Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio
Com anar-hi

En Imatges

  • Facultat de Geologia de la UPC

  • Facultat de Geologia de la UPC

  • Facultat de Geologia de la UPC

  • Facultat de Geologia de la UPC

  • Facultat de Geologia de la UPC

Memòria

Alineats a la façana sud es troben els seminaris i els despatxos de professors. L'entrada principal, en el centre d'aquesta façana i en un petit volum adossat. En la cara nord, els laboratoris i les aules de pràctiques - ampliacions del bloc lineal de la cara sud - organitzats en quatre volums que s'escalonen en planta. Per la façana oest s'entra al bar i al magatzem; per la de l'est, i a través d'un pati amb rampa, a l'aparcament, a la litoteca, als magatzems i a les instal·lacions.

Autor: Martínez Lapeña-Torres Arquitectos

L’edifici s’organitza linialment i en paral·lel al límit sud de l’illa, en planta baixa, tres plantes superiors i soterranis. La planta primera i segona es destinen a unitats departamentals, de manera que es preveuen dues unitats per planta amb dues aules per a ús comú al centre de la mateixa. L’organització interna d’aquestes plantes situa en la crugia sud els despatxos i seminaris de professors i, en el costat nord, mitjançant volums sistemàticament retranquejats fins a arribar al corredor central, els laboratoris i les aules de pràctiques. La planta baixa, amb el mateix perímetre que les plantes superiors, es destina a secretaria, administració i direcció, bar, biblioteca, serveis sanitaris i part del departament de radiologia. Adosat a la façana nord, es disposa un cos longitudinal que recull les aules de teoria i pràctiques del primer cicle i la resta de la biblioteca. El soterrani es destina a aparcament, litoteca, magatzems i instal·lacions. S’han previst tres nuclis de comunicació vertical compost cadascun per escales i ascensor, situats en la crugia sud, de forma que els dos dels extrems són fonamentalment de comunicació interdepartamental i el central serà utilitzat com accés general a les diverses plantes per part dels alumnes i professors de la Facultat. L’accés principal des de l’exterior es realitza pel centre de la façana sud, a través d’un volum adosat a la mateixa en què es situen serveis relacionats amb el vestíbul. Relaconat amb les aules de primer cicle i amb l’accés principal, es projecta un altre accés que és, alhora, sortida cap a la zona ajardinada, al centre de la façana nord. Per la façana est s’accedeix mitjançant una rampa i a través d’un pati al soterrani de l’edifici; per la façana oest mitjançant una entrada de servei al magatzem del bar.

Autor: Martínez Lapeña-Torres Arquitectos

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa