Font: Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (IPAC)

Can Pallàs és una casa modernista construïda durant el primer terç del segle XX. És un edifici cantoner compost de dos cossos diferenciats. L'element central del frontis està situat a la cantonada de l'edifici, amb una finestra biforada des d'on arrenquen les mènsules que sostenen un balcó d'obra amb una columna salomònica central. Aquesta es prolonga sobre una petita coberta amb una bola on hi consta inscrit "ANY 1917". El balcó està decorat amb mosaics i elements de forja i s'hi accedeix per un portal amb un esgrafiat on hi consta "L'home resolt fa'l que vol". El portal d'accés està en un costat i és d'arc escarser de pedra amb una orla decorativa a la llinda. Sobre el seu eix hi ha una finestra amb un relleu superior a mode de guardapols amb una voluta decorativa central. Aquesta mateixa tipologia de finestra es repeteix al pis del segon cos, mentre que a la plana baixa són d'arc mixtilini amb la llinda biforada. A nivell de les golfes presenta dos grans pòrtics d'arc escarser ceràmic. Des de la part superior d'aquest cos es pot accedir a la terrassa transitable que corona el primer cos, delimitada amb una barana sinuosa d'obra vista. El tractament exterior dels murs és arrebossat i pintat, amb un sòcol de pedra imitant carreus que enllaça les obertures de la planta baixa.

La casa va ser construïda pel promotor Josep Pallàs i Sala, qui va fer diverses cases a Taradell i del cremallera de Núria i de qui en rep el nom. Segons tradició popular, la durada de la construcció de la casa era un tema força comentat entre els habitants de Taradell. En acabar les obres, Pallàs va fer-hi inscriure en resposta: "l'home resolt fa el que vol".

Font: Mapes de Patrimoni Cultural. Diputació de Barcelona (diba)

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa

Constel·lació