Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio
Com anar-hi

En Imatges

  • Reforma i Remunta de la Clínica Oftalmològica Barraquer

  • Reforma i Remunta de la Clínica Oftalmològica Barraquer

  • Reforma i Remunta de la Clínica Oftalmològica Barraquer

Memòria

El edificio se realizó durante la época del GATCPAC, aunque el arquitecto prefirió seguir otros modelos del Movimiento Moderno, como el expresionismo alemán liderado por Erich Mendelsohn. Originalmente estaba formado por una planta baja, dos pisos y un ático que contenía la vivienda del Dr. Barraquer. La primera fase se terminó en 1941, con la misma distribución que tiene actualmente. En la década de 1950 se construyó la segunda fase en la calle de Laforja y en 1971 se realizó una ampliación/ de tres plantas (incluido el ático existente), con una concepción mimética que no altera la configuración general del edificio. La planta está organizada alrededor de dos patios centrales que iluminan cenitalmente las salas de reuniones, y las fachadas tienen un marcado carácter racionalista definido por la superposición de ventanas corridas. Al hacer la ampliación se tuvo que reforzar la estructura con unos pilares metálicos exteriores que introducen un contrapunto vertical en la fachada. La esquina se resuelve con una curva que originalmente quedaba rematada por un volumen circular tangente al plano de la fachada y que desapareció al hacer la ampliación, lo que ha mermado el carácter expresionista del edificio. Los interiores son art déco.

Autor: Xavier Llobet i Ribeiro

Font: DOCOMOMO Ibérico

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa