Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

  • Coll-Leclerc Arquitectos

Memory

Jaime Coll i Judith Leclerc formen l’equip COLL&LECLERC en 1996 a Barcelona: una practica que combina una agenda acadèmica amb una professional, dedicada a la recerca de Nou Paisatges Urbans: noves respostes per l’espai públic contemporani, l’arquitectura, el paisatge i l’ infraestructura a la ciutat. Operant casi exclusivament a partir de concursos d’arquitectura de promoció publica, Coll-Leclerc es altament compromesa amb el desenvolupament de nous programes socials. El despatx s'ha fet expert en tres àrees. En el camp del disseny urbà amb el Parc Xavier Montsalvatge de TMB (2006), un espai natural pioner construït sobre la coberta de l'estació d'autobusos d'Horta de Barcelona. En l'àmbit dels edificis d' habitatge públic, amb molts projectes destacant el complex a Londres-Villarroel de Barcelona (2006) que explora el límit de la densitat. I finalment en el camp dels equipaments públics amb sobretot l'ampliació i reforma de l'Escola Sant Gregori (2011) certificada A pel seu baix consum energètic. El seu treball ha aparegut a més de 300 articles de revistes i diaris internacionals. Han impartit conferencies a Architectural Association de Londres, GSD (Harvard),Venice, Aarhus, Frankfurt, Graz, Montreal, Tucson, Phoenix, Sao Paulo, Beijing, Medellin i Mexic. La seva obra ha sigut exposada a la 8ª ,11ª I 13ª Bienal de Arquitectura de Venecia (2002, 2008, 2012), 8ª i 9ª Bienal Española de Arquitectura (2005, 2007), DAM de Frankfurt (2007), Arkitekturmuseet de Estocolm (2008), Arc-en-Rêve de Burdeos (2008,2012), ART Basel fair, i "Cité de l'Architecture et du Patrimoine" de París (2009), Arizona State University (2010), Casa Barcelona en la Feria Construmat 2011, Kunsthaus Bregenz (2011), Mendrisio (2013), Pavillon Sicli de Geneva (2015), Biodôme de Montreal (2015), Architekturforum Zurich (2016) i Triennale di Milano (2017). En el any 2007 COLL-LECLERC han rebut el premis Ciutat de Barcelona de Arquitectura, IX Biennal Española i el Premi Nacional de Vivenda Pública pels Equipaments a Londres-Villarroel i varen ser seleccionat per Herzog&de Meuron-Ai Weiwei entre 100 equips internacionals d’arquitectes per dissenyar una de les vil·les del Projecte Ordos 100 a la Xina. Han rebut el premi AVS al millor Habitatge Públic en dues ocasions, al 2009 i 2018. En el any 2014, han rebut el 2º premi al concurs internacional para la renovació del biodôme en el antic velòdrom olímpic de Montreal, Canada. L’any 2018, el seu edifici residencial mixt al Poblenou de Barcelona va rebre el premi AVS espanya de millor promoció d’habitatge, els premis de sostenibilitat Mapei i arquitectura S+, el Architecture Masterprize (Los Angeles) i ser nomenat als premis Mies Van der Rohe.

Works

On the Map

Constellation

Cronology

  1. Remodelling and Extension of La Bonaigua Sports Complex

    Coll-Leclerc Arquitectos, Jaime Coll López, Judith Leclerc

    Remodelling and Extension of La Bonaigua Sports Complex

    El projecte aborda la intervenció sobre unes instal·lacions esportives construïdes l’any 1976, amb una piscina afegida deu anys més tard. El conjunt preexistent plantejava greus disfuncions des d’un punt de vista del trànsit i les comunicacions, tant d’ordre intern com amb els elements de l’entorn. La proposta inicial plantejava la construcció d’un pavelló poliesportiu al costat de les instal·lacions preexistents, però la intervenció definitiva actua sobre tots els elements del vell pavelló, per mitjà de l’afegit de nous elements arquitectònics o bé la recuperació d’altres elements que eren obsolets des d’un punt de vista funcional. Es construeix un nou edifici que actua com a intercanviador de transport. La intervenció té en compte dues consideracions bàsiques: la que relaciona el nou complex esportiu amb el seu entorn immediat, i l’articulació i la coherència dels diferents components funcionals que l’integren.
  2. Montilivi Primary Healthcare Centre

    Coll-Leclerc Arquitectos, Jaime Coll López, Judith Leclerc

    Montilivi Primary Healthcare Centre

    El projecte adopta una configuració distributiva que vol respectar l’equivalència entre el passadís, la sala d’espera, l’aula o la consulta, que són els elements propis d’un centre d’assistència primària. En una planta baixa rectangular es disposen quatre corredors longitudinals que divideixen l’àrea en cinc crugies iguals. Els elements del programa s’insereixen dins les bandes, tot evitant la continuïtat dels passadissos i afavorint la flexibilitat de les circulacions. Els patis interiors esdevenen els elements clau que atorguen identitat a cada àmbit, i queden reflectits a la planta coberta com les úniques peces fermes de tota la distribució.
  3. FAD Award

    Finalist. Category: Architecture

    FAD Award

    Remodelling and Extension of La Bonaigua Sports Complex

    Coll-Leclerc Arquitectos, Jaime Coll López, Judith Leclerc

  4. Mallorca Apartment Building and School

    Coll-Leclerc Arquitectos, Jaime Coll López, Judith Leclerc

    Mallorca Apartment Building and School

    Recuperem una tipologia no gaire experimentada a l'Eixample, el bloc “Mediterraneo” de l'Antonio Bonet, un híbrid que no buscava tant trencar amb les regles de Cerdà, sinó d'explorar el veritable potencial d’aquelles ordenances que mai foren aprovades, les que permetien homologar els accidents com un component habitual i no excepcional de l'Eixample. El projecte amplia les voreres, allunyant el vianant de la circulació rodada fins a l’extrem de connectar visualment i físicament el carrer Londres amb un parc a l'interior d'illa, i recupera una idea d'illa permeable que està a l'origen de l'Eixample. El carrer Londres amplia els 20 metres amb una successió d'espais paral·lels. Fraccionem l'edificació en volums estrets, paral·lels i esglaonats de nord a sud, permetent que el sol arribi tant als habitatges com a les aules infantils, evitant la compacitat i els patis de ventilació típics de l'Eixample, i aconseguim que dos programes diferents (escolar i habitatge) coexisteixin i dialoguin. Entre aquests dos programes apareix un passatge que descongestiona les voreres de pares i estudiants. S'alternen plens i buits, llum i edificació, creant-se relacions visuals i connexions transversals entre carrer i interior d'illa. Per tant el projecte proposa requalificar els accessos, circulacions i espais oberts, tant a l'escola com als habitatges: les cobertes son patis de joc, les passeres son llocs de relació i intercanvi. El bloc d'habitatges s'organitza en una crugia de 7.5 mts. de profunditat, obtenint 45 habitatges passants de 45 m2 amb ventilació creuada natural i sol en tot l'àmbit de l'habitatge gràcies a la poca fondària en la que es desenvolupen.
  5. Sant Gregori School

    Coll-Leclerc Arquitectos, Jaime Coll López, Judith Leclerc

    Sant Gregori School

    L'Escola Sant Gregori a Barcelona està construïda l'any 1972 en la faldilla de Collserola. El projecte original es va disposar sobre terrasses del terreny, escalonant els forjats. És atractiva la integració de la seva secció així com la fluïdesa del seu interior però actualment té greus dificultats d'accessibilitat i evacuació, manca d'instal·lacions adequades als estàndards actuals i a més és una escola que manca del cicle infantil (3 a 6 anys). Per tant l'encàrrec es va centrar en la reforma, millora i ampliació de les instal·lacions de l'actual centre docent, i a traslladar les aules infantils actualment en carrer Arimón. L'ampliació preveu la construcció d'un aparcament subterrani, 6 aules del cicle d'infantil (3 a 6 anys), 6 aules suplementàries de primària i una escola de música que dotarà al centre d'una nova sala polivalent (gimnàstica-espectacles) amb aforament de 300 persones. Els requisits urbanístics de partida eren: -Edificació reculada (no crear façana al carrer Carles Riba). -Intervenció unitària, no fragmentada -Ocupar el mínim l'espai natural de la resta de la parcel·la -No estendre's a les cotes altes del solar. A més nosaltres afegim que la intervenció hauria de ser en aparença mínima, més una operació d'ocupar buits, buidar i tornar omplir, substituir aterrazamientos en mal estat, crer espais polivalents, utilitzar les cobertes com a espais de joc que permeten separar els nens per edats. L'escola tenia un espai natural de recepció exterior amb 3 pins que ens vam proposar conservar i potenciar. Al voltant d'aquest pati i substituint la primera terrassa sobre al qual se situa l'escola, hem construído una nova administració semienterrada (control, recepció i acolliment) que permet connectar amb ascensor l'edifici antic des del nivell de carrer. A l'est, una sala polivalent (esports i espectaculo) amb una coberta que és una pista de basket. Aquesta disposició es tanca a l'oest amb una graderia-escalinata que crea una àgora, un espai públic exterior cobert pels tres pins, que connecta amb l'escenari de la sala polivalent gràcies a una gran porta corredissa. Per tant els espais s'encadenen i l'escenari pot pivotar i servir a l'interior o al agora exterior. El resultat és un nou espai d'acolliment on els pares o els nens podran esperar, jugar, realitzar espectaculos. Espai que no està fitat per murs sinó que contínua cap a l'interior de l'edifici donant-li una major profunditat especialment a la tarda amb l'administració il·luminada. La resta de volums es col·loquen a l'oest, restituint el perfil de la muntanya excavada, reculant-se i escalonant-se, creant terrasses de joc i connectant-se a l'escola antiga per a facilitar la seva evacuació. Aules infantils en planta baixa, primària en planta primera i escola de música en plantes 2 i 3, un volum dislocat de dues plantes que es diposita sobre les aules d'infantil i primària, recobert de Zinc antracita. A nivell de planta primera, les noves cobertes estan acabades amb Composan de color verd, connectant longitudinalment amb gran fluïdesa tots els espais. L'edifici ha obtingut qualificació energètica “A”. Tota la cara exposada a sud està protegida per vols o per gelosia de fusta de pi que protegeix les aules del sol directe. De la mateixa manera la pista de basket sobre la sala polivalent aquesta envoltada de malla galvanitzada Rivisa per la qual pujaran plantes trepadores.
  6. FAD Award

    Shortlisted. Category: Architecture

    FAD Award

    Sant Gregori School

    Coll-Leclerc Arquitectos, Jaime Coll López, Judith Leclerc

  7. 22@ Dwellings

    Coll-Leclerc Arquitectos, Jaime Coll López, Judith Leclerc

    22@ Dwellings

    Per primera vegada a Barcelona es combinen en el mateix edifici 2 programes habitualment separats: habitatge protegit de lloguer amb un equipament d'allotjaments temporals per a la inclusió dels col·lectius més vulnerables. El disseny del conjunt respon a 3 criteris bàsics: 1.Responsabilitat urbana: fem ciutat, generem espai públic i equipem la planta baixa amb serveis col·lectius. Organitzem el programa en 3 blocs verticals, generant espai públic amb un carrer interior que separa i alhora relaciona els allotjaments amb els habitatges, organitza els accessos i comunicacions permetent una bona ventilació creuada a tot el conjunt. 2.Responsabilitat social: entenem la inclusió i l'accessibilitat de les persones marginades en el sentit més ampli a partir del programa. Igualem o compensem les condicions de les diferents peces del programa i dignifiquem els allotjaments sense augmentar el cost. Es podrà reutilitzar l'edifici d'allotjaments temporals amb un altre ús i obtenim un equilibri entre les parts del programa, perquè tots els habitatges tenen les mateixes qualitats, no hi ha diferències en l'orientació ni l'assolellament. 3.Responsabilitat energètica: responem al lloc i al programa amb una actitud ambiental passiva que redueix la demanda energètica: bona ventilació i bona captació solar estalviant energia. Obtenim un 100% d'habitatges amb Sol. Això permet activar el dispositiu passiu captador d'energia solar de jardins d'hivern, que cobreixen un 23% de la demanda de calefacció a l'hivern. A l'estiu, la ventilació creuada nocturna del jardí d'hivern i la protecció solar diürna d'aquest amb persianes cobreix un 43% de la demanda de refrigeració. Això es complementa amb sistemes d'alta eficiència com la aerotermia i sistema de recuperació de calor per ventilació de doble flux aconseguint així una certificació energètica A per a l'edifici acabat.

Bibliography

Authors