Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Com anar-hi

En Imatges

  • Habitatges Montflorit

  • Habitatges Montflorit

  • Habitatges Montflorit

  • Habitatges Montflorit

Memòria

SITUACIÓ DEL PROCÉS DE PARTIDA. CONDICIONANTS.
Obra entre mitgeres amb 8 habitatges i 2 locals. Molt adequada per a una especulació fàcil i immediata. Típica permuta amb embolic. Exigències de l'amo del solar, a més de les imposicions que estableix el promotor i després, com a darrer obstacle, les condicions que imposa el constructor.
Estrena de promotor, és a dir: promotor en estat encara verge. Promotors que ho són marginals al negoci. Fan els primers passos al camp de l'especulació immobiliària davant la facilitat i el desordre regnant general i la possibilitat d'enriquir-se ràpidament.
Associació promotor-constructor. Preu de construcció fixat a priori, passi el que passi i caigui qui caigui. No es pot passar de tantes pessetes per metre quadrat.

FASE DE PROJECTE. CONTRADICCIONS I ESPERANCES.
Total impossibilitat d'exercir variacions substancials de programa per fer variar la imatge supraconvencional de la futura construcció.
Impossibilitat d'introduir noves hipòtesis amb un mínim procés tecnològic en ser rebutjades per apartar-se dels sistemes tradicionals constantment utilitzats i
repetits per la constructora.
Possibilitat d'utilitzar una tipologia ja assajada en altres obres d'aquest tipus que operin, a través de la forma, un procés de validesa formal-funcional i autònoma pròpia en contradicció amb la resta de les imposicions establertes.

FASE DE REALITZACIÓ. TERCER ACTE.
Projecte força preparat per resistir els canvis amb què a última hora, i en el moment d'iniciar-se les obres, ens sorprenen, turmenten i desesperen els constructors i promotors.
Estableixen els canvis de manera rotunda. No al totxo massís. Sí al «gero vist». NO a la barana massissa, SÍ a la barana de ferro. NO a les vorades.
SÍ a això i NO a allò.
En aquests casos, sorgeix la qüestió de si acceptes continuar o no, de si marxes o si et quedes. Partint d'establir un límit, fins al que et quedes, passat el qual te'n vas, sorgeix el procés de tirar endavant, incloent els punts fonamentals establerts a la fase de projecte.
Acostumat a aquest tipus d'enfrontament, s'obtenen alguns bons resultats actuant amb una insistència impertinent i una rara habilitat que va des de la mentida més cínica fins a la provocació de situacions falses.
Un cop establertes totes les posicions necessàries per obtenir un resultat final amb un cert interès, queda el fet, vàlid en si mateix, de la constatació del mateix resultat, amb les contradiccions incloses, com a autenticitat d'un veritable procés arquitectònic.

Autor: Miguel Álvarez Trincado

Font: Quaderns d'Arquitectura i Urbanisme

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.