Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

  • Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya

  • Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya

  • Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya

  • Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya

  • Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya

  • Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya

  • Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya

  • Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya

  • Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya

  • Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya

  • Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya

  • Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya

  • Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya

  • Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya

  • Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya

  • Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya

  • Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya

  • Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya

  • Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya

  • Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya

  • Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya

Memòria

PLAÇA VERTICAL_La façana del Col·legi d’Economistes de Catalunya és una plaça vertical. La plaça vertical és el lloc per socialitzar, per mirar i per ser vistos. La Nova Seu té la vocació d’esdevenir ciutat. COMUNICABILITAT_Els espais de foyer, espera i circulació estan col·locats al llarg de les façanes longitudinals, mirant a la plaça. Moviment, espera dels usuaris i transformacions de l’espai interior són la façana real de la peça urbana. Amb aquest operació, i afegint la transparència de la façana de vidre, augmentem la visibilitat de la institució, establint un diàleg amb la plaça i la ciutat. COR SOCIAL_El programa de 3.000 m2 en 6 plantes i 2 soterranis. El programa, està organitzat en habitacions. Aquestes habitacions o caixes, les definim amb 3 materials: vidre, alumini i fusta. La fusta s’utilitza en les habitacions amb llum natural i per a potenciar el seu ús social. És el cas dels passadissos de façana d’accés a les aules i les escales que són el COR SOCIAL de l’edifici.

Font: Mostres d'arquitectura

PLAÇA VERTICAL La façana del Col·legi d’Economistes de Catalunya és una plaça vertical que superposa els vestíbuls d’entrada de cada planta. A la manera de les galeries de l’Eixample de Barcelona, aquesta gran finestra a sud, on la gent camina, es troba i conversa, és el seu cor social. La plaça vertical és el lloc per socialitzar, per mirar i per ser vistos. La nova seu del Col·legi d’Economistes de Catalunya té la vocació d’esdevenir ciutat. COMUNICABILITAT Els espais de foyer, espera i circulació dels diferents nivells estan col·locats al llarg de les façanes longitudinals, mirant a la plaça. Moviment, espera dels usuaris i transformacions de l’espai interior són la façana real de la peça urbana. Amb aquest operació, i afegint la transparència de la façana de vidre, augmentem la visibilitat de la institució, establint un diàleg amb la plaça i la ciutat. A més, aquests espais de foyer actuaran com a coixí climàtic i acústic, protegint el programa de formació i difusió. COR SOCIAL El programa de 3.000 metres quadrats es distribueix en 6 plantes i 2 soterranis. Mitjançant una operació d’agrupació de funcions en un doble ordre l’edifici apareix com una seqüència superposada de caixes de dues plantes d’alçada cada una. Funcions que es divideixen entre espais de formació/difusió i el deganat/administració. Aquest programa, en la seva totalitat, està organitzat en habitacions: les aules són habitacions, els passadissos d’espera en façana són una habitació, l’escala és una habitació... Aquestes habitacions o caixes, les definim amb 3 materials: vidre, alumini i fusta. Les aules, pel seu ús, són blanques i monocromes pel seu ús. La fusta s’utilitza en les habitacions amb llum natural i per a potenciar el seu ús social. És el cas dels passadissos de façana d’accés a les aules i les escales que són el COR SOCIAL de l’edifici. ESTALVI 45% ENERGIA: + 4 façanes amb llum natural: dobles orientacions creuades + Aules a nord + vestíbuls a sud: coixí tèrmic + Doble pell ventilada de vidre a sud. + Eficiència del sistema de clima Reduccions respecte a l’estàndar: - emissions CO2 28% - consum calefacció 60% - consum refrigeració 30% - consum il·luminació 20%

Autor: Roldán+Berengué Arquitectes

Autors

Sobre el mapa