Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

  • Centre Terapèutic Espai Gut

  • Centre Terapèutic Espai Gut

  • Centre Terapèutic Espai Gut

  • Centre Terapèutic Espai Gut

  • Centre Terapèutic Espai Gut

  • Centre Terapèutic Espai Gut

  • Centre Terapèutic Espai Gut

  • Centre Terapèutic Espai Gut

  • Centre Terapèutic Espai Gut

  • Centre Terapèutic Espai Gut

Memòria

Projecte de transformació d'un local de 26x10m situat a la planta baixa d'una casa de cós del barri de Ca n'Aurell de Terrassa, l'eixample més antic de la ciutat, molt proper al casc històric. L'edifici data de 1.925 i en destaca la seva estructura de formigó armat, molt innovadora per l'època, que salva llums de fins a 10m. Tanmateix, les successives transformacions del local al llarg dels anys han anat ocultant l'estructura original rere una superposició caòtica d'envans, falsos sostres i revestiments diversos. Se'ns demana segregar l'espai en dos locals amb accessos independents. El principal, d'uns 180m2, és un 'coworking' de professionals de la psicologia que conté, per una banda, un àmbit amb consultes privades i, per l'altra, un espai diàfan on desenvolupar activitats per a grups: tallers, conferències, exposicions, etc. El segon local, d'uns 50m2, és per llogar. La intervenció s'estructura en quatre àmbits. El primer és un 'espai intermedi' sense un ús específic: superfície cedida a la ciutat. El segon és un espai diàfan i polivalent. El tercer és una zona de serveis que resol la transició entre les parts pública i privada del programa. El quart, situat al fons del local, és la zona de consultes: set despatxos organitzats entorn d'un espai central que els hi aporta llum i ventilació natural. L'estratègia material/energètica es basa en desvelar la materialitat dels elements constructius originals, fer arribar llum natural a totes les estances a través de targes vidrades i millorar el comportament bioclimàtic del local mitjançant la creació d'espais tampó i l'evacuació de l'aire calent a través del lluernari.

Autor: Estudi 08014

Autors

Sobre el mapa