Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2022 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2022 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2022 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Image requested:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

* If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

Memory

És educador i arquitecte. Actualment organitza el Programa de Màster de CRITICAL ARCHITECTURE de l'ESARQ-UIC com a codirector amb Alfons Puigarnau. És PhD Scholar a la Universitat d'Alacant. Com a educador és i ha estat Full Visiting Professor en les següents escoles i universitats: professor visitant a la SAM FOX School of Arch de Washington U., Ralph Hawkins Visiting Professor a UTA-TEXAS, Visiting Academic a la Universitat de Queensland, Austràlia, professor associat de Projectes a ETSAB-UPC a Barcelona. Va ser director de programa i coordinador de projectes de grau a l’ESARQ-Universitat Internacional de Catalunya, Barcelona. Llicenciat en Disseny a la Universitat de Harvard en Màster en Arquitectura II i màster a la Universitat de Nova York a Buffalo (NY). Sanmartin és becari per als estudis de postgrau als Estats Units i és llicenciat en Arquitectura i Urbanisme per l'ETSAB-Universitat Politècnica de Catalunya, a Barcelona. Com a arquitecte, és cofundador d’aZCON ARCHITECTURES SLP amb Guayente Garcia i director que desenvolupa projectes com TEMBO BCN SUITES a Barcelona, la reunió GONJA GHANA SAVANNAH i el Palau de les Comunitats. És soci a aZCON - Kocher Minder ARCHITEKTEN a Thun, Suïssa. Cofundador i co-director amb Elena Cánovas d’aSZ arquitectes, la seva obra inclou edificis públics i privats i espais públics com la Biblioteca Pública de Badalona Can Casacuberta, l'Auditori Rianxo, els edificis CAPUCHINAS per a la Universitat d'Osca, el Sistema de Tramvia de Barcelona o el Museu Etnogràfic d'Astúries a Gijón. Va ser soci de John Hejduk Arquitecte a Espanya i Project Architect a EISENMAN Architects. Altres col·laboracions professionals inclouen HYBRIDa, Luis Feduchi, José Mª Torres i Ramón Muñoz. Guardonat amb el FAD, García Mercadal, Écola i altres premis nacionals i internacionals, la bibliografia sobre treballs professionals inclou: “JOHN HEJDUK BUILT” (ASIMETRICAS - ACTAR), “BOMA: 25 anys de pràctica”, “ARQCAT VOL 3”; DAX Nº1; A + U 412; DICCIONARI D'ARQUITECTURA AVANÇAT DE METAPOLIS; BAU 016; GUIA D'ARQUITECTURA a ESPAÑA 1990-2000; QUADERNS nº215, 207, 208, 209; BASA Nº 14; ARQUITECTURA Nº263. La recerca i la bibliografia acadèmica inclou: “PROYECTO i PROCESO. Corredor Ferroviario en SANTS ”; “SECUENCIAS EXTREMAS”, ESARQ-UIC; ETSAB UPC “PROCESO i PROYECTO”; “1A COSA per 2S TIEMPOS - EMPURIES”, ESARQ-UIC; “METAMORFOSI OTRA de BARCELONA”, ESARQ-UIC; “CRÒNICA / RECULL DPA-BCN 2007-2008”, ETSAB-UPC; “13 INCIDENTS 81 INSTRUCCIONES”, ESARQ-UIC; "VENTURI, RAUCH i SCOTT BROWN", Ed. GUSTAVO GILI.

Works

On the Map

Constellation

Cronology

 1. Remodelling of Burjassènia House

  Ramon Muñoz i Jordán, Antonio Sanmartín Gabás

  Remodelling of Burjassènia House

 2. Dwellings in Sant Feliu de Guíxols

  Ramon Muñoz i Jordán, Robert Pallí i Vert, Rodrigo Prats i San Roman, Antonio Sanmartín Gabás

  Dwellings in Sant Feliu de Guíxols

  Es tracta de dues intervencions aïllades dins una mateixa illa de cases, que assumeixen el compromís d’ordenar l’espai interior, com també l’accés i la bona il·luminació dels locals de la planta baixa. Amb aquesta intenció, s’obre un pas entre els carrers Bourg de Peage i Fortuny, per mitjà de dues grans rampes trencades en arabesc que ordenen el pati de l’illa. La transformació s’opera mitjançant un sistema obert i entrellaçat de plens i buits que queda reflectit a totes les façanes, ja que els elements estructurals formen unes agrupacions en creu que restitueixen la identitat de cada habitatge i eixamplen cap al carrer els reduïts espais interiors.
 3. FAD Award

  Award-Winner / Winner. Category: Architecture - Remodelling and Rehabilitation

  FAD Award

  Remodelling of Burjassènia House

  Ramon Muñoz i Jordán, Antonio Sanmartín Gabás

 4. Extension of Can Casacuberta Library

  ASZ arquitectes, Elena Cánovas Méndez, Antonio Sanmartín Gabás

  Extension of Can Casacuberta Library

  Amb l'ampliació, la Biblioteca Can Casacuberta-Espai Betúlia, passa a tenir 4.800m2 i concreta l'oportunitat de completar els serveis bibliotecaris i constituir-se en un centre cultural de referència a la ciutat de Badalona tant en el foment de la lectura com en la promoció de la creativitat amb la paraula. El Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona ha tutelat la definició del programa i equipament fins a l'entrada en servei del conjunt rehabilitat sobre les naus industrials aixecades en 1907. L'Ajuntament de Badalona (Josep Massot de l'Àrea d'Urbanisme i Habitatge-Millora Urbana i Joan Main de l'Àrea de Cultura) és la propietat que amb diverses interrupcions ha contractat les obres en diverses fases.Poch i Moliner realitzen una primera rehabilitació que arriba a la meitat de les naus.L'any 1996, l'Institut Municipal de Promoció de l'Ocupació (IMPO) encarrega a Antonio Sanmartín G. de Azcón el projecte i direcció d'obra de l'equipament bibliotecari. El 1999 Millora Urbana contracta ASZ arquts. S.L. l'Adequació i Terminació de les obres. La primera biblioteca pública de la ciutat de Badalona va ser fundada el 1929, El 1966 la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona arriba a Badalona amb la inauguració de la Biblioteca Popular de Sant Anastasi. En els anys 50 al dels 70 es produeix el creixement de la població de Badalona. La modernització i automatització de la Xarxa de biblioteques s'inicia el 1992. Algunes estadístiques des de l'any 2000 donen 260.000 visites a les biblioteques per a una població de 210.000 habitants, 50.000 usuaris, 180.000 préstecs i un fons total de 75.000 llibres. L'Espai Betúlia és un equipament vinculat a la Biblioteca de Can Casacuberta, té per missió fomentar la divulgació de la paraula i les lletres en un sentit molt ampli i la seva interrelació amb la resta de les expressions artístiques. L'Espai Betúlia tindrà una clara vocació cosmopolita: Ha de ser una finestra oberta al món que ens acosti a les expressions literàries i orals del mosaic cultural del món. L'estructura de pilars i gelosies de fosa suportaven les encavallades de fusta. El projecte substitueix aquestes encavallades per unes encavallades asimètriques recolzades sobre la gelosies reblades. Les encavallades disposades en acordió queden fixades entre si pels extrems i permet forma les obertures a nord-oest i sud-est. El vidre és vertical. La llum és suma de freda i càlida La radiació directa es trosseja abans d'arribar als plans de treball. Els pilars de fosa només suporten la coberta. L'hemeroteca del nivell intermedi descansa sobre les potes primes dels buits romboïdals de la llosa de formigó i deixen caure la llum. Són també paraments tècnics (llum, aire, millora acústica, dades ,...). Totes les superfícies de fusta de ucume, avet i xapa galvanitzada són perforades. El sostre de formigó s'ha encofrat sobre canyís per evitar rebots. El sòl és continu de magnesita d'alta duresa superficial. La coberta està acabada en zinc.Com a autors del projecte, afegim el nostre reconeixement a l'excel lent disposició de Construccions Sabater i dels industrials que van intervenir. En espacial a Juan López que va ser el sastre que aplantilla i va cosir el mantell geomètric de zinc de la biblioteca.

Bibliography

Societies