Memòria

El projecte presentat s’inicia quan l’Ajuntament de Manresa convoca un concurs per replantejar el funcionament intern del seu edifici actual. L’objectiu principal és fer-lo més funcional a la vegada que aconseguir l’acompliment de totes les normatives vigents. I per això planteja que, mitjançant la ubicació d’un nou nucli vertical de comunicacions annex a la façana posterior, s’assoleixin els objectius demandats; i,de pas es restauri la façana posterior d’aquest edifici, la única que actualment es troba en molt mal estat.

“Lo vell pot ser nou”
Al Projecte per a la remodelació de l’Ajuntament de Manresa, el nou nucli de comunicació vertical necessari pel funcionament intern de l’edifici, al situar-se sobre la façana posterior, ha de resoldre a la vegada el tancament de l’edifici, actualment en runes.
El nou tancament que proposem, no pretén ser entès com un afegit des de l’exterior, sinó com una continuïtat material de la pròpia façana que, puntualment, adopta unes geometries ocasionals.
És per això que es proposa la seva construcció a partir del revestiment de l’estructura base amb sistemes constructius tecnològicament contemporanis, però que a la vegada siguin materialment dialogants amb l’edifici existent i el cas antic on es troba situat: uns mur cortina amb acabat simplement arrebossat i, puntualment, vidre.

“Geometries Ocasionals”
El tancament que delimitarà l’espai ocupat per l’escala, l’ascensor, els miradors que en alguns punts han sorgit de les sales, les instal·lacions existents i les possibles, adaptarà la seva forma als espais ocupats i necessaris, evitant la generació automàtica d’espais buits.
L’estructura de suport d’escales i replans, que no és més que la pròpia façana triangularitzada, per un costat es recolza al terra i, per l’altre, s’ancora a l’edifici a través dels nous marcs construïts al voltant de les velles finestres que, d’aquesta manera, també s’apropen als nous límits de la façana.
Solsamènt les necessitats espaials plantejades pel programa i els requeriments de l’estructura s’han tingut en compte a l’hora de definir la forma idònia del nou tancament, generant així una geometria per l’ocasió.

“Landscape hall”
Vam entendre Manresa com aquella ciutat que un dia es va establir sobre un turó a la vora del riu Cardener, precisament al davant de les Muntanyes de Montserrat.
Vam observar que l’edifici de l’Ajuntament es situa quasi a un dels extrems de la plataforma que, ocupada pel casc antic, s’avoca sobre el riu i s’orienta cap a Montserrat.
La façana principal presideix la plaça major i situa a l’edifici com a final dels recorreguts del casc antic; i és la façana posterior la que, ocupant l’extrem del que parlem, presideix el descens a grans traços de la topografia cap al riu.
Plantejar el nou nucli de comunicacions de l’edifici de l’Ajuntament a la seva façana posterior, resolent a la vegada el seu acabat i tenint en compte la seva situació respecte a l’edifici, el municipi i el territori, ens ha permès concentrar al disseny d’aquesta peça les tensions del seu emplaçament: continuïtat amb el cas antic i precipitació cap el paisatge.
L’escala proposada es pot entendre com a trossos d’aquests recorreguts de casc antic, probablement finals, que, travessant l’edifici de l’ajuntament, el recorren a la vegada que es prolonguen més enllà en forma de voladissos cap al riu. Una escala panoràmica, una intervenció entre la ciutat i el territori.

SISTEMES CONSTRUCTIUS

El Projecte del Nou accés i Façana per l’Ajuntament de Manresa es desenvolupa materialment a partir de dos sistemes constructius fonamentals pel projecte: estructura i façana.
Tant l’un com l’altre han influït definitivament en la forma final de l’edifici; es a dir, que podem afirmar que el resultat formal final respon absolutament a les necessitats estructurals i constructives.
La forma de la façana respon a la forma de l’estructura; i la forma de l’estructura respon de forma directa a un diagrama de forces tridimensional que resol l’equilibri entre l’estructura pròpia de l’edifici de l’Ajuntament, les noves lloses de les escales i la nova façana.

- Estructura
La solució idònia per construir l’estructura es concreta en un sistema de barres i nusos metàl·lics.
La voluntat de protegir l’estructura de l’exterior i construir la nova façana amb panells multicapa tecnològicament contemporanis, porta a re dissenyar els nusos metàl·lics, aconseguint que, per la seva forma, sempre quedin a l’interior de l’edifici, darrera de la nova façana. Es plantegen així els nusos com a “escuts” de xapes metàl·liques soldades unides als punts d’intersecció de les barres.

La voluntat d’aconseguir un procés constructiu senzill a partir de peces simples que a la vegada donin resposta a la geometria complexa de la façana, porta a plantejar que aquests nusos es construeixin per fases: en una primera fase, cada barra portarà una sola de les cares de xapa del nus, d’aquí les barres-fletxes que permeten un primer muntatge de l’estructura soldant les barres en les seves puntes; i en una segona fase, replantejada in situ, es completaran aquests nusos amb les xapes d’unió necessàries per completar-los.

- Façana de mur cortina amb acabat arrebossat
En quant a la façana, la voluntat d’aconseguir un panell multicapa amb el mateix acabat arrebossat que la resta de la façana antiga de l’Ajuntament, ens porta a desenvolupar la següent seqüència constructiva:

· Muntatge de façana opaca multicapa muntada in situ formada per una primera pell en Panell Formawall 1000 Horitzontal, en mòduls de ample 1.000 mm formats per dos làmines d'acer extraplà galvanitzat, de 0,8 mm d’espessor la interior i de 0,6 mm la exterior, convenientment conformats per formació de unió encadellada entre panells i ocultació de fixacions més nucli central de poliuretà injectat, formant un espesor total de 50 mm. L'acabat a la cara vista de l'interior es Kynarcolor, l'acabat de la cara interior és Policolor gofrat color estàndard, amb un coeficient K = 0,38 Kcal/m2/ºC.

· La pell exterior acabada amb el sistema STO. Sobre del panell Formawall es col·loquen perfils d’acer galvanitzat en forma d’omega i directament es fixen les plaques rígides de fibres de vidre i resines de 10 mm. De gruix. Es tracten les juntes entre plaques i cantonades amb pasta de resines i fibres de vidre (el mateix material que les plaques). Es col·loca la malla de reforç resistent als alcalins per donar propietats antifissuració i resistència a l'impacte. Morter d'acabat de capa fina lliure de ciment, elàstic, antifissuració i amb acabat rugós de la casa STO.

· Les finestres. Col·locació de Mur Cortina tipus sèrie CW Premier, tipus silicona estructural a quatre costats, realitzats en mòduls prefabricats amb estructura autoportant formant retícula en perfileria, oculta des de l'exterior, d'alumini extruït. Inclou ancoratges, juntes, segellats, ... Inclou: En zones de visió amb una repercussió del 100 % Doble vidre aïllant format per vidre exterior lluna de 6 mm. de gruix COOL-LITE KN 169 amb transmissió lumínica del 61% i factor solar g (iso 9050m1) 0,42; cambra decalada amb segellat perimetral de silicona estructural i laminar 6+6 mm incolor. Acabat lacat, qualitat poliester, color Ral estàndard. Modulació adaptada a les formes de la façana, ample màxim de mòdul 2.50 m. Inclou tots els mitjans auxiliars necessaris per la completa formació del mur.

Autor: BailoRrull | ADD+ Arquitectura

1. Ajuntament de Manresa

autoria desconeguda

Edifici públic de caràcter monumental, aïllat. Arquitectura civil-classicista. Edifici de planta quadrangular, amb pati central interior al voltant del qual es desenvolupen les dependències de planta baixa i dos pisos. Les façanes de composició simètrica (la principal), amb un porxo de cinc arcs -el central de punt rodó i els altres apuntats-, balcons a la planta noble i petites finestres al segon pis. Coronament en cornisa motllurada. Tractament pla a les façanes laterals, amb ritme de petits balcons i finestres. A l'interior destaca la sala del Consistori i la lluerna al pati central. 1739-1777: Construcció. 1763: Escut de la ciutat. 1885: Decoració de la sala del Consistori. s.XX: reformes interiors.
  2. Façana Escala i Paisatge de l'Ajuntament de Manresa

BailoRrull | ADD+ Arquitectura, Manuel Bailo i Esteve, Rosa Rull i Bertran