Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio
Com anar-hi

En Imatges

  • Mercat del Bon Pastor

  • Mercat del Bon Pastor

  • Mercat del Bon Pastor

  • Mercat del Bon Pastor

  • Mercat del Bon Pastor

  • Mercat del Bon Pastor

Memòria

Ildefons Cerdà había localizado los mercados estratégicamente para convertir Barcelona en una ciudad policéntrica. Este mismo criterio se aplicaría en los años 50, cuando la Comisión de Urbanismo de Barcelona decidió dotar a los nuevos polígonos de su propio mercado. En el caso del Bon Pastor el mercado se encuentra situado en el centro de gravedad del barrio. Ocupa la mitad de una manzana y está ligeramente retrasado de los límites del solar para facilitar la circulación a su alrededor. El proyecto consiste en una cubierta de hormigón armado que define un damero estructural de 5x5 módulos situados a distinto nivel para que entre la luz. Esta cubierta tiene un voladizo perimetral de 4 metros que define la posición relativa de los cerramientos. En las tres fachadas principales el cerramiento se enrasa con el canto del forjado, pero en la fachada posterior se enrasa con los pilares y el voladizo se deja en el exterior. Los puntos de acceso al mercado se cubren con unas marquesinas de hormigón armado a media altura que se prolongan en el interior y el edificio se remata con una celosía vertical de aluminio que ventila el interior. La estructura es de hormigón armado, pero el edificio tiene aspecto metálico desde el exterior.

Autor: Xavier Llobet i Ribeiro

Font: DOCOMOMO Ibérico

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa