Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio
Com anar-hi

En Imatges

 • Mercat de Manlleu

 • Mercat de Manlleu

 • Mercat de Manlleu

 • Mercat de Manlleu

 • Mercat de Manlleu

 • Mercat de Manlleu

 • Mercat de Manlleu

 • Mercat de Manlleu

 • Mercat de Manlleu

 • Mercat de Manlleu

 • Mercat de Manlleu

 • Mercat de Manlleu

 • Mercat de Manlleu

 • Mercat de Manlleu

 • Mercat de Manlleu

Memòria

L'edifici es situa respectant la plaça existent i traient el cap al carrer pintor Guàrdia per tal que sigui visible des de l'avinguda de Roma. El volum proposat equilibra la relació buit-ple amb la plaça a favor del buit, aconseguint l'aparició d'una zona d'aparcament en superfície des del carrer del Mercat. Es planteja aconseguir un espai completament diàfan i unitari on la llum sigui la gran protagonista. Així es planteja una estructura metàl·lica unidireccional est-oest amb suports puntuals als extrems a la zona del mercat. Una pell continua que unifica façana i coberta es plega generant diferents alçades que permeten l'entrada de llum de nord i sud i possibiliten la ventil·lació creuada. Aquesta pell es desdobla creant els porxos dels accessos principals (des del carrer pintor Guàrdia, plaça del Mercat i aparcament en superfície). La protecció solar en diferents intensitats de les obertures a Sud i a les façanes principals (Sud-est i Sud-oest) permeten aconseguir l’atmosfera pròpia dels mercats mediterranis: il·luminació tènue i ambient relaxat, fresc a l'estiu i càlid a l'hivern, semblant a un umbracle. Es potencia la connexió visual exterior-interior amb la transparència de la planta baixa i amb la continuïtat del paviment interior del mercat fins a l'espai urbà del carrer Pintor i Guàrdia com si fos una estora que invités a entrar. L'edifici s'integra a l'entorn amb una coberta fragmentada (gràcies als plecs) que recorda l'escala dels habitatges unifamiliars en filera colindants, de manera que es preserva la visual que es pugui tenir des dels habitatges veïns i des dels pisos superiors de l'escola.

Autor: Comas-Pont Arquitectes

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa