Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

La nostra intervenció al Mercat Municipal de Rubí interpreta una forta ambició de remodelació urbanística: el projecte de reforma del mercat i el seu espai adjacent es proposa crear una nova centralitat a la ciutat, un lloc de trobada i de referència.

El mercat existent es situa, de fet, en un lloc estratègic, en una illa de forma triangular de la qual pren la seva forma. A la banda nord d'aquest, prèviament a la intervenció, hi havia una altra parcel·la triangular on s'ubicava la vella escola bressol municipal, degradada i inadequada, que necessitava una reubicació. El projecte proposa alliberar aquest lloc limítrof amb el mercat , deixant-lo com una gran plaça pública que resolgui el desnivell topogràfic d'aquest àmbit a través de diverses plataformes a diferents cotes. Al mateix temps, el projecte proposa girar els accessos del mercat cap a aquest nou espai públic que, a més de vestíbul exterior, es convertirà en la prolongació de l'activitat comercial de l'interior de l'edifici per a fires i esdeveniments comercials puntuals a l'aire lliure.

Aquesta nova orientació del mercat cap a la plaça topogràfica permet pensar en la construcció d'un edifici-façana al llarg de la façana nord, que es destina a les noves dependències municipals i de l'administració del mercat. Així, l'edifici municipal ocupa tot el front i sobrepassa l'alçada del mercat actual, desenvolupant-se en tres nivells i convertint-se en un gran rètol bombat. A la planta baixa, l'edifici incorpora espais comercials lligats al mercat existent, i organitza els accessos principals del mercat i de l'aparcament subterrani.

L'àrea per sota de la plaça s'ocupa amb dos nivells d'aparcament subterrani, connectat amb l'aparcament existent del mercat. El projecte inclou la remodelació de les plantes inferiors existents per tal d'integrar-les en aquests nous nivells d'aparcament, amb la instal·lació de càmeres frigorífiques i espais per a la gestió de residus.

"Hem construït una mena de platja urbana, on la gent s'asseurà a prendre el sol, passejar i jugar. Una nova topografia que permet salvar el desnivell entre el carrer i el nivell d'accés al mercat, una plaça de sorra i paviment. L'edifici, com d'aigua, és un front d'ones, un gran edifici transparent i de color blau, on l'escuma encara brilla. En realitat, pensem en un paisatge marí, de blaus i grisos, i una coberta de colors on l'aigua hauria de tornar a ser protagonista”

Autor: Josep Miàs i Gifré

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.