Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio
Com anar-hi

En Imatges

  • Factoria Cobega S.A.

  • Factoria Cobega S.A.

  • Factoria Cobega S.A.

Memòria

El edificio se construyó en un solar de la calle Guipúzcoa que, en aquel momento, era la entrada a Barcelona desde el Maresme y tenía un gran porvenir como avenida comercial. El planteamiento funcional partía de la decisión de mostrar el proceso de fabricación a los transeúntes como un gran escaparate, con la voluntad de manifestar la imagen poderosa de la industria y presentarla como uno de los símbolos de la nueva sociedad. El edificio tiene forma de L con un ala de oficinas en el lateral y otra de fabricación a la calle, donde el proceso se desarrolla por gravedad en tres fases. En la planta superior se coloca el almacén de azúcar y materias primas, que descienden a la planta intermedia donde se mezclan y se fabrican las bebidas carbónicas En la planta baja se embotellan y cierran. A través de las grandes vitrinas de la planta baja se podía apreciar el proceso de embotellado de las bebidas carbónicas desde la calle, aunque hoy en día ya no es así ya que se ha desplazado el embotellado a la planta sótano sótano. En la primera planta, los técnicos todavía hoy pueden observar el proceso de fabricación a través de las grandes particiones de vidrio que subdividen el espacio interior. El edificio está planteado a partir de criterios de racionalidad constructiva, con un importante trabajo en la elaboración de los detalles.

Autor: Xavier Llobet i Ribeiro

Font: DOCOMOMO Ibérico

L’edifici, dels arquitectes Josep Soteras Mauri i Fabregat Masana, es va construir entre 1961 i 1963 al solar del carrer Guipúscoa 163-185, en aquell moment entrada a Barcelona des del Maresme i gran potencial com a avinguda comercial. Es va inaugurar el 1965 per substituir la fàbrica del Poblenou, al carrer Almogàvers, i es va convertir en la primera gran planta embotelladora de l’empresa nordamericana Coca-Cola a Espanya. L’edifici tenia forma d’L, amb una ala d’oficines i una altra de fabricació. Al costat, el magatzem. En els seus inicis es podia veure des de la façana de vidre del carrer Guipúscoa tot el procés d’envasat de les ampolles, i era característic veure la gent aturada al carrer davant de l’immens aparador de 80 metres de longitud. L’arquitectura va esdevenir efecte propagandístic i imatge de la marca. La fàbrica és traslladada al Vallès Oriental l’any 2006 i l’edifici s’enderroca el 2008 deixant un gran solar destinat a habitatges i locals comercials. Actualment, però, s’usa com a aparcament a l’aire lliure com a ús provisional.

Autor: Arxiu Històric del COAC

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa